懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

辛苦到嘔, 真係比錢我都唔會生第3個

別墅

回覆:第二胎真係辛苦過第一胎

講真,生第二胎唯一原因係想大B有個伴成長。所以先願意再一次經歷一歲前嗰種緊張&不眠不休。

男爵府

認同,陀都冇乜野,係湊住個大辛苦D

大宅

畀面勳章

認同。第一胎仲可以自由自在同老公出街二人晚餐,食下好野,拍下拖

大宅

係好辛苦!!!!
個肚比第一胎大不特止,加上阿仔仲細,而家先剛剛12.5月,我已經30weeks,大既仲未識行,仲要抱上抱落,半條人命。。。又要湊佢成日唔肯訓,我又無得訓。。。
第一胎,一日訓13-15個鐘,而家一日都唔知有無5個鐘。。。
個肚大已經好難訓,訓著一陣又要起身苛尿,又再典成粒鐘先訓到,隔一陣又起身苛尿,之後又到阿仔飲奶。。。。
生左更加唔知點湊,見步行步
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

大宅

好媽媽勳章

第一胎嘔到入院,第二胎都係嘔到入院。第二胎辛苦d,因為大B 2歲半,勁活躍、成日四圍走,平日放工要奔返屋企幫奶奶手湊大B,放假老公又訓到黃朝八晏,宜家一日我得5,6小時訓覺。

第二胎嘔到七彩,頭三個月日日食外賣,奶奶湊住個大既,理唔到我。大B返左N班,奶奶就輕鬆,弊在放學之後個2小時都攪唔掂個大B,我依家陀住細B成日要踎低起身......好彩我堅持大b返全日班,否則奶奶根本攪唔掂。

第二胎我已經搵左陪月,希望今次可以補到。上一胎太多唔開心既經歷,細B出世我都會等佢夠三個月先俾奶奶湊,唔想煩。

複式洋房

太好了, 原來咁多媽媽一樣感受. 依家wk8, 胃氣脹, 作嘔&嘔埋黃膽水, 倦極....日日望住個calendar, 仲有5wks才過 1st trimester, 覺得時間好慢. 由於仍未同公司講, 要在同事面前扮正常, 作嘔個刻要掩住個口, 驚發出聲響.

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 陪月勳章

回覆 chrislpy 的帖子

真係有由頭開始過野生活 我剛生完 等緊戒夜奶 依家餵緊人奶 兩至三個鐘一次 餵完又泵 的時間唔夠用 訓都唔知有無五個鐘

別墅

畀面勳章

Agree,今胎真係陀得辛苦過上次。如果唔駛湊大囝可能冇咁慘,今次又嘔又食唔落飯又有腰痛,真係想呢次孕期快啲過

翡翠宮

其實點解第二胎會辛苦D呢?? 除左因為有個大要照顧之外....

男爵府

引用:都16週啦,間中仲會嘔同周身唔聚財,仲要湊

原帖由 chrislpy 於 11-11-07 發表
都16週啦,間中仲會嘔同周身唔聚財,仲要湊住個大既,真係好辛苦
我以為我隔得耐第二胎先會咁,原來咁多人係咁,就來生,真係過一曰不得一曰,個肚比上次大,痔瘡又痛,盤骨又痛,下身周圍都痛,由30周到38周都未瞓過超過1小時的,真係想佢快快出世,如果政府可以選真的想快快開刀。

首頁

尾頁

跳至