跳至

首頁
12345...76

尾頁

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Cedric_mama 的帖子

正所謂養兒一百歲長憂九十九,無一個父母想見到自己既仔女感情、婚姻出現問題,我兩個阿哥都離過婚,每一次我媽咪都好傷心,唯有等時間沖淡一切。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jkfamily 發表於 11-7-7 11:56
係喎,天天媽,天天份ultrasound報告幾時先有結果呀?

個ultrasound即時睇到真係小腸氣呀。咁book咗兩個星期後做手術,會過晚夜。醫生建議開刀(唔做微創)因為話唔算好嚴重,同微創要用重D麻醉藥,又要插條管入喉嚨。開刀就用mask聞gas就得。

黑白豬  祝天天一切順利  發表於 11-7-8 18:30
sasaray07  順順利利, 天天好快好番!  發表於 11-7-7 16:34

子爵府

畀面勳章

mylovelyBB 發表於 11-7-7 12:04

正所謂養兒一百歲長憂九十九,無一個父母想見到自己既仔女感情、婚姻出現問題, ...
唯一係
昨日我媽咪過嚟同易謙玩
個一刻見佢無咁唔開心
易謙現在巳係婆婆一粒糖
同婆婆的好朋友好好
今晚約佢去游下水.輕鬆一下

sasaray07  易謙婆婆真係感情受創呀, 叫易謙kiss同hug佢多d~  發表於 11-7-7 16:35

子爵府

畀面勳章

pogo 發表於 11-7-7 12:09
個ultrasound即時睇到真係小腸氣呀。咁book咗兩個星期後做手術,會過晚夜。醫生建議開刀(唔做微創)因為 ...

原來微創仲要用多d麻藥
天天仔你要乖.快d康覆.易謙等約你去街
同天天出院後.不如唔好返一排學囉
會易病d嫁

大宅

Cedric_mama 發表於 11-7-7 12:10
唯一係
昨日我媽咪過嚟同易謙玩
個一刻見佢無咁唔開心

係呀。D孫係靈丹妙藥!天天又係氹到公公開心到不得了(又其是天天無時無刻都叫住公公,公公!)我亞媽話上星期佢地去旅行,老豆係咁同D團友講天天D野。我亞媽話一定悶c佢地,坐係旅遊巴又走唔到,哈哈!

大宅

Cedric_mama 發表於 11-7-7 12:12
原來微創仲要用多d麻藥
天天仔你要乖.快d康覆.易謙等約你去街
同天天出院後.不如唔好返一排學囉

Thanks!好呀,天天都好想join你地一齊玩!

做完手術會睇吓點先。醫生話有D小朋友早上做完,晏晝已經跑來跑去。Anyway,天天月尾會放一個星期暑假,咁就可以係屋企休息。

同埋我終於遞咗信啦,會係天天放暑假前一日last day。到時大把機會約你地出街,哈哈!

Cedric_mama  仲要係撩隔離床玩個隻  發表於 11-7-7 12:58
mylovelyBB  天天一定係個d上晝做完手術下晝就可以四圍跑既小朋友,放心!  發表於 11-7-7 12:57

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

請問各位覺得sam sir 的 361度講座值得去聽下嘛?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

畀面勳章

heidys 發表於 11-7-7 13:11
請問各位覺得sam sir 的 361度講座值得去聽下嘛?

如果你未上過佢堂都幾好
因為佢有簡單講下平時係屋企點train小朋友

大宅

嘩搞到咁大陣杖又唔結婚....真係....唔知講咩好....
不過講真如果佢唔係真心想同你細細佬一生一世既, 而家話唔結重好
我個中學同學10幾年前又係臨結婚想悔婚, 但為左唔想老人家難為同難交待, 結果都係結左
最後唔夠3年就離左婚, 唔work既始終都係唔work

大宅

回覆 pogo 的帖子

Vinita 你終於加入我地全職mama大家庭啦, 好野!
放心, 小手術咋, 天天一定好快"落地"玩, haha!
就黎放暑假啦, 咁快就一年咯....記得上年天天放暑假, 有幾日都係同晴晴一齊玩! 又去gymboree (今年冇得去去咯)
今年等天天休息夠精神好d, 再約晴晴玩吖!
咁你自己照顧番天天, 天天會繼續番daycare嗎?

子爵府

畀面勳章

adaho43 發表於 11-7-7 14:04

嘩搞到咁大陣杖又唔結婚....真係....唔知講咩好....

我都係咁話

男爵府

題外話,想問下大家,K1面試除了要教識小朋友講自己的名字和幾歲外,仲有乜「必答題」??

你叫什麼名字?
你幾歲?
今日誰陪你來面試?
你搭乜野車來?

仲有無~~??

pogo  走時識推返張椅。  發表於 11-7-7 15:05
mylovelyBB  你鍾意食d乜?  發表於 11-7-7 15:01
vivili  are you boy or girl?  發表於 11-7-7 14:43

子爵府

畀面勳章

jkfamily 發表於 11-7-7 14:36
題外話,想問下大家,K1面試除了要教識小朋友講自己的名字和幾歲外,仲有乜「必答題」??

你叫什麼名字? ...

好似好多間都會問顏色同形狀
同train 小朋友.攞完禮物講多謝
嚟個必考

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又黎報到!

天天媽, 你又做全職媽媽呀? 真係好, 天天有你全職照顧, 一定好快全癒

好忙呀, 又要開工喇!

大宅

adaho43 發表於 11-7-7 14:21
回覆 pogo 的帖子

Vinita 你終於加入我地全職mama大家庭啦, 好野!

記得上年天天放暑假, 有幾日都係同晴晴一齊玩<<你好好記性!好呀,呢個暑假又出嚟玩過!Too bad無咗gymboree!

哈哈,唔係真係全職mama,係全職係屋企he嘅懶mama就真!天天會繼續番daycare,N照樣返全日。我無你咁有心機同唔識教。係daycare會學多D野,接觸多D事物。同埋係學校真係乖過係屋企好多!而家淨係夜晚照顧佢已經好勞氣!!

仲要請教你點可以係屋企搵D外快幫浦吓haha!

男爵府

回覆 pogo 的帖子

歡迎加入全職媽咪行列~

哈~不過我都係個d好 hea 無咩心機教小朋友既全職媽咪!

子爵府

畀面勳章

mylovelyBB 你鍾意食d<-- 真係會考?
我有教易謙.不過有時佢會亂講
例如: 車

heidys  易謙中意食咩呀?  發表於 11-7-7 17:46
Babecowmm  Lincoln's answer: &quot;CHA SIU&quot;  發表於 11-7-7 17:39

男爵府

我記得哥哥考幼稚園既時候有俾老師問過~

阿囡仲衰,我問親佢你鍾意食咩佢都只係會擰頭!

子爵府

畀面勳章

mylovelyBB 發表於 11-7-7 15:10

我記得哥哥考幼稚園既時候有俾老師問過~

因為妹妹真係唔鍾意食野

mylovelyBB  哈~我都係諗住到時咁樣代答&quot;補飛&quot;!  發表於 11-7-7 15:18
pogo  Good answer!!  Haha!!  發表於 11-7-7 15:15

男爵府

實不相瞞
我真係諗唔到乜方法叫栩然答問題

咁唯有投其所好-書
我諗住自製一本書仔,內有簡單問題
例如:你叫乜名?你幾歲?等
然後日日同栩然睇下讀下,希望佢有一天忽然開口啦~~

話時話,呢個仔,你真係估佢唔到
昨日同佢讀本故事書,講到隻羊仔食左個apple一啖,發出crunch一聲
佢居然想讀個crunch字~~雖然個音唔多正,不過我都好開心啦
哈,正正常常叫佢讀的字(例如叫佢想飲水時講水),佢一定唔讀,點知古靈精怪的字佢就自己講

首頁
12345...76

尾頁

跳至