自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完你哋架安慰個心都舒服咗好多啦, 但仲係好唔開心同好擔心, 連公司d嘢都無心機做..........

ms.aeroplane  咁又唔好...!  發表於 11-9-7 08:16

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

投投下..........你就慣架啦
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

畀面勳章

請隨便呻, 但請繼續努力!

大宅

係我打電話問佢嘢, 佢順便提醒啫, 但都好唔開心!!

大宅

係我打電話問老師嘢, 老師順便提醒啫, 但都好唔開心, 點解個仔會咁呢??

珍珠宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幾日姐, 比d時間適應

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔本身係特殊小朋友, 佢第一日返學, 班主任已經打來, 講下佢上課既情況, 我仔都好遊魂 (本身我仔既問題, 教署有去信比老師, 所以, 老師會對佢寬鬆一些; anyway, 暫時老師都話, 情況 okay!! 佢可以接受)

但係, 亞仔第一日放學就講, 因為我排隊時, 郁來郁去; 所以老師無比糖佢食, 一班入面有二個無

複式洋房

我做補習嘅~~~教小一至初中
升小一對小朋友嚟講係好大既轉變嚟咖,而且寫手冊對佢哋嚟講都有生字咖,小朋友要時間去適應,你唔洗太擔心嘅我有個學生中一都未寫齊手冊呀~~
你可以鼓勵佢,手冊寫得清楚,言語上鼓勵佢,例如"升咗小學,真係大個仔喎,手冊寫得好清楚喎"......鼓勵說話唔怕多咖
至於游魂,好多學生有此問題,始終學習唔係時時都可以咁有趣咁吸引住小朋友(睇卡通片時小朋友唔會游魂咖),在家時要家長提醒,上課時要靠老師提醒啦~~~
唔好咁大壓比自己同小朋友呀

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

呢D氣餒,你會習慣...

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

始終剛上小一....真係要時間適應....比多d支持同信心小朋友...慢慢來吧 ~

男爵府

有錯才會進步.加油...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔抄手冊都係抄到錯漏百出, 可能老師未得閒打黎投訴咋好彩學校個網站有得睇返足板咋, 唔係實漏哂D功課呀

珍珠宮

畀面勳章

樓主努力, 試用不同方法去教小朋友集中. 不要氣餒, 今日係咁,唔代表聽日係咁.

方法+恆心,一定可以改變過來. 努力努力.
見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

180 發表於 11-9-6 15:18
都係開左學幾日啫......個老師就咁快投訴 ?? 急左d喎....

由幼稚園到小一, 係一個好大既轉變, 比多d時間 ...

係囉!上佐得幾日時間,就咁樣!係唔係間學校好谷功課啊?
人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

珍珠宮

rayray 發表於 11-9-6 15:51
係我打電話問老師嘢, 老師順便提醒啫, 但都好唔開心, 點解個仔會咁呢??

我唔認為呢 D叫做投訴, 只係老師將小朋友在學校的情況話返比你知啫.

其實你哋覺得"投訴"嘅定義係咩呢?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

回覆 rayray 的帖子

咁都唔算係投訴,你好似引導錯誤喎!仲以為個老師咁快嚟料,似乎係你緊張過頭先啱!

大宅

回覆:剛升小一就比老師投訴, 好氣餒.........

唔使氣餒,我個仔都係升小一,今朝罵校長添.......唉!

ms.aeroplane  勁呀  發表於 11-9-7 08:17

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

剛升小一就比老師投訴, 好氣餒.........

好小事啫,我女小一仲嘔血,好快就吾會甘,放心!

首頁

尾頁

跳至