嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都好明白樓主0既心情,我個女都係16個月,只有8.55kgs,身長得77cm,好奀又細粒,都唔係幾鐘意食野,每日2奶2粥,仲有生果餅餅咁啦,不過我地大人晚飯0既時候都有俾魚同肉佢食,但都係咁,我諗同佢地吸唔吸收有關囉,好似大人咁,都有d食極唔肥,有d飲水都會肥啦!

樓主唔好太自責,小朋友唔肯食都無辦法,唯有小食多餐,試多D唔同類0既野,唔鐘意粥會唔會鐘意烏冬? 飯? 麵? 米線? 通粉? 逐樣試希望搵到佢鐘意0既食物啦!

其實佢本身多唔多病? 大小便正常? 健康院有無話佢過輕? 如果一齊正常無咩病痛,我建議唔好迫佢食野喇,肚餓就自然會食架啦! 相反,食好多野但係成日病,都唔會係好事!! 健健康康最重要呀!

加油呀樓主,希望你女女好快會有改善!

大宅

引用:我個仔又係細碼b,見政府營養師,佢地教我在

原帖由 paklongleung 於 11-10-05 發表
我個仔又係細碼b,見政府營養師,佢地教我在每餐奶度加補能素0.5-2匙(成份係嘜芽煳),藥房有得買,

另每餐粥 ...
補能素~咩情況下可以食呀?

大宅

回覆:失敗的媽媽:歲半B只有8.2KG!!

樓主~我完全明白你,因為我個仔都係咁13個月先食到半碗粥,但只係維持一排咋,之後又唔食啦!我已經咩都俾佢試,佢唔肯開口都無法!好多媽咪會話覺得我地應該點、應該點,我諗我地都試過唔少方法啦,bb都唔肯合作,個心會好灰好灰...我而家就係:佢肯食就食,咩都俾佢試,唔食就算!我將俾佢食得既野擴大範圍,樣樣食到少少都叫吸引到唔同營養(未必係一個好方法,但我唯有咁樣安慰自己,否則人都癲)

複式洋房

我個女都係歲半, 上個月都係得8kg咋, 仲唔鐘意飲奶添!

早餐 - 5安奶+包包
午餐 - 一個大人碗飯仔
晚餐 - 一個大人碗飯仔
睡前 - 5安奶

餐與餐之間都會有小食, 好似水果, 湯, 包包等等.

o岩o岩呢個月我朝朝都加芝士比佢同包包一齊食, 又隔日比杯yogurt (yoplait, 專比1-3歲bb食, 有佢地需要o既fat), 呢個月真係明顯有改善喎!

之前有個營養師建議飲加營素都冇呢個咁有效呀!

複式洋房

補能素我諗營養師係因為bb太thin 及吾食粥才advise bb食, 但也不要加太多呢.

另外,有doctor話整多d花款引佢地食, 或者因為佢地缺乏某d物質,所以吾肯食粥, 可以去染血睇下有無問題, 但我個覺得這個原因的機會不大.

而我覺得bb最like 甜味,所以要加多d 蕃薯 +紅蘿蔔等在粥裡面,因為這些最有營養又夠甜. 有時又可以用蕃薯+餸代替一餐粥.

禁止訪問

回覆:paklongleung 的帖子

禁止訪問

回覆:manki514 的帖子

禁止訪問

回覆:manki514 的帖子

別墅

我的囡囡15個月大, 有9.5KG, 長81CM 但覺得佢好瘦.
8:30 4-5安豆奶配方(因好早5 鍾意飲奶)
10:00 生果 / 蒸水蛋(蘋果蓉, 火龍果, 啤梨, 香蕉/牛奶蕉, 奇異果..)
12:00 杰粥 (BB 碗1碗半) 有時稀粥 (2-3碗)
12:45 1粒芝士
13:30 午睡
15:45 4-5安豆奶配方
18:00杰粥 (BB 碗1碗半) 有時稀粥 (2-3碗)
19:45 跟大人吃小小菜, 白飯, 生果,松子仁, 提子乾..
21:45 4-5安豆奶配方
22:30 睡覺

別墅

引用:有幾個問題:1)+點解仲要食米糊???+佢早餐你

原帖由 maymycheung 於 11-10-02 發表
有幾個問題:
1) 點解仲要食米糊??? 佢早餐你應該係奶+固體(麵包搽芝士/JAM/牛油/花生醬/蛋治)

伯爵府

回覆 Sienna419 的帖子

我個囡都就來21個月大,只得22磅.
佢一日食好多野,但可能係品種問題.因為我同C6都係食極都唔肥,所以亞囡由出世到而家重極都係中碼.
佢一日食:
08:00 200ml奶+包/餅/蛋糕之類
12:30 食飯/米粉/意粉+瓜菜,魚,肉類or蛋
02:00 200ml奶(呢支係我加畀佢食,想幫佢增肥)+午睡
04:30 茶點(包/餅/蛋糕之類+水果/乳酪/果汁)
07:30 食飯/米粉/意粉+瓜菜,魚,肉類or蛋,一星期2-3次湯
09:15 200ml奶+瞓覺
係佢清醒時,間中都會問我拎野食.
最緊要係佢健健康康,肥唔肥都唔恨得咁多...
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

我個女8隻牙,我少煮飯,她主要食粥仔。

大宅

我個仔之前都對食野無興趣,但見咗治療師後,治療師建議每樣食物俾佢食之前等佢聞下先,刺激佢味覺,我果陣就直情抱佢上枱聞我地大人每日食咩,調味料又俾佢聞下. 如果仲唔肯,香水lotion果啲有味的野可以搽小小係鼻前面,刺激下佢.

搵佢最鍾意食嘅野,例如我個仔鍾意芝士,我就隔兩三日有芝士.

用零食尼引佢攞食物,佢攞到就讚佢~

零食哩個方法初初好似唔健康咁,但至少佢對食物開始有興趣先,之後就可以不停搵佢鍾意食的野.

我個仔初頭直情係見有野食都推開,但依家終於有改善! 依家雖然係零食都好,起碼佢會問我攞俾佢食. 終於可以自己肯拎住啲野尼食~

禁止訪問

大宅

回覆 LL1999 的帖子

我個女15個月7.66kg,好輕,dotor都話冇問題wor,話遺傳都關事
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

複式洋房

我BB都系細碼 13個月 8KG 左右
請問芝士可唔可以放落粥仔一齊食?
免費分享周生生VIP號(手工費6折),以及安利會員卡號 (7折)

男爵府

回覆:失敗的媽媽:歲半B只有8.2KG!!

去葯房或屈X氏買肥仔水俾小朋友食丿

大宅

回覆:mabel2011 的帖子

可以架,我隔日比~

公爵府

畀面勳章

日日食粥,比你都厭啦.....你好同佢轉下喇....果時我99就係煲粥比我大女食到佢驚,到而家咁大都怕食粥,我99係日日餐餐食粥食到成三歲,仲要日日都係魚....真係.....我大女好瘦.....到而家都唔LIKE食野....飲食習慣就咁培養左出黎....佢而家只LIKE食香口野....好彩大大下有改善

大宅

陪月勳章

回覆:Sienna419 的帖子

我自己囡唔吃奶時,有教會的師母這樣教我一個方法到現在都ok,你可以試着做!吃飯時媽媽要保持笑容,對住d食物要講嘩!好好食。嘩!好香牙!
同佢一齊在枱吃飯,唔好怕弄污地方,比佢自己拿住吃,可以蒸林d玉米,紅籮白,番薯仔,試

yanqbb  YES,MAKE IT FUN。  發表於 12-1-15 03:04

首頁

尾頁

跳至