自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我都3個月無服侍呢D公主啦~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆:睇死你班C9唔會炒佢地啦!

如果我喺FTM就得。不過我鐘意返工多過湊仔,所以唔可以無工人!

禁止訪問

水晶宮

引用:其實d外傭一個月除左人工...屋企要用多幾多

原帖由 titankaine 於 11-06-01 發表
其實d外傭一個月除左人工...屋企要用多幾多$?
食呀~住呀~用呀~++埋埋
我覺得五千蚊一定冇走雞!

我用了工人八年,冇用年半,不知幾free好在工人話在我家太悶啦唔做!(我比佢煲電話,煲韓劇,你做晒d嘢就ok), 否則我都唔知冇工人的好處!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有人辭官歸故里, 有人連夜趕科場, 政府啲官睇數字唔見請外傭數字下降, 只有上升趨勢.

CINDYC  呢個係事實, 唔係班姐姐點會咁巴閉, 係供求問題!  發表於 11-6-1 18:45

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實講, 我仲未揾到個好好o既鈡點.

CINDYC  你仲未請到姐姐咩?  發表於 11-6-1 18:49

侯爵府

好媽媽勳章

我都想請鐘點, 但小朋友仲係讀緊幼稚園下午班, 我又夜放工(返9-6開ot), 請個人12小時真係好喇脷.... 自己住o個區偏僻, 冇乜人願入黎
自己阿媽年紀大唔想湊, 老爺奶奶都年紀大而且一年只係香港半年... 冇親戚可幫手

我曾經諗過, 自己返通宵班, 老公返正常時間, 我返夜11點放早8點, 佢返早10點放夜7點, 我放工時返到屋企9點佢就可出門口返工, 跟住我整定晏晝飯d料就同d女訓一陣, 一齊到10:30醒, 佢有佢地玩, 我煮飯, ...12點食完飯換衫, 1點前湊大女搭校巴, 之後同細女返屋企訓晏覺到4:30再接大女放學, 5點左右食茶點做功課, 5:30大女細女就訓晏覺, 6點煮飯7點食飯, c6 8點返我再去訓到9:00, 10:00出門口巴士再訓... 唉, 真係好癲, 計計下都係最少都要o係晏晝請個鐘點, 唔係冇得訓

如果用通宵班份糧計, 扣埋鐘點條數都冇左一半有突, 如果唔撈而家自己份工(返9-6開ot) 去湊仔又浪費左自己o既工作經驗(me上位中)

我都好想多d時間對女架...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我一世都要用!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆 wcandtt 的帖子

你居然話好FREE? 咁好?我見到家中D雜物就煩,又要買餸煮飯,接送,無工人真係咁FREE? 我都想佢完約後唔再請, 但我又懶慣,都有點擔心自已搞唔搞得掂。
9月細仔都升小學,兩個一齊接送,時間上可以一個人去做,而家兩個時間根本唔夾,無工人,我分身都搞唔掂。

其實無工人最擔心係萬一自已有咩唔舒服,真係搵邊個去睇住/接送兩個細呢? 最衰係學校校車唔到,所以一定要自己接送。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我29年冇用過工人....

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 11-6-1 18:33
老實講, 我仲未揾到個好好o既鈡點.
老友,
你兩公婆,易話為好多啦,我家中有小朋友咋,如果唔係,無工人真係無所謂,自已好快搞掂。 你咪請個鐘點做粗重功夫囉。

我而家個工人好在愛做清潔,老實講,我就最怕做呢D,佢簡直救左我,我唔使叫,佢日日同我抺嘢,家中窗戶都好少有塵架, 雖然我家唔係大, 又多雜物, 但我朋友來到都話我家乾淨。 如果唔係佢,我都唔多敢想像。 因我D小朋友D書呀, 玩具呀,多到。。。。。唉!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

返工果時真係唔少得工人, 4年前辭咗份工再辭堆個工人. 冇工人真係好 free 架 ! 果陣沖涼都要帶埋櫃筒鎖匙, 沖沖下發覺唔記得帶都會好慌. 佢地2個最後都係因為偷竊被辭退.

水晶宮

我冇工人用, 係唔會死,
不過就肯定會為家務煮飯而煩死,
然後冇時間教仔做功課
繼而皮質醇偏高
繼而患上躁狂症.......
為了我家人幸福著想,
我都係要 keep 住個工人.

其實隨著個仔大, 我想請鐘點多過外傭
不過遇著學校假期, 個仔病, 一時三刻好難搵到人睇仔,
所以都係要依賴外傭.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

rabbit75 發表於 11-6-1 17:43
我從來都無請外傭(因為窮)

我都冇請外傭, 因為煩...係怕麻煩, 已經一個人湊兩個細 (唔係, 仲有老公要"湊"埋),
請工人咪即係多個人煩我? 乜都要從頭教佢, 又要養多個...

ms.aeroplane  係要看住佢地仲煩過睇住自D己細路....鬧又唔鬧得!  發表於 11-6-1 21:58

象牙宮

siulili 發表於 11-6-1 19:00
老友,
你兩公婆,易話為好多啦,我家中有小朋友咋,如果唔係,無工人真係無所謂,自已好快搞掂。 你咪請個 ...
唉 ~ 兩公婆嗰陣就係囉, 而家揾鈡點做3個鈡, 1星期2日, 主要吸塵抹地洗廁所, 係咁意抺下塵, 哩個係快手, 但抹地唔乾淨(抹完仲有黑色污漬都睇唔到, 如果要佢長做我就一定換, 不過攞嚟sip空檔期就用住先), 下次嚟要同佢講講先得, 都仲OK. 但2個小朋友返嚟就多嘢做啲了, 有個人長時間喺度standby會好啲囉.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我無請過工人..c6信唔過工人

公爵府

2024勳章

我都想唔用, 但要返工, 2個仔又細, 可以點呀?

珍珠宮

我幾年冇用工人啦, 而家都寧願唔要工人, 因為我唔慣有外人係我屋企, 我唔會信人~~

冇工人係屋企, 鍾意做乜都咁free~~

ms.aeroplane  AGREE  發表於 11-6-1 21:58

珍珠宮

我完左呢份contract都唔會再續再請!

大宅

好媽媽勳章

回覆:睇死你班C9唔會炒佢地啦!

我都唔想用工人,我父母幫手睇,但我媽媽因為辛苦咗兩年身體差咗,好瘦,爸爸cancer, 我唔可以唔請。。。於是近幾個月開始請工人。。。冇計!

首頁

尾頁

跳至