懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章

回覆:第二胎比第一胎陀得辛苦嗎?

辛苦好多!由腰痛到落patpat條筋,無胃口,到而家仲係輕左15磅。日日都要鬧大仔,佢又扭計,大住肚心情已經差,搞到成日喊。就無命

而家老細終於瞓著左,可以抖下

別墅

我都係, 而家陀第二胎. 辛苦好多. 又暈, 想嘔, 手軟腳軟成日想瞓....同第一胎感覺完全唔同. 唔知同陀仔陀女有無關呢? d人話陀女舒服d, 我第一胎係女.

男爵府

畀面勳章

我都上胎乜事都冇,今胎就好多胃氣,想嘔,頭暈,由其返工搭車真係勁驚暈呀

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上一胎三個月後先害喜,日日搭車都又暈又嘔,今胎依家個半月就害喜,未嘔但則暈

但求順利  

大宅

我第一胎係頭4 個月想嘔咁,但一直見步如FLY, 係最尾個1 個月先見腰痛.....

但我而家第二胎好辛苦咁, 日日周身唔知想點咁, 超眼訓超攰, 但又唔抖得, 要照顧個大既....

我而家先2個月.... 真係大鑊....

同埋我覺得今胎無左個種喜悅......

大宅

真係辛苦好多…好想喊

大宅

第2胎辛苦好多, 但覺得時間過得好快, 可能因為要湊大b

複式洋房

我第一胎除咗勁爆瘡就無咩特別唔舒服, 呢一胎雖然無爆瘡, 不過成日瞓唔到又腰痛, 仲要湊住個大囡, 辛苦好多

大宅

我都覺得第二胎真係辛苦好多,上次只係最初嗰陣作嘔,三、四個月已經咩事都無,呢胎又嘔又頭暈,連街都唔敢去
好彩亞囡都算乖,我嘔親都會問我有無事,總算都有d安慰

大宅

引用:會唔會因為年紀大d所以辛苦d??我都係第二胎

原帖由 rainbowsend 於 11-08-09 發表
會唔會因為年紀大d所以辛苦d??
我都係第二胎辛苦d...
我都覺得係

複式洋房

但我第二胎舒服d喎! 第一胎嘔得勁!第二胎無咩特別!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

係啦!陀一個湊一個真想死,肚又鬆晒,恥⻣、條腰痛死人!年紀又大咗,體力又差咗,又要轉行未夠一年

最慘舊姐姐唔想湊兩件,一知我有咗就辭職(雖然續約時講明會生,佢又應承咗!)加上呢期姐姐渴市,只敢請海外未出嚟做過嘢嘅,新姐姐年紀大好多,學嘢超慢,我俾佢哋兩個激到日日嘔足幾桶血

別墅

原來很多媽媽都是第二胎辛苦過第一胎. 有可能是年齡大的關係. 所以第二胎比第一貼辛苦很多. E生成日提"你已經是高齡產婦
之前 2 個月, 每日嘔 5 ~ 6 次. 星期六, 日都不想出街. 超辛苦.
現在15w, 好了一點.. 不過, 都是辛苦..
大家努力....!~

別墅

我覺得係不夠精神的問題多d, 個人的身體又唔係特別辛苦過第一胎...
第一胎同依家陀緊食胎, 我都ok..無嘔冇唔舒服的feeling...
係唔夠訓law...

大宅

好媽媽勳章

有咩方法可以令我振作呢? 尋晚嘔左7次,嘔到今朝先訓,好想喊呀~

複式洋房

我而加剛剛三個月啦!食飽後, 時時頂胃, 吐胃氣,比前一胎更快餓。
而加好怕會生第二胎係大size B, 因為第一胎係大SIZE B, 真係辛苦啊!

男爵府

回覆:angellam23hk 的帖子

通常大size b係咪仔多d呀?

別墅

我都係呀!第一胎我乜事都無,入院時姑娘仲話我好勁,仲有腰
不過今胎就慘囉!三個月已經見晒肚,論盡左,兼且勁多胃氣同勁易暈!
好多人話係同陀仔同女有關!我上一胎係仔,唔知陀得咁唔同,呢胎會唔會係女呢?

別墅

我陀大仔時都係健步如飛架,而家陀呢個好易想嘔,又成日好攰

首頁

尾頁

跳至