自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:蘋果踢爆曰本輻射謠言

我唔理真定假,我都唔會去日本,始終遺害既事唔係一朝一夕既事,可能已經污染左地下水

pigpigyy  agree  發表於 11-11-14 16:51
小虎妹媽  agree  發表於 11-11-14 14:08
180  AGREE  發表於 11-11-14 13:07
per  agree x10  發表於 11-11-14 13:00
per  agree x10  發表於 11-11-14 13:00
海妮  同意.  發表於 11-11-13 14:51

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

剛剛係香港討論區有人話蘋果用錯方法

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=16050431&page=2&extra=page=1

#20 COPY FROM 香討

毒果使用的輻射探測儀為 dosimeter dkg-07D 上網查証應為俄羅斯製造。

儀器一切細節應該都無甚麼問題,但只有一個問題就是 -- 「測量手法」的偏頗及不公正的比較手法

大家見到毒果記者 拎住個探測器 在「凌空」並且四圍搖擺式探測。但問題是放射性微粒會沉降及依附於物件表面,因此一般使用探測儀時係要將感應器貼近需要檢查的物件的表面,而且亦要保持靜止狀態一段時間,以便感應器能獲取同一區域的輻射量。

眼看毒果的妓者 是把輻射探測儀 高舉 並且 於半空中 劃過,測出來的結果和本港天文台做的沉積物檢測相若 .... 大家想一想事實的情況有多糟糕?? 不要被無恥爛毒果所欺騙~~

影片所見是同一款探測儀
http://www.youtube.com/watch?v=p4CVOChLETI&feature=related
正確手法
2011-11-13 09:43 AM

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111113&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15796532
爛果的手法

遙言止於智者,怪不得東京輻射量可低於香港啦。

琥珀宮

畀面勳章

唔需要一聽生果報就話唔信既, 人地個記者飛左去東京, 仲訪問埋日本幅射專家, 和green peace 專家, 唔通咁都有得老作咩

其實去唔去日本都冇所謂, 不過就唔應該將d不實謠言以訛傳訛咁無知囉

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

睇前日既BBC罷啦。
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-15705303

“...the situation at the plant is gradually becoming more stable."
即係而家未stable。

”The authorities are hoping to complete a "cold shutdown" of the damaged reactors by the end of the year. But it could take decades to completely decommission the plant.“

”...Completing the process of stabilising these reactors remains the main task at the plant“
即係有排都未shutdown到。

你今日backup左未?

伯爵府

2023年兔年勳章

littlesister 發表於 11-11-13 13:53
其實去唔去日本都冇所謂, 不過就唔應該將d不實謠言以訛傳訛咁無知囉

好認同......
去唔去日本真係個人選擇.....
但係連d 咁既謠言都信...仲要傳埋一份就真係.........

珍珠宮

好媽媽勳章

Momo99 發表於 11-11-13 12:02
蘋果成日用d好誇張的字眼去報道新聞,而且好主觀

蘋果記者只憑手持探測器來做測試, 在缺乏專業知識及儀器下, 就判斷日本輻射水平安全, 可信程度又有幾高呢. 長遠來說, 今次311核洩事件, 會為未來帶來什麼影響仍是未知之數.

我自己就唔會去搏, 都是安全為上.

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

http://hk.news.yahoo.com/%E6%97% ... 0%8D-211709160.html日首邀記者訪福島核電站 錄輻射超正常2000倍
..【明報專訊】日本當局昨日首次安排一批記者進入在3.11地震及海嘯重創的福島第一核電站參觀,力圖向外界證明核災問題已在掌控之中。記者發現,核電站部分地區輻射超出正常2000倍。

高輻射區見烏鴉蜻蜓

30多名文字記者和攝影記者,包括4名外國傳媒代表,昨日身穿保護衣物,由日本核事故大臣陪同下乘坐巴士進入福島核電站範圍。他們獲准在現場停留兩小時,過程中必須留在巴士上,以免受到輻射影響。一名記者表示,4座核反應堆建築損毁程度各異,當中3號反應堆的建築幾乎完全倒塌。在位於輻射量每小時50微希(0.05毫希)的地點,記者看到有烏鴉和蜻蜓,而全程輻射量最高時達到每小時500微希(0.5毫希),是正常輻射水平的2000倍。日本政府訂出的疏散最低水平為每年20毫希。

經營福島核電站的東京電力公司表示,目前應有1600名工作人員在第一核電站工作,當中一半人負責冷卻反應堆。核電站反應堆上周檢測出有自發性核分裂,顯示問題仍持續。當局指,核電廠部分地區仍存在高輻射量,東電會繼續注水,爭取今年內冷卻反應堆。

象牙宮

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

都幾好笑! 當日日本地震全世界既專家都話洩漏輻射既程度同切爾諾貝爾有得比,人哋用晒石棺做晒防流25年嚟都仲係嚴禁進入,連係災區附近生活既動物都驗出有超高輻射; 事隔幾個月,日本核電站反應堆上周檢測出有自發性核分裂,但竟然周圍話比人知日本好安全,仲不斷鼓勵人去日本玩,完成不負責任,唔通真係要攬住全世界一齊死咩!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+wlmom+於+11-11-13+發表係d無

禁止訪問

引用:+本帖最後由+ccA_A+於+11-11-13+14:06+編輯

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Anyway, I won't go to Japan within 10 years.

pigpigyy  yes  發表於 11-11-14 16:51
海妮  agree  發表於 11-11-13 19:19

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+ccA_A+於+11-11-13+發表本帖

原帖由 colorfashion 於 11-11-13 發表
你吾係專家。
我只係copy人地,同埋蘋果記者亦唔係專家,用義器一定專業?可以話香港高過曰本東京?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

生果喎! 你信佢?
我就唔信.

複式洋房

唔理謠言真定假,我都無錢去日本

禁止訪問

伯爵府

而且早幾曰日本才話想在大阪做後首都,有冇野自己想下

星期五是無飯主婦日

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章