跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

CCJayden 發表於 11-8-9 17:23
回覆 k.l.sol 的帖子

知道 professional sol 。你都見Jayden 幾怕醜,佢性格較內向,慢熱。(我有時會怪自 ...

JAYDEN MA :

同我鯇魚妹一樣......怕羞, 仲要系好怕陌生人, 之從上次第一次佢自己一個人試堂PG喊足9個字後出番黎, 佢依家緊加痴我, 我有時同佢講話番果個PG, 佢都話唔制, 依家同佢講上學D故事書, 佢都會答我唔返, 怕冇在媽咪, 我都唔知點算好....越到要返學日子我就更加緊張...佢實喊C....我最怕佢會喊足成年

男爵府

siu-mi 發表於 11-8-10 09:22
最終我冇霸晒4日帶阿女返學, 今日俾咗99帶。 昨日同阿女返學, 到了一半時間食茶點時, 老師已靜靜叫家長去門 ...

沙樂真系好叻.....阿女有佢一半我都放心....

bbmylove09  我都係咁話..........  發表於 11-8-10 14:30

禁止訪問

子爵府

annawong912 發表於 11-8-10 10:02
JAYDEN MA :

同我鯇魚妹一樣......怕羞, 仲要系好怕陌生人, 之從上次第一次佢自己一個人試堂PG喊足9個字 ...

報到
我二家姐同我姨甥仔..當年都係喊足一年架
亞仔就返pn眼濕濕飲泣左幾日...跟住都無乜野(佢太慬性...知係老師面前唔可以咁樣喊).......但返到屋企唔肯接近我都有一個幾月
到返k1,以為佢已經適應左返學..點知第一日佢一見我走就狂喊,全班仲要得佢一個喊咋.....
不過老師話我走左後一陣佢都收晒聲...
第二日返學已經無左喊...

子爵府

k.l.sol 發表於 11-8-9 17:35
我每朝同桐桐去公園都會經過一間幼稚園,好耐之前見過小朋友放學,佢問:佢地做乜呀,我話返學囉,果到有好 ...
亞女日日見亞哥返學,佢成日覺得返學好好玩,我又會同佢講下返學故事書,又會比小朋友返學既相佢地...暫時佢自己都好心急想返學....希望到時佢真係開心啦..

子爵府

siu-mi 發表於 11-8-10 09:22
最終我冇霸晒4日帶阿女返學, 今日俾咗99帶。 昨日同阿女返學, 到了一半時間食茶點時, 老師已靜靜叫家長去門 ...

沙樂又真係好叻喎...識得企係門口等媽咪.但又唔喊出黎...
不過我唸佢今日真係會及實你..唔比你行開半步,佢會驚你一出左去好似琴日咁唔返入去見佢..
所以你今日唔陪佢係明智既.
亞女9月5號開學,有得陪3日,我都係唸住陪佢兩日,第三日就比62/99陪,但老師同我講其實咁樣分開唔同人陪佢係唔好,佢會覺得好無助.......不過我實在無咁多假.....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

睇來大家都好會驚佢地要自己一個上堂時會喊得好勁的情況出現.

我自己都係, 今日係最後一日俾家長陪上堂, 我都在擔心緊明天要阿仔自己一個入去上堂會唔會喊足一個鐘. 因為佢尋日無端端去完we we之後, 成班小朋友排隊入返課室時竟要我抱佢. 點氹都唔肯自己行入去.

本來想唔同佢講要佢自己一個上堂, 不過又驚送到佢番學校門口要佢自己一個行入去實喊爆, 就算點同佢講話放學會接佢都未必聽得入耳. 所以我想今晚都會同佢講吓, 俾少少心理準備佢, 氹吓佢, 等佢明日不要有太激行為. 真係我都好驚見佢喊, 自己會喊埋一份.mouth:

大宅

林嗅四 發表於 11-8-10 10:23
報到
亞仔就返pn眼濕濕飲泣左幾日...跟住都無 ...

唔係化.....喊足一年? 我好驚呀.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

報到

我都係陪埋今日, 聽日叮噹自己上, 希望佢OK啦, 琴日爸爸陪, 阿仔可能陌生環境唔慣, 瀨左便便mouth:

跟住放左學半個鐘, 又要便便, 不過係肚瀉 FEEL!

大宅

到~~

大宅

林嗅四 發表於 11-8-10 10:23
報到
亞仔就返pn眼濕濕飲泣左幾日...跟住都無 ...

我個姨甥仔(堂家姐個仔)重誇張, 佢由k1喊到 k3. 佢一見到校車黎就開始cry到上堂. 個時佢同我堂妹 (即姨甥仔個堂ee) 一間學校, 老師有時會帶佢去見下ee, 等佢收聲.... 佢個問題係太吾like返校因為吾like同小朋友玩, 只係like同大人玩!!
不過我覺得我地都吾擔心得太多, 俾d信心小朋友, 可能效果會係我地unexpected呢..

男爵府

siu-mi 發表於 11-8-10 10:39
我朋友個仔返 pn 喊咗3個月, 最後自動退學。 後來返 k1 又好ok。

唔系掛........我都好驚阿女會甘....

大宅

沙樂真係好叻女

大宅

老jack重未戒片, 都吾知佢返學點算呀?? any advice?

bbmylove09  yes, 未戒就等學校幫佢, 當然要聽學校點戒, 要一致........  發表於 11-8-10 14:42
KaKa1  no need worry. 未戒就返學等學校戒 is OK 喎(阿女間學校係咁講架)  發表於 11-8-10 11:43

水晶宮

hi all
morning

大宅

siu-mi 發表於 11-8-10 09:17
今日邊個帶佢返學?

今朝係爸爸&工人帶埋妹妹一齊陪rachel返學, 唔知係咪rachel扭爸爸抱, 爸爸無抱佢,所以喊.

頭先老師打返電話俾我, 佢話rachel喊咗10分鐘左右, 喊住話要爸爸抱, 之後去做早操同音樂室都無喊, 尚算ok.

不過rachel返咗3日學, 已經有少少唔舒服, 禽日有幾聲咳, 今日"謝謝地", 無乜精神.

大宅

deb-feb14-bb 發表於 11-8-10 11:09
老jack重未戒片, 都吾知佢返學點算呀?? any advice?

我見禽日返學都有幾個小朋友未戒片, 我地間幼稚園話等佢地習慣咗返學就會同佢地戒, 唔會一開學就戒, 怕嚇親佢地喎!
所以唔使擔心啦!

首頁

尾頁

跳至