嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

好多謝咁多位o既祝福,跟據醫生所講,由於bb出世時經過12分鐘急救,腦部曾經缺氧,經磁石共震掃描後,腦部受到3級創傷,屬於最嚴重一種,經過一年來的治療後,醫生同我地說bb基本上跟著下來的日子都應該要在病床上渡過,神經系統創傷令bb失去自我自顧能力,經檢查後bb沒有視覺,聽覺也有受損,不能自我進食,要用胃喉等等....基本上bb只能夠臥在床上
另外在產房等待時,一直都有胎心機,醫生亦拿出一大堆資料出來同我地講胎兒在待產其間數據正常,但我心想,由產房除去胎心機直到開刀前的那一段時間呢,少說也有一個小時,試問我怎能不懷疑呢!

複式洋房

好多謝咁多位o既祝福,跟據醫生所講,由於bb出世時經過12分鐘急救,腦部曾經缺氧,經磁石共震掃描後,腦部受到3級創傷,屬於最嚴重一種,經過一年來的治療後,醫生同我地說bb基本上跟著下來的日子都應該要在病床上渡過,神經系統創傷令bb失去自我自顧能力,經檢查後bb沒有視覺,聽覺也有受損,不能自我進食,要用胃喉等等....基本上bb只能夠臥在床上
另外在產房等待時,一直都有胎心機,醫生亦拿出一大堆資料出來同我地講胎兒在待產其間數據正常,但我心想,由產房除去胎心機直到開刀前的那一段時間呢,少說也有一個小時,試問我怎能不懷疑呢!

複式洋房

禁錯制...連發4帖,唔好意思

伯爵府

回覆:BB出世住院已經一年了

好心痛

男爵府

樓主, 真心希望奇蹟會出現再你BB身上

子爵府

回覆:henry102 的帖子

睇到篇文章真係好心痛咁細個bb就要受苦,但做父母一定要撐下去因為佢係自己的孩子,加油呀!我相信媽媽一定都承受好大壓力,她好嗎?

大宅

別灰心.祝bb早日康復!

大宅

別灰心.祝bb早日康復!

大宅

畀面勳章

回覆:yinki 的帖子

樓主,我覺得你很堅強。生產係take好大risk, 無論係媽媽或bb, 人類歷來都要經過呢個又驚又喜嘅過程。最緊要係你太太無事。生命無常,好難怪責點解唔早開刀。醫生係專業嘅,雖然有時會聽過有人為出錯,但從你描述,好似唔似。孕婦等十幾廿個鐘係好正常嘅事,你太太當時又有陀測心機,醫生醫院都係按程序。既然bb已經去到這個地步,有時覺得,不如望遠啲,唸下將來同太太再努力生多個,唸下將來樂觀嘅事情,總好過時常回想過去不能挽救嘅事情、過去的時間不能回頭。人好容易會鑽牛角尖,會depress。你做老公,而家最緊要係扶持太太,幫佢渡過嘅個精神上、肉體上嘅難關。

珍珠宮

循民事追討 !

大宅

見到你個post, 心嗱住嗱住, 祝BB早日康復!加油! 請問邊間醫院? 聽聞廣華腦科出名, 會唔會個度有腦科專家可解釋,或有新的科技可幫助呢?

男爵府

畀面勳章

今日見唔到的進展唔係伐表明天,...一年後都見唔到LOR!
我相信bb 的心靈仍可感受到愛ga!千萬不要放棄bb,加油, 堅強點!
MAy God bless your family!

洋房

引用:樓主,我覺得你很堅強。生產係take好大risk

原帖由 Einet2009 於 11-07-27 發表
樓主,我覺得你很堅強。生產係take好大risk, 無論係媽媽或bb, 人類歷來都要經過呢個又驚又喜嘅過程。最緊要 ...
同意!加油呀!

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

樓主, add oil, all of us support you, yr wife & bb.

伯爵府

雖然,如果真係成功追討任何野可能會令你地覺得有少少補償或者起碼知道個答案,但其實真係得個「知」字!

世界上好多事解釋唔到,當事情要咁黎既時候,我地唯有係選擇用邊種心情 / 方式去接受。係無奈,但我地冇得揀!

o係我既宗教上黎講,每個BB佢地要黎都係佢地揀父母,而唔係我地去揀要邊個BB。我相信當你地既BB選擇黎呢個世界、選擇黎你地屋企既時候,佢已經會知道自己將來條路係要咁樣行。

可能o係而家既醫學上未必可以做到D咩,但作為父母,可以做既就係盡心去愛自己既仔女。

同意樓上有媽媽講「生命無常」,我地自己都唔會知自己下一刻會點,倒不如去捉緊眼前既每一刻、每一個你愛既人。

支持你地一家!

禁止訪問

男爵府

回覆:BB出世住院已經一年了

看了樓主的經歷,好唔開心。
請你們加油吧!!

大宅

回覆:yinki 的帖子

真係好心痛!樓主加油呀!你太太同bb都要你支持ga!上天總有佢嘅安排!一切就交托俾佢!我衷心祝願bb早日康復!奇蹟會响bb身上出現!

大宅

好媽媽勳章

衷心祝願你 bb 早日康復!
樓主同你太太加油呀!

複式洋房

多謝咁多位o既祝福,路還是要走下去~我同太太都會努力架!置於係邊間醫院就唔太方便講了,請見諒!

首頁
12345...7

尾頁

跳至