論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

我反對外傭有居港權, 我希望有多d議員為我出聲, 不分政黨, 比多d聲音政府聼....抽水又好, 真心幫又好, 好過無聲無氣或偏幫外傭既議員

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mcboa 個bb 好靚呀! 起初我以為係外國雜誌D廣告片段! 發表於 1 分鐘前

AK47AK47 係呀! 個bb 好靚呀! 發表於 半小時前

FA8866 題外話: 您BB真係好靚.^^ 發表於 3 小時前

thank you ah!! heehee.. here is the video :)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sophielau 發表於 11-8-5 15:21
23條我都反對,但總算過去了,而家大前提係著眼攪掂班外傭的居港權為重.

所以我都支持葉劉.好似而家得佢開口 ...
我見謝偉俊都有出聲幫.

sophielau  係呀,忘了謝超人都有出口幫手反對!  發表於 11-8-5 22:06

男爵府

回覆:葉劉淑儀真有sense...

我都係支持葉太的,仲之邊個為我發聲我就支持邊個,我都係一個膚淺的媽媽。

複式洋房

我都反對給外傭居留權.

今日聽公民黨梁家仁講某政黨和政府誇大數字,而且政府有幾個原則下可以不批外傭申請. 我真係好想同佢講,除非你保證得幾十個外傭申請,如果唔係我地香港市民都好難接受到,而且你完全唔明我們的感受,我們好不滿好反感的原因唔係來自個數字,係我們覺得好似無論咩人種來到香港都可以以不同的原因話有居留權有權利來攞福利,但係佢地這班由我們香港市民選出來代表我們的議員卻無捍衛我們幫我們出句聲!有啲議員仲SHOT到成日話班女傭對香港有貢獻, 之前最低工時應計埋佢地.當初女傭會嚟香港做野係因為份人工高過佢地係自己國家可以搵到的人工多很多,仲要包食包住包機票,佢地先會嚟,你估佢捨身報香港人呀! 如果梁生認為香港應該給外傭居留權但政府應該引用個幾個原則否決佢地申請, 這樣做唔係好浪費資源和時間,攪到更加混亂,咁不如一開始便否決佢地有權!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

葉劉係吾係好人, 我NO COMMENTS
但有一樣野, 起碼, 佢吾似得有D議員係樹做攪屎棍
幫完大陸人申請居港權
依家又黎一個外傭居港權
手指拗出吾拗入
我吾記得果個議員係乜野黨
我亦吾係選民
但呢一下, 我開始考慮申請做返選民
去選返D, 真係為我們香港人做野的議員
令佢地多得一票多一票
叫果班, 大陸人, 外傭, 拿左3粒星身份証之後
再去投果班所謂議員一票啦

sillything  agree  發表於 11-8-6 22:07

複式洋房

唔記得講我都係幾欣賞葉太!

男爵府

玩具勳章

葉太為人係點我唔知, 但我有以下睇法:

1. 為官難, 你可以話佢無能, 但佢當時有盡全力為政府推銷"惡法", 亦已經為自己既行為負責下台

好似周一嶽鋪鋪比人鬧爆, 難道所有政策係佢一人話晒事?佢都係人肉箭靶一個擺!

2. 真心既政客有幾多?世情複雜, 我只係睇佢有無保障我們既利益吧!

我只係知咁多年來, 相信FA886最清楚, 有幾多個政客願意關注外傭僱主權益呀?

呢d權益係民生既一部分呀!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

魚子媽媽 發表於 11-8-5 23:08
葉太為人係點我唔知, 但我有以下睇法:

1. 為官難, 你可以話佢無能, 但佢當時有盡全力為政府推銷"惡法", 亦已經為自己既行為負責下台

好似周一嶽鋪鋪比人鬧爆, 難道所有政策係佢一人話晒事?佢都係人肉箭靶一個擺!

2. 真心既政客有幾多?世情複雜, 我只係睇佢有無保障我們既利益吧!

我只係知咁多年來, 相信FA886最清楚, 有幾多個政客願意關注外傭僱主權益呀?

呢d權益係民生既一部分呀!

我好少講到咁白去讚葉太,講真,我都怕比人話而累左一個肯為僱主講野既人.
呢幾年唔係多得佢,我地一早比人掃左出門口,根本連開會既機會都無,邊個陪住僱主去約區議員,比人串到暈,但都無放棄過我地.我銘記於心.

另外我唔想開名,我曾經去約過某d立會議員,我自己一條友坐係佢辦事處等佢接見,[我係一早預約左,唔係白撞架]我等左個半鐘,佢接見左我5mins,其間一邊打呵欠,一邊又撩鼻C..同我講: 呵,我明既,您去立會秘書處再約啦,去到記得提我個名喎...

就係咁多,個刻我真係好想比隻中指佢..之後我有去立會,但我無搵佢囉.我唔係狗,唔駛同佢乞.:;pppp:

大宅

2018復活節勳章

我支持葉劉,如果外傭真係有居留權,我會移民law,對香港政府、議員係徹底地失望,班所謂議員只會有破壞無建設。

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:FA8866 的帖子

我buy葉太ge性格,直率 同認真,硬頸。just dont buy 佢個派ge大方向。

珍珠宮

回覆 FA8866 的帖子

認同!!!!!!!!!!!!!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

大宅

回覆:葉劉淑儀真有sense...

我都支持葉劉!

大宅

葉太提出在法庭未判前就提請人大釋法.
此例一開,大家有冇考慮過對hk司法獨立的影响?
如果hk的司法制度崩潰,對hk的政治,經濟帶來的冲擊有幾大你又知道嗎?

大宅

回覆 FA8866 的帖子
我係普通C9,我好簡單,只要係為hk人[即係我]好,肯為外傭僱主好[都係我],我就會支持同喜歡.
我認,我膚淺,我自私,我有目的.我只係唔想我既出生地比班政客為選票而出賣.有政客肯迎合我,我開心都暈.

男爵府

回覆:bbJP 的帖子

如果唔釋法,單case又贏左,我諗呢個重大衝擊啦!

sillything  agree  發表於 11-8-6 22:09

大宅

如果班外傭有居港權,我地D香港人在1997年7月1日在前在港出世的人都應該有居英權,因為香港人為英國政府搵唔少錢.都算有貢獻.但那時候個個

害怕的港人都要用自己的實力和財力移民.

大宅

有D印用都開始話自己有居港權,

首頁

尾頁

跳至