跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我冇報到荃灣呢邊D全日幼稚園啊,救世軍too late去報,其他間全日又麻麻地,但係我就報咗青衣宏福同卓思,最後宏福收咗,我考慮到之後要花好多心機同時間去湊妹妹(佢依家半歲),唯有俾家姐仔讀全日啦,咁樣對2個小朋友都好D,我自己又冇咁辛苦!

e~~原來你都住荃灣架?真係太好啦,有個伴!哈哈....如果我有時間我都會自己接送,咁樣可以同老師多D溝通,多D了解小朋友嘅情況,迦南就係衰在坐校車同老師完全冇溝通,除咗家長會.

我有報到宏福個暑期班啊,原本係想俾佢適應下間新學校,等佢開學冇咁驚,後來我先知道原來係喺宏福校舍上,早知係咁我就唔使報啦....=0="至於其他興趣班,我地有返開明愛嘅芭蕾舞同畫班!

大宅

好媽媽勳章

回覆 Ines_B 的帖子

咁妳要湊妹妹, 的確家姐返full day class妳會舒服好多~

其實好似呢排咁, 日日放學時間都落雨(又唔係細雨喎~), 我就覺得搭校車好~不過始終我都唔係太放心俾佢搭校車, 佢都仲係叫細嘛...hehe^^自己湊佢返學都有一個好處, 就係每日早上都可以睇到自己個小朋友做早操呀~

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-14 14:51

咁妳要湊妹妹, 的確家姐返full day class妳會舒服好多~

我囡返迦南都有搭校車,不過車程只需幾分鐘,我囡day one坐校車都冇喊過,加上迦南D校車都算安全,又新淨,司機叔叔同阿姨又勁好,所以我都幾放心.至於之後要坐去青衣,路程遠好多,我諗可能要30-45mins,咁我就會好擔心喇,怕坐太耐佢會辛苦,但係又冇辦法,我仲要湊BB行唔開,唯有希望佢都能夠適應啦!

點解可以睇到做早操嘅?唔係學校裏面做架?定係可以俾家長入去睇?我未睇過啊,好想睇!!迦南透明度極低,完全唔知小朋友喺裏面做乜,其實我都好想"及"下個囡返學醒唔醒,哈哈~~

我pm咗你啊,keep in touch!

大宅

好媽媽勳章

妳住荃灣邊到呀? N班下學期時我曾經都考慮過俾囝囝搭校車, 所以都問過學校, 佢地話返學: 由我呢到係8:45am上校車; 放學: 12:15pm返到我呢到, 大約都係搭15mins咋~

青怡宏福呢邊每日早上都會有大約10-15mins做早操時間, 返PM class果D都有午操時間, 佢地小朋友係學校入面做, 我地D家長就係學校出面睇(透過一排大玻璃窗睇)~我呢一年都係透過同老師溝通﹑每期嘅學習範疇列表+班訊﹑囝囝自己每日口述﹑半個學期嘅學校生活相片光碟等等去知道囝囝係學校嘅情況, 雖然唔係詳盡, 但都叫知道呀~hehe^^

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-16 00:08

妳住荃灣邊到呀? N班下學期時我曾經都考慮過俾囝囝搭校車, 所以都問過學校, 佢地話返 ...
15mins咁快??good wor!!我朋友住青衣,佢個小朋友返祈德尊迦南要坐45mins車啊,真係坐到瞓著覺!所以我就預坐去宏福要30-45mins,希望唔使咁耐啦!我近熊貓酒店啊,你呢?如果大家近以後可以約出嚟一齋玩!嘻嘻~~

你有冇收到我俾你嘅私人訊息啊?你地係唔係29號開學?同埋你坐咩車去學校啊?如果可以的話一齋去吖!

每期嘅學習範疇列表+班訊---每耐會派一次啊?其實只要老師肯花多D時間心機同家長溝通已經好好,浠浠返得咁開心,證明老師都應該唔錯!anyway,多謝你一直提供咁多資料俾我!我囡今日迦南last day,我有D失落,又要轉換新環境,連自己都唔太適應,哈哈~~

大宅

好媽媽勳章

我平時係同佢搭243M巴士返學呀~我地呢D舊生(算係啦...hehe^^)會係9月1日先開學呀~咦, 妳地8月29日就返學, 咁呢兩三日洗唔洗計番學費架???

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-20 14:28

我平時係同佢搭243M巴士返學呀~我地呢D舊生(算係啦...hehe^^)會係9月1日先開學呀~咦, ...
我呢頭都有243M啊,邊個站落行去近啊?我仲諗住坐409小巴添,不過409要兜一兜,會比較耐D.

學校只係叫我地交9月學費,我諗呢幾日應該唔使計返呱~

大宅

好媽媽勳章

咦~應該搭409會快過搭243M喎~我住愉景新城果邊只得243M可以返學咋~如果搭243M, 會去到"青怡花園"果個站落車會近D~

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-21 18:05

咦~應該搭409會快過搭243M喎~我住愉景新城果邊只得243M可以返學咋~如果搭243M, 會去到 ...

原來大家唔同路添,243M我喺寶石大廈對面上,我只識得坐到楓樹窩體育館落,然後轉彎行過去,都唔算近,呢個站係唔係青怡花園啊?如果坐409,就要由熊貓酒店坐,到街市街果頭兜一兜,然後再入青衣.其實我覺得坐巴士好D,因為小巴3歲要俾錢啊!

大宅

好媽媽勳章

唔係, "楓樹窩體育館"站起計, 之後第二個先係"青怡花園"站。

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-22 00:06

唔係, "楓樹窩體育館"站起計, 之後第二個先係"青怡花園"站。 ...
ok,thanks!我聽日要去宏福交學費,等我試下搭243M/43B青怡花園落先!(好驚唔識路,hahaha...^^")

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

我今日去咗青怡花園校舍,原來坐243M真係會耐少少,同埋仲要行條天橋過去,坐409就喺街市度落再行過去,感覺上快D.

大宅

好媽媽勳章

嗯...係呀! 所以我話搭409快過搭243M...hehe^^

咦, 妳地要交學費喇? 交幾$呀?? 我地舊生仲未叫交學費呀, 我last一日返學問過校長, 佢話我地開學先交, 因為可能會加學費...未知>.<"

大宅

浠浠豬B 發表於 11-7-22 20:26

嗯...係呀! 所以我話搭409快過搭243M...hehe^^
我諗新生要早D交學費,K1 9月份學費8月2日之前就要交.半日班學費$2180,你有冇俾留位費架?如果有就扣返$550,故交$1630;全日班學費$4710,扣留位費$1100,故交$3610.呢D係未扣學券,佢話會喺10月學費發回有關差額及學券資助費用.

今日交完學費順便行過去宏福校舍睇下,我覺得宏福環境比較好,好舒適啊,搞到自己都搬到青衣住,heehee~~ XP

別墅

ines....想知你小朋友讀中英文定國際班ar????我女都可能會讀k1全日中英文班,但學費not$2xxx????唔通我睇錯??

大宅

回覆:Ines_B 的帖子

青衣真係幾好住,我都係有左囡囡先搬入黎住

大宅

angel12182003 發表於 11-7-23 14:07
ines....想知你小朋友讀中英文定國際班ar????我女都可能會讀k1全日中英文班,但學費not$2xxx????唔通我睇錯? ...
我囡囡讀中英文全日班,學費當然唔係$2xxx,呢個係半日班收費!我地全日班學費係$4xxx,然後再減學券啊!!

大宅

evoncc 發表於 11-7-23 22:48
青衣真係幾好住,我都係有左囡囡先搬入黎住
雖然只係隔條橋,不過青衣空氣真係特別清新,哈哈...可惜依家周圍嘅樓都貴啦,否則真係會考慮下馬上搬~

大宅

好媽媽勳章

哈哈~我呢一年都不斷想搬入青衣, 不過都係因為樓價/租金貴, 所以都搬唔成= ="

首頁

尾頁

跳至