婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

lovelyliz 發表於 11-7-22 12:19
外痔係咪一定要割架?因為我生完bb後就有粒外痔,但我見佢又無痛!所以我無理佢!但都幾大粒的
唔 ...

我就係生完仔後有痔,因為唔痛,醫生叫我自己塞返入去吾使理,但後來可能自己大便習慣都唔好,越黎越大粒,而家都六年,e生話我跌晒出黎,塞唔返,係第三期,要做手術lor。你都係搵個醫生check下,安心d。醫生話就算我唔做手術其實都無野,但就成世陀住佢lor。仲有,你仲生唔生先,醫生話如果仲生仔,就生埋先好做,否則遲早又黎過。

sumbaby2011  點解生仔會令痔瘡復發架咩?另外,生仔會令孕婦由無痔瘡變有痔瘡架?  發表於 11-7-24 15:29

大宅

點解生仔會有痔瘡?
個感覺好似多左舊肉咁~ 有時食刺激野,便便時真係嚇死人,血海~

我自從生左個女,而家都過左1年半有多,我終於去睇政府醫生,係腸胃科排左個急期8/8日。

個醫生寫介紹信話我"便便時出血"
唔知會幫我點CHECK?
照腸要點? 洗唔洗留院?
如果要割痔瘡,要唔要留院架?

請教~~~

珊瑚宮

嘻嘻!睇鄺E生,分分鐘半夜都未走得.

但病人幾夜都肯等.

證明鄺E生係幾好!

阿西  係呀,我上次捧埋本小說去,慢慢等,等佢,幾夜我都心甘情願!  發表於 11-7-23 13:36
玩具萬歲!

大宅

HEIHEI(emily82) 發表於 11-7-22 14:55
點解生仔會有痔瘡?
個感覺好似多左舊肉咁~ 有時食刺激野,便便時真係嚇死人,血海~

聽講生仔同疴大便係用同一道力,所以生仔用力時多數會推埋痔瘡出黎。
醫生通常用手指幫你探肛門,check清楚內痔定外痔,第幾期,嚴重情況等,然後決定用咩方法處理。
如果要照腸,通常早一晚入院狂瀉,因為要瀉清條腸先可以照清楚,唔係就晒心機。
如果係傳統手術割痔瘡就要留一晚院,因為下半身麻醉,會無力。其它方法我就唔清楚。
如果唔想住院,我知道有d醫生(say 林子倩)醫務所可以做手術,但好似無保險claim,你可以check check。
唔好擔心,病向淺中醫。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

請問你手術後痛咗幾耐呀 , 去便便辛唔辛苦, 及住咗幾日醫院呀 .

複式洋房

回覆 阿西 的帖子

請問你手術後痛咗幾耐呀 ? 去便便辛唔辛苦? 幾耐先完全正常呀? 及住咗幾日醫院呀 ?

男爵府

照腸鏡只要$4500-$5000咋喎, 但不入院可能CLAIM唔到保險囉.

首頁

尾頁

跳至