論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆 lanlanaRies 的帖子

我唔會提意用私人agent,用返再培訓局既"樂。活。一族"會好好多,個助理唔使比agent fee,同埋可以隨時換人,我自己之前請過2個助理,都好ok,手腳快,老實,唔打虎頭
你唔使日日都叫佢黎,你可以叫佢一日整埋2日餸(放在雪櫃,你第二日自己煮熟就有得食),每星期3日,每日4個鐘包貫餸整餸及做家務($55x4x3x4.2=每個月$27xx,一定比請工人平,而且唔使有人督眼督鼻),當然,你之前話定比佢知,你想佢完成什麼基本工作啦

男爵府

我之前都係樂x 搵架,
本地ee, 手腳慢,
我叫佢每日黎4個鐘,
佢一早黎就洗尋晚晚飯既碗 (0.5hr)
跟住抹野洗廁所 (2hr) - 係基本清潔咋,
洗衫掠衫烚奶樽 (1 hr)
吸塵拖地(0.5hr)就走得.
試過叫佢抺窗, 半日就咁無晒添,
其他野要第日做.

果陣因為無做野,想叫佢煑埋午餐同準備晚飯雪住,
都做唔切.

子爵府

好媽媽勳章

I_O_U_baby 發表於 11-9-21 16:48
都做唔切.
我唔知你自己有無做家務,我既經驗如下:

佢一早黎就洗尋晚晚飯既碗 (0.5hr)<--- 我一家4口+工人,之前我個工人頭痛,我幫手洗碗,連煮食用具,我用超快既speed洗,都要半個鐘,仲未抺爐呀洗飯煲呀等等
跟住抹野洗廁所 (2hr) - 係基本清潔咋, <--- 呢個我唔知佢做d mud,不便評論
洗衫掠衫烚奶樽 (1 hr) <--- 要視乎你有幾多奶樽及有幾多個人既衫及幾多日洗掠一次,我個人覺得合理
吸塵拖地(0.5hr)就走得. <---算快,因為我家有800呎,半個鐘一定唔得
試過叫佢抺窗, 半日就咁無晒添, <--- 要睇下你個窗有幾dirty及窗花難唔難抺,我之前個助理都要抺2個鐘(3房+大廳)
其他野要第日做.

最重要係睇你請佢做mud,做得家務就預咗無時間煮飯,一個全職媽媽係一日8個鐘至可以免強做得晒d野,可想而知啦,你係ftm都要人幫手,如果調轉呀,我諗你都未必有佢做得咁快,你係請helper,唔係請多個ftm喎
(不喜勿鬧)

jloklok  請helper not ftm good point!  發表於 11-9-22 11:44

男爵府

可能我自己平時做野好快手,所以覺得好慢.

佢一早黎就洗尋晚晚飯既碗 (0.5hr)<--- 我一家4口+工人,之前我個工人頭痛,我幫手洗碗,連煮食用具,我用超快既speed洗,都要半個鐘,仲未抺爐呀洗飯煲呀等等 --> 兩個大人只係2隻碗+2隻碟+2對快子,匙羮我地都無用.
我自己洗係唔係5分鐘.

跟住抹野洗廁所 (2hr) - 係基本清潔咋, <--- 呢個我唔知佢做d mud,不便評論 --> 基本上 2個HR我係星期六大洗可以全屋清潔晒(屋企只係480尺)

洗衫掠衫烚奶樽 (1 hr) <--- 要視乎你有幾多奶樽及有幾多個人既衫及幾多日洗掠一次,我個人覺得合理 --> 一日一機,一日大人一日BB衫,BB衫通常只係半機.奶樽放落個奶樽煲度,加D水按制就OK,唔駛2分鐘.

吸塵拖地(0.5hr)就走得. <---算快,因為我家有800呎,半個鐘一定唔得
--> 我自己做唔駛10分鐘

試過叫佢抺窗, 半日就咁無晒添, <--- 要睇下你個窗有幾dirty及窗花難唔難抺,我之前個助理都要抺2個鐘(3房+大廳)
其他野要第日做. --> 屋企只有三個大窗,佢抹完我仲要抹過,因為好多水漬.

我請PART TIME係因為之前搵左份PART TIME工,
要番半日,點知後尾老闆叫我遲D番工,
所以先FTM 再加個鐘點,半個月後我就番半日工.
我做FTM 果陣係自己一手一腳,無錢請人做,
坐月做家務同揍B 都係一腳踢,無陪月,
所以我做野要好好好快手,做鐘點實大把人請

子爵府

好媽媽勳章

回覆 I_O_U_baby 的帖子

咁你個助理又真係唔得喎,換過個啦,又唔使agent fee,同佢地講,個助理唔啱用,佢地會換比你,我自己請開既2個,都係新移民,我就覺得佢地手快好多

伯爵府

我做野又係快手快腳的,我請昌過一個鐘點,熨幾件衫要一個鐘,我真係接受唔到!

男爵府

我已經無用鐘點喇,其實請鐘點係因為姐姐未黎,
又未轉做fulltime 工,所以用住先.
跟住姐姐黎左,就發覺自己真係舒服好多.
一放工番到屋企就沖涼,跟住有飯食,
食完拍下pat pat 就去,同個仔玩一陣,
餵埋佢食奶就氹佢訓覺,自己多左好多時間用,
放工番黎真係可以抖下.
之前得鐘點果陣,又要趕住買餸煮飯,
食完就算唔洗都要執枱,真係好辛苦.

男爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

我之前果個叫佢燙十件衫恤,
我平時半個鐘燙好,
佢可以分五日,每日燙兩件,
我老公仲成日問燙完果d 其實係燙左未....

伯爵府

我仔放學唔定時, 有時要練波, 要成 6:30 / 7:00 pm 才回到家, 無鍾點肯咁夜來做.
以前我都試過請鍾點, 非常污穢, 廚房地下好似酒樓個地下 : 又濕又油, 好恐怖.
開學喇, 希望阿仔比心機讀書, 識得分配時間啦 ~ 媽咪同你一齊努力向前 ~ 加油

大宅

I_O_U_baby 發表於 11-9-21 20:06
可能我自己平時做野好快手,所以覺得好慢.

佢一早黎就洗尋晚晚飯既碗 (0.5hr) 兩個大人只係2隻碗+2隻碟+2對 ...
你好勁呀, 一個人搞掂晒!!! 我其實驚到時做唔黎, 不過佢地話會到時幫手lor, 希望啦!!!

大宅

epang 發表於 11-9-22 09:25
我仔放學唔定時, 有時要練波, 要成 6:30 / 7:00 pm 才回到家, 無鍾點肯咁夜來做.
以前我都試過請鍾點, 非常 ...
我老公都好 concern 呢個問題, 佢話如果個鐘點只係搞掂餐飯, 而求求其其幫你清潔, 話我會仲嬲.....多謝你提一提!!! 都係果句, 買送係一個好大既問題!!!

大宅

I_O_U_baby 發表於 11-9-22 09:14
回覆 歌莉亞 的帖子

我之前果個叫佢燙十件衫恤,
幾年前我都請過一個 part time maid from China, 個女人好 in, 我當時第一個感覺諗佢識唔識得做家務, 佢個 look 似少奶奶多過做工人, 真係不出我所料, 佢連燙衫都唔識, 一件恤衫燙左30分鐘, 夜晚唔願訓, 係個廳到煲電話粥, 第二日叫佢去買送, 佢話唔係好識煮, 黎左三日, 我頂佢唔順同 agent 講唔要佢, 個女人同agent 講話我夜晚要佢做晒d 野先准佢訓喎!!!! @@ 真係好好笑lor!!!

男爵府

我之前個ee 攞我老公件速乾裇衫黎燙,
跟住燙到有個hole 又唔出聲,
我老公著左番工先知,
番黎問佢佢先話係呀,原來呢d衫唔燙得

首頁

尾頁

跳至