論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

學壞咗好難敎返好, 早d換人, 免得到你生完, 佢又玩野, 到時又細又大, 又要應付佢, 自己又坐月...... 真真麻煩呀 !

複式洋房

尋晚我同老公同個工人一齊傾,我話你呢個月做錯/做漏好多嘢,不過都唔係最重要!最重要係你而家好無禮貌,成日黑口黑面......!我話呢個問題最近已經同你講過,但你都係無改善,日日如是!所以我諗你唔適合再做落去,我決定同你終止合約!

跟住佢就話:can I have one more chance? I still have so many loans in philippine! 咁我話我之前都比咗機會你,但你既態度仍然無改善,咁佢又開始廢話連篇:又賴肚餓,又賴買完餸好攰,又賴睇唔到自己個樣.......所以先對我黑口黑面!

最黑人憎係佢無端端賴埋我媽咪,因為我媽咪尋晚不在我家的,所以佢就推哂落人哋身上(但我媽咪真係好無辜,講出嚟真係搞笑,我媽咪係成日對佢笑騎騎,從來唔會叫佢做嘢,客客氣氣,幫佢講好說話,等佢有下台階,或者媽咪又唔想我動氣!我就同媽咪講,唔需要對佢咁,不過亦唔係話要粗聲粗氣,只需要用正常既語氣同佢講嘢就得架喇!)呢個工人仲話我媽咪搞到佢心情唔好,所以黑面!我即刻鬧佢,叫佢收聲,我話如果唔係grandma日日過嚟,你跟本完全搞唔掂,又要湊小朋友又要做家務,你多謝都無聲,忘恩負義人哋對你咁好,你仲賴人令你心情差,人哋點樣令你心情差呀?are u crazy?跟住佢無出聲!其實佢成日都係咁,邊個唔喺度就話邊個,上次又賴我老公,真係比佢激死!!

但講到最後,佢話佢自己性格唔係咁,(頭幾個月的確唔係)我話你真係可以做番以前咁嗎?唔好咁敏感,一叫你做番好啲嘢就以為人哋係"話"你,專登捉你錯處,無人咁得閒去做呢啲嘢,唔好咁幼稚啦!仲有好多錢未還就要比心機做好啲,唔好再鬥氣!佢話好.....咁我就話保留封信同埋觀察佢有冇改善囉!希望佢真係做番好啦!

男爵府

工人係 "死性不改" 的, 忍到就炒啦;
這樣的工作態度怎能照顧細b呢?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

佢叫妳比次機會可能只係比時間佢找過份新工,妳小心d啦

複式洋房

回覆 littlecarey 的帖子

我都係咁諗,佢有好多"老友"喺香港,佢啲AUNT做咗超過10年添!!!可能個個幫佢揾緊工!!!有次佢自己放假,佢AUNT同COUSIN唔係放假,佢哋約埋一齊(AUNT同COUSIN顧主都番工),上AUNT度添!!(佢仲夠膽同我講,我知道後當然警告佢唔可以上人哋顧主屋企啦)而家佢成日"交戲",古古惑惑咁!!!其實都好難頂!!!

我都會部署轉人架喇!!因為到時細B真係唔敢比佢掂,佢好以印印,乜都答YES,唔識都話YES!!!最驚有乜意外果陣就大件事喇!!!mouth:mouth:" />

佢對自己好有信心,自尊心好強架!!!佢話喺菲律賓佢都揾到香港既人工喎!!!

大宅

回覆:日日要受個工人氣,比佢激到流啡!!

哈哈哈…咁妳有冇問佢咁做乜要嚟香港打工呀!

大宅

回覆:日日要受個工人氣,比佢激到流啡!!

妳炒佢時同佢講:我為妳好,唔阻妳返鄉下發達喇!

大宅

唔好咁勞氣
炒啦
身体要緊

別墅

小心. 留佢即係俾機會佢塭新工同出古惑.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

複式洋房

各位:
我已經立定決心炒炒炒!!!!呢個人比啲同情心對佢都唔得架!!!!今朝已經激咗我幾次,啱啱又喺度講大話激到我個肚係咁跳!!!媽咪都叫我唔好同佢講,以免激親個胎真係無價值!!!而我媽咪都對佢死心,全程唔出聲,由得個衰工人喺度"廢up"!!!!

大宅

畀面勳章

唔好勞氣..

複式洋房

我老公就唔想益佢攞一月個糧,諗住用一個月通知代替,但期間只叫佢做家務,唔煮食!大家有何意見?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你唔好勞氣啦 ~
快快手手換個個la~
仲請得切ga~
龍馬精神.......

洋房

你而家0既心情直接影響baby0架,千祈唔好"mang",快d換人慢慢教啦.....

複式洋房

引用:各位sis,想借個平台呻下個衰工人,賓賓,請咗

原帖由 hei222 於 11-11-01 發表
各位sis,
想借個平台呻下個衰工人,賓賓,請咗半年,頭幾個月超好(在家務方面勤力,妥當),係好到個個親戚朋友都 ...
唔好激氣,自己保重呀!唔好為D垃圾怒氣!

複式洋房

回覆 winpuf 的帖子

我見到"垃圾"笑咗!!!

唉......真係好人難做!我想做好心比條後路佢,佢就當我傻仔!!mouth:

禁止訪問

男爵府

仲養多佢一個月?仲要比佢激多個月?仲要比多個月佢係度搵新工?

有時真係要豪比佢,唔通留佢響度曰曰激自己?

既然你有媽咪帮住手先,拿拿林搵人,真係頂佢唔順,一聲令下,連人帶物扔哂出街,你諗下都覺得爽呀

複式洋房

回覆 滿意媽 的帖子

哈哈!真係諗吓都覺得爽呀!

係呀,我尋日先諗到呢個問題,留多一個月佢咪可以多啲時間揾工?係咪即炒佢只可以留14天呢?係就好喇!等佢揾唔到工唔使累多個家庭!

但係好搞笑....條友仔尋日就全日黑面,今朝就喺度笑騎騎,仲用啲好柔弱,帶點沙啞,帶點性感既聲線同我個仔講嘢!(仲係咬哂唇,扮哂kwaii果隻~~~~真係好想嘔)唔知佢又想搞邊科??

idy926  咁我寧願佢黑面多d  發表於 11-11-9 08:53

水晶宮

換左個工人去啦...

首頁

尾頁

跳至