跳至

首頁

尾頁

別墅

HELLO! 我個仔都係0712, 我比佢做細仔讀K2, 因為老師話佢OK, 無須重讀, 但K2開學不久, 發現佢D大小肌肉,寫字真係差D.... 其實佢有九龍塘出名谷幼稚園的OFFER 讀K1, 雖然已經決定了, 但又怕唔知岩唔岩. 大家做細仔的媽咪一齊SUPPORT 下.

大宅

囡囡都係0712的bb, 8月已經開學讀k2囉...
填色, 連線, 畫公仔已經幾好,只是學習寫字就真係唔太夠力.

別墅

畀面勳章 環保接龍勳章

我囝囝Dec 2007 做細仔9月升K2, 都OK, K1開始返全日班, 暑假只放咗10日假期, 但係日日朝早起身都話唔想返學, 但係放咗學返黎又話返學好開心。

大宅

歡迎大家回來!!!

我細牛囡今日返k1, 我心情都好緊張, 因為佢小肌唔係好得, 排緊期做物理治療, 其實做大b或細b都問題不大, 最緊要小朋友吸收, 同埋佢哋喜歡返學就最好, 我大牛囝細過比我媽媽揍, 攪到做咗小霸王, 所以比了佢做細b入學, 返咗學學識要守規矩, 我才放下心頭大石, 雖然大牛囝返學時仍未識說句子, 只懂單字, 但好過在家比老人家疼壞了, 現在我的細牛囡因為小肌問題, 所以我比佢做大b, 希望佢不要因為手肌問題自卑, 希望佢今日返學會好開心快樂, 大家媽媽加油呀!

大宅

Hi, 都好耐無上黎, 版面轉左都唔多識用添...

阿仔今年升K2, 小肌肉麻麻, 說話比之前進步了, 但句子結構麻麻地, 會觀察埋呢年睇下追唔追到d課程.

別墅

回覆:0712媽咪會!!!大家回來吧!!!

Hi!各位好,我仔仔都係12月出世,新學期升k2,我都覺得仔仔小肌比較弱,但講野就好叻,不過我同我老公都決定比佢讀多一年比較好,做大仔好過做細仔。

別墅

大家好,向大家報到,我仔仔都係0712,其實上年我已經比仔仔讀左一年K1,老師話佢講野,認知,認字都好好,不過小肌肉就好弱,雙手好似完全無力咁,所以我們決定比仔仔讀多年K1,等佢做大仔,希望決定冇錯

複式洋房

Hi ~ 您地好,我仔仔係07dec07。今年會在新學校重讀K1

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hi~大家好,我都報到先~
我仔仔0712,9月升k2,老師話佢認字講野都可以,
只係寫字無乜力,希望新學年有進步啦~

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yau.yau 的帖子

我個女都係升K2呀!
呢個暑期除咗睇now台disney junior 就自巳教佢寫同認字,超呻苦!好彩都學得好快

子爵府

好媽媽勳章

Hi.... my son is also Dec 07, he is getting into K2 this year. :)
Hello everybody~~!

男爵府

回覆:heihei1228 的帖子

My sons also same as your child.

男爵府

回覆:Valenmama 的帖子

我係超想呀仔做大仔,但我老公反對:(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家好,好耐冇上黎喇。我仔都係0712,做細仔,今年升k2。

複式洋房

Hi!我個女做大女,今年k1

大宅

Welcome!!!

大家好!!好開心同大家做朋友, 分享湊囝囡心得!!! 囡囡由5/9開始無父母一起返學, 哭了2天, 星期三已忘記父母, 放學還同我分享課堂上的兒歌, 很窩心!!!

侯爵府

好媽媽勳章

大家好,我仔都係0712,做細仔,今年升k2。

別墅

HI, 0712細囝, 現在讀緊K2. 我選的學校都係好自由的, 所以K1完咗都係識A-Z, 0-9, 廿個中文字. SO FAR都跟得上, 現在K2轉了近家的學校, 仲未開始寫字, 不過在家會給點功課. 老師說不用重讀, 所以由佢升班, 就算重讀老師都建議K2先. 所以讀埋今年先算. 但一諗到咁快上小一, 好多功課同背書就唔想佢咁早囉. 都唔知點!!

大宅

陪月勳章

HIHI

我囝囝今年讀K2, 佢都OK跟到... 這2天學校開始寫1,一,L,I 字...
其實我之前巳經教左佢寫草A-Z , 1-30
起初都怕佢識寫吾肯做學校D功課..好彩都肯做到寫得都吾錯...

別墅

回覆:irenepyy 的帖子

比佢做大仔好d考小學時有優勢過做細仔。

首頁

尾頁

跳至