在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 mikehappy 的帖子

無錯~ 你講得好岩~ 所以我要裝備自己, 讀course來裝備自己...
我已經好小心啦~~ 不過我同自己講一定要再更小心, 每次一定要double check again, 希望唔會有一d mistake出左來, 而又俾人入到位...
사랑합니다.

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 紅紅蘋果 的帖子

真係ga, 俾人話又要扮開心, 真係難受到死...
連本身已經同我反左面的同事(之前係同學)都走來問我係咪又俾人話, 叫我小心d, 唔好再俾佢入到位而又俾老闆知道...
果下我答完佢之後真係偷偷地喊...
第1, 我相信我地之前俾人搞到有誤會的問題已經解決左, 雖然唔可能再好似之前甘fd...
第2, 總有人知道我唔係錯晒... 因為個女仔真係好多只准官放火, 不准百姓點燈的行為, 加上係個比較多事的人, 所以果位同事都係表面順佢意, 其實都係唔like佢
不過我唔會因為有人幫而再次忽略俾人害過的感受...

有時我覺得我應該做好呢份工之後, 再走都叫做有好面留子係公司, 走都走得好好睇睇...
我係咪諗得岩呢?

사랑합니다.

複式洋房

其實你人工唔高, 依家都OK. 你未出去搵野做, 其實你POST唔高, 個女仔又咁勁, D人一定企係佢果邊, 你都係走拉, 因為工作唔開心, 就是幾度之辛苦.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆 kingkingtc 的帖子

'走咪代表我無用, 真係中佢地的計..."

千祈唔好咁諗. 這想法會令自己好辛苦.
我們要多想下如下為自己, 為愛我們, 或值得我們愛的人去生活.

這是我交resign letter個日頓然深深感覺得. 就係因為這個想法, 我終於豁出去, 去交信. 交完之後, 個人鬆了.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

普通文員都唔難搵姐, 做得唔開心咪走囉. 我個癲老細, 早幾日話我講野快, 叫我講慢3倍, 我跟住玩野以花家姐0既速度同佢溝通, 佢最後叫我唔好講野. haha, 但我有經濟壓力所以都要做埋今年先走!
.........................................

男爵府

回覆 lovestarry001 的帖子

唉~
我好想喊...
頭先個女仔叫我係公司email send d資料去佢email...
原來係係勞工處請人, d人 send cv過來...
我知道佢係要我知道公司依家請緊人, 而且呢個位正正係請我個位...
我無去追問佢係咪公司要炒我, 請人來頂替我...
但我再去勞工處睇佢登請人的資料...

無錯~ 個post的工作範圍正正係我的工作範圍...
職位:行政助理
職責: 處理日常行政事務, 計糧
資歷: 中五程度; 1年經驗; 良好粵語; 一般普通話; 一般英語優先; 懂讀寫中文; 懂閱讀英文; 懂Microsoft office; 懂中文打字; 勤奮, 服從上司, 守時 待遇: 每月$7,500 - $8,000, 有銀行假期, 員工購物優惠及雙糧, 星期一至五: 上午9時半至下午6時及星期六: 上午9時至下午1時, 每週工作5天半

服從上司... 就呢一點, 我可以肯定係講緊我唔服從上司, 因為前果幾日我同個女仔噪過來, 其實係佢鬧我, 但因為唔係我錯晒, 所以我一定要出聲, 唔可以死忍...
呢個請人post請1人, 係27號post... 係我同佢噪完之後post...

我依家可以點做呀...
拾定係公司的私人野, 等佢叫我走?
好來好去做埋手頭上的野?
我真係無晒主意, 無晒心機...

另一同事(我同學)同個女仔成日一齊煲煙, 個女仔一定知道話佢知咩事... 但係佢都唔同我講聲...
雖然我知道佢無必要同我講, 但我心好寒... 點解全世界人都暪我, 之後就炒我... 一了百了...

lovestarry001  咁就緊係等佢地做野啦! 你哩排真係要好好做好本份, 等佢地冇籍口捉你錯處, 起碼佢炒你都要補番錢俾你啦嘛!  發表於 11-5-28 11:33
사랑합니다.

男爵府

回覆 kat0318 的帖子

我都唔想甘諗...

但依家佢地有行動, 係勞工處請人來頂替我個位...
佢要俾我知道有甘的事, 但就無講係炒我...但office並唔需要多一個我個位呀...
你教我可以點做...
我已經灰心到d眼淚可以係心裡面流... 呢種感覺真係好難受...
사랑합니다.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆 kingkingtc 的帖子

這份工係咪無左家庭收入真係好緊?

這是一個重要的問題.
如果唔係, 不如真係先辭工, 後找工.
我估行政助理的位不難找.
正苦都會請.
例如, 會考五科合格的文員工, 幾年前都有8k.

男爵府

我都係覺得等佢地行動...
我會做好D, 唔想佢地有野再講我...
不過我都會先拾私人野...唔想到時走都走得狼狽過人... 想走得瀟灑D...
사랑합니다.

男爵府

回覆 kat0318 的帖子

有埋我份人工當然比較好啦~
不過有又唔代表家庭財政會舒服好多... 頂盡叫做好D...
老公有講我唔做, 佢會奶力D返工, 唔會要我即刻搵工...
但係我知道女人無工返, 姐係無私已錢可以儲, 仲有要睇99面色...
依家有時老公無得休息, 一有休息日, 99就好緊張話無工開咩??
仲要迫我老公唔可以無工開呀, 唔係佢唔知點算...
但我依家甘情況, 我相信我之後仲難受過老公...
사랑합니다.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

執定野, 搵定工囉~ 都冇法子!! 此處不留人, 自人留人處~
.........................................

男爵府

結左婚又有甘細的小朋友, 一定好難搵工...
我已經開始對自己無晒信心啦...
사랑합니다.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親愛嘅樓主,

我一口氣睇完你嘅post, 好明白你依家嘅狀況...

這間公司不能留, 你玩唔起, 即使你double check, cross check你做啲野都係無用, 別人做錯, 都係入埋你數, 咪仲委屈...

依家個市幾好, 你要求唔高嘅話都好易搵到...好好開始搵工啦, 放幾日annual去試吓見工啦,影定啲相, 去買件見工嘅衫, 剪吓個頭, 溫習吓啲word, excel, powerpoint啲function key, 練習吓啲英文同普通話應對, 拾好份CV貢啦....最重要係練習如何"唧"個nice嘅笑容出嚟....

祝好....
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆 catfitfit 的帖子

多謝你的鼓勵!!!
真係好感激你... 我會好好安排以後落來的人生...
我唔會因為呢度唔請我而放棄出面的工...
只係我將心比已, 有時得唔到回應有D灰心姐... 當然我都知道人地唔一定要對你好~
我只係想一齊做野可以開開心心, 朋友唔怕多呀...
甘依家佢地都無當我係朋友, 甘我都無唯再拎個心出來交呢D朋友...

各位~ 我係度對你地又好對自己又好, 我應承自己我會努力做好媽咪呢個角色...
係出面保護自己, 甘先可以保護好對仔女... 我要做個可以抗起百斤重的女人(誇大HAHA~)
總之我會努力~~

P.S. 都怕佢地唔知又有咩行動 TmT =.="
사랑합니다.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

catfitfit 發表於 11-5-28 13:21
親愛嘅樓主,

我一口氣睇完你嘅post, 好明白你依家嘅狀況...

我贊同catfitfit的講法.

樓主, 聽落去, 你好似好灰, 好似條條路都不可行.
之前我都有這種感覺, 但既然現在的情況係咁樣, 你覺得可以怎做? 你想怎做?
如果係"唔知", "未決定", 咁你就要忍落去.
如果容許自己衝出去, 試一試, 咁就不如按catfitfit提議去試試. 事實上, 你都有心理準備等佢地炒你, 然後你多取一個月糧, 咁請假去見工, no harm.

你一日唔踏出一步, 你一日都會係個死胡蘆裡.
切忌, 切忌.

首頁

尾頁

跳至