樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Eskridge 發表於 11-6-11 19:05
個人推測....質素高的細價樓唔會點跌(近地鐵物業), 業主持貨力強, 市場需求又大, 通脹租金又高, 等跌市既上 ...

我卻覺得細價樓會升得快,因為現在門欄高了,香港人有幾多人有能力由2房換3房,現在3房的最低要求都600萬,好些的要差不多700萬,即細價樓放盤量會少左,但香港人驚遲些的門欄更高,或以後買不到樓,所以細價樓會升得快,供求問題,中價樓可能會橫行.

伯爵府

回覆 MariaTsui 的帖子

頭先有無睇城市論壇?

一眾嘉賓, 包括房委主席, 田北俊, 理大教授, 異口同聲都表示, 香港樓價, 升浪邊會有得停
更加不得干預大陸人買樓, 因為有唯自由經濟發展,正如香港不能限制國際酒店集團在港起5星酒店同一道理,
也不可以阻止starbucks在HK開coffee shop, 影響本地快餐店生意

仲唔清楚? 佢地整整一小時既討論, 已經唔係再問, 咁樓市升定跌, 而係,
點樣係未來升市中, 協助有需要市民置業

佢地建議比政府,點樣讓人"比較容易"上車,
當中意見包括, 新落成物業, 一定要預留某部份單位, 以平價招徠, 留給首次置業人士

房委主席更揚言, 必需重新考慮重建居屋

假如大家仍停留係度等, 問, 明年跌幾多, 咁, 似乎有點一廂情願了

唔係怪獸  AGREE  發表於 11-6-15 13:53
secretrose  bull shit!!點解唔限制得..我唔明。  發表於 11-6-13 13:30

伯爵府

MariaTsui 發表於 11-6-12 13:24
我卻覺得細價樓會升得快,因為現在門欄高了,香港人有幾多人有能力由2房換3房,現在3房的最低要求都600萬,好 ...
同意, 細價樓將會係幾渴市

所以, 我都打算儲下錢, 入番個2房單位長線收租

細價樓升, 大單位個價一定會再上, 點會比2房追貼個價?
不過, 升幅就無細單位咁大,
總之, 2房與3房單位, 個門檻將會進一步拉遠

水晶宮

回覆 cheapbombom 的帖子

其實如果香港人不貪心,一定要有大型會所等設施新樓,我覺得居屋真的可以幫助香港人置業,如果下屆政府真的起居屋,香港人一定要買,至於規定新樓盤起一定數量細單位,政府一定要規定此細單位不可以打通變相連,如果南昌站的500幾呎細單位可以打通又向海,你話發展商的銷售對象是小市民嗎?我沒有看城市論壇,因為要同小朋友溫書考試,我亦不想樓價一直升,因為我也沒有能力換樓,樓市當然不會一直升,就算橫行,也有很多人沒有能力置業,我只是想香港政府為市民做點事.

男爵府

政府只可靠控制土地供應及等待加息來讓市場自己調節, 香港是自由市場, 故最多只可限呎, 不可限價, 若遺反自由經濟原則, 整個香港的經濟會被拖垮, 後果不堪設想, 基於宏觀因素, 政府是不可大力打壓的, 面對大大的住屋需求(本地需求+對內地人來說港樓質素及價錢真係好抵買)及加息巳是買家的預期+通賬, 故估計對持貨力強的收租買家(通脹高息)及自住的買家沒大影響...短期有輕微調整只會是要出貨的賣家基於心理因素鬆手d止賺賣比你....不會大跌

男爵府

回覆 cheapbombom 的帖子

"點樣係未來升市中, 協助有需要市民置業"

很同意這點

大宅

就算加息, 只代表香港人需要做按的樓是自住的更難上車.

因月供多左. 並非代表樓價會大跌, 就算回少少都可能追不上升的比率.

是想下發展商高地價買地回來, 就點會低價買樓比市民呢!

大宅

就算限制外國人來買港買樓是不行的, 況且香港是全世界經濟發展自由的城市, 甚至他們可以用可限公司或海外公司來買樓. 香港的制度不同中國的.

男爵府

高價買地回來,唔賺多你剩係計成本都要收你過萬呎喇,供應多都係咁話,好似澳門夠多酒店喇,供多於求,知唔知點解房價都會越來越貴?因賭廳被加租(大部份酒店房其實由租賭廳的成包再經酒店及旅行社出租),即租賭廳的成本高左,咪要齊齊賣貴d囉...發展商買地成本貴,樓價必然要貴,香港樓貴左,發展商咪諗計聯同銀行或自己集團的財務機構比多d上車優惠你囉,反正係新樓,加息咪比你供夠30年,咁平均每月供款便跟之前20年計的可負擔範圍一樣囉,息再加樓價再貴加薪幅度追不上咪又比你攤長d供款囉,總之發展商們聯手就唔會蝕比你,以做生意原則而言係可以理解,香港靠樓市,你唔比佢地賺佢地去晒新加波玩香港樓巿死左我地一樣係死,都係自己努力諗下點開源節流吧,自己買樓的能力有限咪變招同人合作投資,賺夠首期咪自己買層來供囉!

男爵府

仲有...政府增賣地係想發展商唔好再因搶地而繼續把地價推高(地價越高樓價便越高)....收緊按揭目的只是要令欠實力買家離場,減少入市資金以降低整體購買力,為的是要降低樓市熱度令發展商不敢以更高地價搶地,令樓市升幅得以舒緩,但以已賣的地的市值與外圍因素港紙貶值等條件而言,樓價仍會升,升幅或會減慢而己

mini_cc  "令欠實力買家離場",十分支持!! 政府宜家都係想令無實力的用家同炒家out  發表於 11-6-12 23:18
kcheng1328  非常認同你的講法.  發表於 11-6-12 22:24

子爵府

97時1個波羅包幾多$?今日幾多$?
97時按息幾多?今日幾多?
97時無內地人買?今日幾多?
97時可借90%,今日最多借幾多?
.....

照睇,今日樓價多過97是必然的,唯有接受現實,活在當下!

男爵府

有無準賣家或投資者可以講下宜家既放盤或持貨心態?

子爵府

回覆 Eskridge 的帖子

我自己有樓自住亦有樓收租,我自己覺得係香港持有樓宇點都好過持港幣,老實講自己都計過數先會買ga嗎~~自住的當然唔會賣,收租的樓必須計過數,即使樓價唔見一半,無人租...都唔會影響自己生活,基本上唔算係咩負擔!
即使大趺市都好,經濟週期必有起落,只要捱過低潮,咪又係升到吧吧聲......

hkaa  同意  發表於 11-6-13 00:28

男爵府

回覆 mini_cc 的帖子

很同意呢

伯爵府

mini_cc 發表於 11-6-12 23:23
回覆 Eskridge 的帖子

我自己有樓自住亦有樓收租,我自己覺得係香港持有樓宇點都好過持港幣,老實講自己都計 ...

同意啊,回顧過去十餘年,假如唔係97年高峰期,傻下傻下買了物業,被迫縛住自己D錢,
都唔會有十幾年後今日既我

2004年,又買了另一層物業自住,97個層一直放租,咁樣才做就了一層住一層租,
輾轉十多年,樓市又升過97年,埋單計,我身家都只有漲了,沒有失過一分一毫

結只要守得到,點都唔會輸,反覲身邊唔信不動產既朋友,
係股票市場上打滾, 風光過, 但,打回原型既重多

所以,我仍然相信, 最隱陣既就係不動產,只要唔好動佢,長遠黎講係最理想既生財工具

大宅

回覆 ltdcorp 的帖子

今次政府出招, 名義上係收緊內地人買樓, 但實際上係收緊香港買樓或換樓的人士上車的機會.
大陸人用CASH買樓, 香港人要死慳藥難慳先可以供樓, 仲要個前題係要30%以上的首期
所以話, 香港的樓現在不是比香港人住或者買. 但係稅你就要照交, 你有冇得住,??要唔要捱貴租???政府真係話之你.
(這是我個人的感受, 不喜勿插)

大宅

回覆 Cinken 的帖子

如果政府真係幫助市民解決居住的問題, 個市升高或低過97都冇問題, 因為由市場自由調整價格.
例如起居屋.....起碼香港市民有個安樂窩......但係眼見政府對些問題的應對方法, 做香港人真係要自己顧自己了

clsee  幾時做人都係要靠自己, C6我都信佢唔過, 何況政府.  發表於 11-6-15 19:18

男爵府

我都覺得政府咁做, 只係令香港人更加難買樓, 係咪應該第二個物業的的mortgage 先收緊呢?

對於大陸人, 始終覺得佢地太有錢, 好多時full pay, or 來得香港買樓玩, 應該都唔至在嗰一成半成的首期.. :;pppp:

clsee  有風傳話會收緊第二個物業的按揭.  發表於 11-6-15 19:19

複式洋房

wait and see...

大宅

其實政府官員講ge說話未必可信, 佢地打份工, 大前提係唔好俾人有機會鬧佢. 所以陳德霖, 曾俊華唔會同你講d樓會繼續升, 佢地只會話風險越黎越高.

政府攪咁多野, 好明顯佢唔係要樓價跌, 而係要make sure 跌ge時候, 大部份業主都可以捱得過, 唔駛好似97 咁多人斷供. 所以不斷提高按揭成數, 令無實力炒家止步, 一切都係為左轉勢時俾人鬧少d.

至於話d樓唔係香港人買, 我自己唔係太認同 (不喜勿插), 其實好多香港人有能力買樓. 我自己好鍾意望人地d私家車, 如果大家有留意, 依家一架新ge寶馬, benz 都要40萬以上, 依家通街都係新車, 過百萬ge車你出一次街起碼會見到一架 咁你話d人有無錢.

我唔講車, 講手袋, 大家又有無留意一個LV升左幾多呢, 我估計呢兩年, LV都起碼加左20%-30%價.

所以物價根本唔可以同97比, 不過D官俾人鬧得勁, 梗係要搵野黎做下....

clsee  比d大6人買貴咗<<HK經濟復甦得咁快, 都係多得大陸排洪咋喎, 你睇下美國就知  發表於 11-6-15 19:23
jessiechengkw  呢d名牌同樓一樣 比d大6人買貴咗  發表於 11-6-15 17:32
mini_cc  LV真係貴o左好多.....一定有30%
Chanel起碼40-50%  發表於 11-6-13 12:20

首頁

尾頁

跳至