自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲想講
人地唔中意你
你仲走埋去
人地唔理你
你又上黎講
你又明呱?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:回覆+k_lego+的帖子 亞囡11歲,+佢囡細我囡

原帖由 cookingma 於 11-09-20 發表
回覆 k_lego 的帖子

亞囡11歲, 佢囡細我囡一歲, ,但大家住埋果頭, 同一間補習社, 玩d課外活動又差唔多, 所 ...
成日遲到都幾令人煩厭的。會否這就是原因?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+cookingma+於+11-09-20+發表

原帖由 fungwongphie 於 11-09-20 發表
成日遲到都幾令人煩厭的。會否這就是原因?
對不起,睇錯......遇到=咗遲到。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

禁止訪問

引用:回覆+k_lego+的帖子 亞囡11歲,+佢囡細我囡

子爵府

heichunmum 發表於 11-9-20 14:32
這個世代紋身只是個人喜好,另外如果一個人突然對自己冷淡了,我會首先想想自己有無咩得罪對方而自己不知,有時說者無心,聽者有意!如果經查探後確實自己無野得罪對方,那只好嘆句緣盡,她的女兒明顯還是和你女兒很好關係,我覺得大人的事不應影響小朋友,由得小朋友自己交往,至於第唔第一,根本不重要,既然人家也明確表示不想交流,那就早晨也省了,微笑點下頭就可以,因為自己有教養也不一定對方會欣賞!

X2~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你都解釋唔到無端端有人會咁憎你地....無謂諗啦...

你個女同佢個女既友誼....大人都阻唔到....但你無需再刻意同呢個無品既家長打招呼....隨綠啦

我好明白你既出發點都係想你個囡開心....但你個囡都11歲, 遲d升中學啦....佢地既友誼發展成點都唔係家長可以控制....

子爵府

好媽媽勳章

唉~~~
算啦...我同囡囡學校的家長都係say hi say bye
......
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

如果樓主真係想知事實
我提供一個可能性

小朋友同佢自己都唔及你地
佢唔係憎你
係唔抵得

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

可能我小器,比著係我,我唔會同佢打招呼

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:無品家長, 點面對好?

唔係呀 fa, 你驚佢教壞你女就真啦:;pppp:

大宅

其實對方小朋友會將大人既批評說話講比你個囡聽…你個囡亦都一樣,會將你無意間講出既批評說話講比對方聽; 哩d係佢地小朋友之間既友誼,好多野都係相對既…
好大可能因此引發對方既不滿,覺得你講過某 d 說話…卻仲要响佢面前扮友好係虛偽既行為,就不屑同你打招呼或做朋友囉…

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

睇晒 d 留言,可能個家長比你無意間曬親

侯爵府

畀面勳章

cookingma 發表於 11-9-20 15:27
回覆 k_lego 的帖子

亞囡11歲, 佢囡細我囡一歲, ,但大家住埋果頭, 同一間補習社, 玩d課外活動又差唔多, 所 ...
哇,都咁大個仲咁講野....

我仲以為係幼稚園咋,因為我女k3,佢係超有同情心,
好鐘意幫人,但有時有d小朋友好粗魯,父母又唔理果d,
我都會叫個女行開d唔好理佢地
但係估唔到你呢個case,個女咁大個仲咁樣...

子爵府

你地嘅關係連朋友都稱唔上,更本唔值得去深究佢點解唔鍾意你,更加唔需要將對方行為放上心,啱傾咪傾多句,唔啱傾咪最多hi & bye,如果對方衰格到撞口撞面都唔打招呼,我都會從此當對方透明但唔會阻止小朋友交往,件事非常簡單。

珍珠宮

佢唔啋你,梗有佢嘅理由,何必免強?佢都做得咁明,咪叫阿女唔好煩人囉,同第二個玩把啦,你咁樣攪到自己好瘀架

侯爵府

回覆 fionakong2008 的帖子

agree
kckammy

翡翠宮

畀面勳章

我想講人地唔中意你地,一定有佢既原因,姑勿論你是否認同呢個原因,你亦要接受人地疏遠你。而家佢只係自己當你透明,叫個女唔好同你個女玩,仲未有過激既行為,我覺得你只可以靜觀其變。至於兩個小朋友之間的友誼,由得佢地自己建立,你只需要唔好加把口係個女面前批評佢地就得。

無論佢當你透明既原因係乜,人地已經擺到明唔想同你打招呼,你又何必太熱情一定要同佢打招呼,咁樣只會弄巧反拙。

坦白講,睇得出你係字裡行間其實係有些少睇唔起佢,可能佢係一個敏感既人,所以你不經意既行為得罪左佢。你亦唔需要諗以後點樣面對佢,人地根本就唔想「面對」你,以後你見到佢,當透明就得啦。

日日是好日

子爵府

回覆:littlezoo 的帖子

,me too

子爵府

完全透明!道不同,不相為謀!我女三年級時,我們同你遭遇一樣,不同是對方侮辱我女,我女回家由那日起當那對母女!教我女,無可能全世界喜歡你,不能控制,只有自己的品格好,自有欣賞人!,

首頁

尾頁

跳至