跳至

首頁

尾頁

大宅

我細女都會在9月入讀P.1,我有個大今年會升P.3,我都是自己接送,妳們要加油~
我要和我家的小可愛們快快樂樂過日子=v=

大宅

妳們小孩讀緊邊間幼稚園@@?

別墅

superyen 發表於 11-6-23 22:58
我細女都會在9月入讀P.1,我有個大今年會升P.3,我都是自己接送,妳們要加油~ ...

你大女有無入英文班, 知唔知面試考 d 嘜? 我個仔讀沙崙堂

大宅

poonbb 發表於 11-6-24 18:25
你大女有無入英文班, 知唔知面試考 d 嘜? 我個仔讀沙崙堂

沒有入英文班呀,因為佢在幼稚園時連apple都唔識串,當初驚佢追不到,哈哈~~不過升上小二佢班是最多人全堂英文堂都是全英文教學,佢最初都聽不明架,也有情緒問題驚上英文堂,幸好老師很好,我女都考全級頭幾名,我不想比太大壓力佢...妳們要加油,上小一最緊要看不是學業,是小孩既情緒^^

水晶宮

kittylaw 發表於 11-6-23 19:48
好彩係鳳德個間,慈云山個間校風衰到冇人有,,著住校股隨街爆粗,
老帥話佢地放左學唔關學校事 ...
唔係掛......咁惡劣
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

superyen 發表於 11-6-26 23:57
沒有入英文班呀,因為佢在幼稚園時連apple都唔識串,當初驚佢追不到,哈哈~~不過升上小二佢班是最多人全堂英 ...
同意你既講法,我都驚佢一時轉變,嚇怕佢,我囡讀聖母,程度唔太追得上小學,所以我決定唔考英文班
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

grace_xian 發表於 11-6-22 09:30
聖文德小學鳳德嗰間有一班全英文教學

提提你哋, 爭取入

因為只有一班, 上至六年都唔會轉, 其他的想入也入唔到

不過要量力而為, 因為就算入咗去, 每年都會勸一D英文成績未達標的離開此班, 轉番去中文班的, 相反中文班的同學仔如果英文成績標炳, 校方都會邀請轉讀英文班的。
讀咗英文班, 數學及常識都會用英文去教, 連通告都係派英文的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

回覆 kcpak 的帖子

慈正村間聖文德"唉"
你投訴佢當你廢 up個隻

水晶宮

kittylaw 發表於 11-6-27 18:44

慈正村間聖文德"唉"
好擔心,唔知呢間會唔會係咁呢........你小朋友又讀邊間呀??

大宅

鳳德e間我個人覺得老師都ok,妳們只要唔怕有事找他們,他們都樂意解答妳們~近來兩間聖文德都不想被人誤會,運動校服方面都轉了不同~聽講遲下會轉埋所有校服不同~

讀英文班追唔到,但有些家長點都不轉出來,極度打擊小孩自信,不合格又要比媽媽鬧,望子成龍個個都想,但健健康康成長不是更重要嗎?

我個女之前讀全日既安強,淺到嚇人kaka~

其實我細女今年9月升小一我好擔心,佢有專主力不足既高智能小孩,又是讀寫障外邊緣...所以我放棄工作專心照顧佢

大宅

好媽媽勳章

回覆 superyen 的帖子

唔怪得 d 運動衫唔同左色啦. 不過我鍾意以前隻黃色多d.

大家加油呀

水晶宮

superyen 發表於 11-6-27 22:59
鳳德e間我個人覺得老師都ok,妳們只要唔怕有事找他們,他們都樂意解答妳們~近來兩間聖文德都不想被人誤會,運 ...
唔好意思~我想問下專注力不足既高智能即係點架,有咩特徵?讀寫障礙邊緣又係點呢??你係咪係健康院評估還是自己出去評估的呢??

大宅

你好~我個小朋友讀真鐸學友,不過今年9月讀中一了~
至於你問學障等所有問題呢!
以前健康院會跟進,然後轉介去智力測驗中心做一個全面D評估,睇下邊方面問題定父母過份擔心,
而家所有E方面評估已經全部由教統局特殊資源組負責
只要你一上小一可以即同校方及注校社工提出,要求校方申請教統局心理學家到校,
為你小朋友做評估,同要求取回所有評估報告便可知一二
不過都要睇你間小學很唔很做快定慢,如果校方唔做你可直接打電話去教統局投訴佢,
因為佢一定要幫你架 !而個份評估報告要評估完填from申請要錢,好似20蚊左右
取到報告留起,到小五要求再做多一次,因呈分選校
所有報告要留起,升中時比中學校方,可申請到好多資源幫小朋友架~

大宅

kcpak 發表於 11-6-28 13:31
唔好意思~我想問下專注力不足既高智能即係點架,有咩特徵?讀寫障礙邊緣又係點呢??你係咪係健康院評估還是自 ...

我女是小時候發現佢不太說話和望人我帶了回健康院再轉介去評估中心,評估中心會約見很多次先去斷定小孩是什麼問題~我女最初是評估為自閉傾向所以要入讀有綜合組既全日幼稚園~

專注力不足是上堂時或者在家都好懶散,無咩耐性,遇到無興趣事情都會望東望西,個魂回不到來咁=-=但一遇到佢感興趣的東西會比同齡學得快,這些小孩評估為高智能小孩。

而讀寫障外是分幾種,有些小孩是每每默書都默唔到,有些是寫親字都會出界,有些是會漏筆劃,同時叫佢看看自己有冇寫漏和錯,很多時都會說無錯無漏,~嚴重的小孩上到小學是可以免默書,考試和測驗也會比多小小時間佢地~

我小女這幾年變化比較大,所以做了好多評估,例如:感統評估,韋氏評估,讀寫評估~~都是政府醫院幫我小女做~

大宅

其實小一老師都會觀察普通小孩有冇問題,例如讀寫障外,如有會幫你地轉介,我女是教育局自動打比我問我同唔同意把我女個files比小學~

水晶宮

superyen 發表於 11-6-29 19:33
我女是小時候發現佢不太說話和望人我帶了回健康院再轉介去評估中心,評估中心會約見很多次先去斷定小孩是什 ...
謝謝你詳細講解~~

大宅

kcpak 發表於 11-6-29 22:17
謝謝你詳細講解~~

不用客氣^^第時妳們小孩上了P.1有咩唔明可以問問我或者小孩讀緊聖文德既bk媽媽們^^

水晶宮

回覆 彩虹冒險 的帖子

請問小一預備班會係幾點至幾點??

大宅

好媽媽勳章

1/8-18/8 逢星期一至四 9:30-12:00 (全期12堂), HK$420.00. 你參加左未

大宅

好媽媽勳章

回覆 彩虹冒險 的帖子

請問呢個班係比黎緊小一新生返?

首頁

尾頁

跳至