婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 琪琪BABY 的帖子

每個人都有不同的觀點,我自己不是幫自己朋友,而係站在 "尊重"層面上。我朋友一早say了,但佢係好心軟的人,其實佢都話如果佢未婚夫之前答應會叫個妹搬又叫個老婆諗過間屋,又話將來二人世界好開心...結果佢搞唔掂同佢商量下,佢都覺得可以有得傾起碼有尊重到佢。

但現在一句話 : "間房都係個妹決定顏色因為個妹住..."知會一聲推晒以前的說話 !

我朋友好早之前說過,佢個妹講明唔結婚,一張結婚証書有什麼用 ? 最經典係呀哥結婚佢寧願在家煲劇 (我朋友未婚夫話,佢仲叫我朋友試下叫佢個妹去,因為成家無人叫得郁佢 !),講真唔好話357年,357個月都唔係易 ! 點解嫁過去要受氣 ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

回覆 chatterbox_mom 的帖子

這個辦法我都建議過,問題係個男仔覺得賣了屋搵過間都要顧下個妹 ! mouth:個妹係唔想反屋企住 !

麥兜媽  湊埋個妹結婚?你咕帶子洪郎ar  無言.....>.<  發表於 11-6-25 23:55

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

其實, 如果你朋友可以先同佢姑仔/99傾, 講明結咗婚要一齊住, 屋企嘢當然一齊分擔 (家務同費用) 如果佢姑仔死都唔肯做, 咁就唔好一齊住/唔結婚住. 畢竟依家香港居住問題真係令到好多人煩惱, 唔係想住邊, 想搬就可以.

子爵府

回覆 ming2 的帖子

係...其實我都係這個結論給我朋友 !

個男仔唔知道同對方屋企人住好 "難頂",因為佢只係想一切沒有變又可以娶個老婆返屋企。

子爵府

回覆 winwin0615 的帖子

分擔家務不是難事,但係佢都話佢未婚夫話全家都一定要受個妹氣,咁一齊住就係大問題lu !其實唔明自己屋企有地方但都要同呀哥住 ? 呀哥又要 "chi"住個妹 ? 我自己諗唔明 ???

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

回覆:臨結婚埋門......為左住分分鐘玩完 !

首先睇下經濟是否許可,可以既話,放左而家呢層樓,買過另一間,細d、遠d都冇所謂,仲有如果要放呢層既話,要同c6講明自己都要供埋一份,這樣順理成章間屋會有自己個名,即係任何人要來,你都有權話事。搞清楚先嫁,雖然可能會辛苦d,但是點都好過到時受氣。最多買少d衫同鞋。

bongbongpatty  如果係咁結黎仲咩呢?  發表於 12-2-13 17:19

大宅

回覆 Smiile 的帖子

尊重...成件事我都睇唔到你朋友係有尊重下個姑仔 一開始你朋友就係想踢走個姑仔過二人世界 一直迫個哥趕個妹走 為左想過二人世界 連親情都可以唔顧 佢咁既心態點講得上叫人尊重佢? 回歸現實面黎睇 係阿妹唔會搬走既情況下 結果只係得2個 一係就如你朋友所願最後可以過二人世界 代價係個阿哥迫阿妹走而搞到成家人反哂面 第二就係你朋友結唔成婚 咁真係要睇你朋友想見到邊個結果

guji  其實係男方處理的5好,我覺得每個人對自己婚後生活ge要求都5同  發表於 11-9-26 11:49
唔好煩我  完全同意!  發表於 11-6-24 13:51

大宅

你朋友個姑仔, 30+, 仲晚晚係阿媽屋企打躉, 食完飯煲完劇到半夜先番屋企, 好明顯無拖拍, 杏嫁無期.....你朋友要有心理準備, 分分鐘生埋仔, BB番小學, "阿姑姐"都未結到婚.

男爵府

其實發生呢件事係好事.
你朋友可以再考慮呢個男人嫁唔嫁得過.

如果真係嫁, 又真係要同姑仔一齊住, 唔該你朋友在家, 乜都唔好做, 等佢老公做晒.
一定要eq 高, 佢阿妹d野你朋友一概不理, 唔好影響同老公感情.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

其實新婚好想過2人生活, 你可以叫你朋友同BF講到時你個妹係屋企,好多野都唔方便, 好似想係廳攬住你錫都驚比你個妹見到, 想同你係房玩得開心D又唔可以大聲...D D 情況好尷尬..
我之前同 99住就係咁, 佢都係好夜先返黎同我地食飯 (10-11:00), 食左就瞓, 但始終好影響我地新婚生活....而家我地開心好多,仲有左添......

有時迫D男人諗下D方面佢地可能仲落力D....

禁止發言

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

真係唔係個個人都接受到同老公屋企人住, 如果接受唔到, 結婚前提出, 大家講清楚係好事. 唔洗結婚後, 日日家嘈屋閉. 個女人唔想同姑仔住係冇錯嘅, 個男人想同個妹住都冇錯. 個個人都有自己喜好架啦.
只係呢個case入面, 個未婚夫處理得好差, 佢既然好想同個妹一齊住, 佢應該同未婚妻講清楚, 唔係焗個未婚妻接受. 連呢個問題都處厘唔好, 呢個男人仲未成熟到適合結婚囉. 又或者, 呢對情侶嘅感情未深厚到足以結婚.

子爵府

我估成件事我朋友最唔接得到係佢個未婚夫明知佢唔開心、明知佢唔願意,之前俾定d假希望 (選顏色、講明會2人世界-2人世界唔係淨係在被入面掛 ?)等到接近婚期,一句唔該當通知左姑仔一齊住,唔想唔開心都無辦法,而且分分鐘住一世 !

我估現在婚事真係hold一hold先啦 !

子爵府

回覆 christytsui 的帖子

係 ! 2公婆初結婚,一定有性生活,有個姑仔在家點會好享受 ? 點會好投入 ? 叫都唔敢叫得大聲,我昨晚都有同朋友講過 !

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得根主朋友應該幫姑仔解決住屋問題 因為佢姑仔本來都住響呀哥間屋 租間屋比佢住之類 至於打掃邊個做呢D佢姑仔好應該自己處理 唔應該再依附響自己呀哥身上

禁止發言

子爵府

回覆 tantanmama 的帖子

就係講中晒我諗的 ! 我都唔鍾意同男家屋企人住,所以婚前一定要say,好強硬地say。既然say了又解決唔到就唔好結住婚,一定要settle到先得。

問題真係之前答應左個女仔,會搞店無問題又話叫個妹搬,咁正常人去到呢個關係都信自己個未婚夫唔會講下就算,都唔意思成日問 (我朋友就係咁話唔想bf有壓力)。結果搞唔掂唔捨得個妹又驚自己呀ma唔開心 (失估jar)就一d都唔商量唔理個未婚妻感受話 "no得傾"就決定,一句隱隱灰灰說話當交代全件事。

我好為我朋友不值 ! 唔知點安慰佢唯有教佢想清楚自己底線,接受唔到又解決唔到唔好嫁。

首頁
12345...11

尾頁

跳至