論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

找個新工人。快炒

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

打斧頭? 無可能發生係我度。 我同佢逢星期六一齊去wet market買一星期嘅餸,我俾$,佢揹嘢。自己知咩價錢,咁偶然叫佢自己去買部份嘢都心裡有數。

你個女幾大? 你點知個工人打亞女? 如係真嘅,一定炒

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

你個case令我諗起之前有媽媽講過一個關於overseas既工人既topic,不過搵唔返,大意係講有d新既overseas工人,為咗先來香港,佢地會任何僱主都做,來到香港,見唔對路,特別係有nb+BABY既case,好多時個工人來到,就會諗辦法要個僱主抄佢,然後再搵過d好做d既僱主!

子爵府

好媽媽勳章

如果你而家無工返,都係比一個月通知期抄佢啦,你就黎生,要顧住自己的情緒,唔係病咗,就無人可憐你

大宅

If you have to go to work after your baby is borned then you should fire her. If you are ftm then you can just check and tell her to fix everything she didn't do right.

佢逢星期X一齊去wet market買一星期嘅餸,我俾$,佢揹嘢 -> I am ftm and that's what I do too. She doesn't have money in her hand. Also the same when I need to buy rice in supermarket, 我俾$,佢揹嘢

工人開奶 -> Everything she doesn't do it right tell her to do it again. Maids don't care if you yell at them, they are more afraid if you check their work and ask them to redo it.

大宅

炒啦, 趁住有產假 - 先請陪月頂住先, 同一時間去agent度揾定人, 希望上班之前攪掂啦. 一個小朋友都湊成咁, 2個既時候點算?

男爵府

唔好咁嬲, 叫佢去SUPERMARKET 買, D $$益李生都唔好益佢
生咗之後, 搵新工人, THEN FIRE 佢
佢唔識開奶, 叫佢向你面前開

男爵府

好媽媽勳章

唔使同佢地勞氣,唔值得,用啲方法對付佢地好啲,勞氣係冇用既,
你個工人都幾估或,扮唔明扮傻就可以自己話事囉,同佢講下次再自把自為唔听你指示既地方買野就要佢自己要,你係唔會俾番錢佢,跟住去番你要既地方買.佢再做錯就即時生效,叫佢去買過,唔係佢地唔知死,成日側側博.

至於對你個女咁係死罪,一定無得留,怏啲揾過個啦.
同埋你個女咁唔鐘意佢,佢更加唔方會對你個女好啦.唔好係個女面前講佢咁多,小朋友講野想到就講佢咁冇愛心費事一陣bb受罪.

洋房

回覆:好憎佢,好想炒佢,竟然捉隻老鼠入米江…

Snowshop,算吧啦!心都淡晒,炒你一定炒,不過唔係this moment。你最唔放心係你要生個月,個老公點,個女點,但係天沒有絕人之路,始終留一扇窗給你!同屋企人傾傾有沒有辦法,老公出去賺錢,你更係唔想煩佢,不過頭家大家都有份,同佢講下啦!希望在明天!好多事情都有期限,過去左就冇事,好似你生埋細b之後,勢怕左d公主,最多辛苦一段少少的時間,再請過個好ge!
宜家厘個公主,叫佢做少d就算,廢事激親自己。同佢講嘢聽唔明,我會寫,寫完再用google翻譯印給她看,還要口頭補充一句你明唔明白呀?唔好就住,佢地要面,但唔係好要尊嚴!無乜學識個隻!

不過,沒心做嘢係醫唔翻好,做乜都冇用!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

最重要係, 要炒都要步署, 唔係即炒

最重要係揾定罪證, 到時炒就唔洗賠

同一時間, 都要找定replacement, 祝你好運

大宅

炒佢啦,我剛炒個極度賤格,陰濕既oversea賓,第一日巳經想炒,agent同屋企人話比D時間,我好後悔炒得遲,我都係就黎生,大仔唔比佢掂,佢成日想攞我個仔黎做籌碼,好彩冇比佢掂,成日蝦我大住個肚,又成日陰我,攪到我周身傷痕,來咗20日淨溜係整爛野,食野,沖涼一日兩次,每次一個鐘,洗自己帶黎D衫,照鏡擠暗瘡,除咗佢自己D野,其他全部唔做,佢喺屋企我就好似落咗地獄,都係個agent有問題,你邊個agent架?我請緊人,唔想再遇到衰agent.

男爵府

男爵府

禁止訪問

別墅

find a new helper replace her when waiting can find local EE assist. this helper has beenchanged. Don't wait.

洋房

工人有又煩,無又煩!唉!

珍珠宮

fire,

only ask them to buy food from Park n Shop

no receipt, no claim

別墅

打斧頭算啦,邊個打工仔唔偷雞丫,但對小朋友打同飲食加料就絕對唔得,做媽媽要保護自己子女係最基本,工人故意我會即炒,有心傷害我小朋友,我報警告佢,一個通知都唔賠比佢呀!

首頁

尾頁

跳至