自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

係咁架啦! 香港嘅教育制度更本唔你想你有知識, 只係死谷爛谷

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要每日溫習, 先增加記憶力

我自己就唔洗亞仔天天取書來溫, 不過, 就一定要 ... 老師要求佢寫過既詞語, 一定要識默寫 (中文字我會叫佢用口訣咁讀出: 例如: 吞 - 亞仔會拆字口訣 : 上面是個夭字, 下面是個口字, 這個是個吞字, 吞吞吞; 如果拆唔到既字, 就叫佢用手指係空中寫)

而英文就要閒時, 叫佢串下生字, 同時我會教佢用 PHONICS 拆字去串, 我真係一得閒 - 即係坐車無野做, 等位無野做, 訓前10分鐘; 佢一識就大讚下佢, 等佢有滿足感

大宅

畀面勳章

回覆:rayray 的帖子

係喎,我果個都係咁,轉已經唔見咗8成!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你自己都經歷過6-7歲 P.1-P.2嘅嘔血階段
相信你自己都唔過目不忘吧?

當然, 我哋細個父母為口奔馳
唔會得閒跟功課/溫習
我哋都識自動自覺
但依家唔再係7-80年代
千禧後嘅小朋友
暫時都未可以咁獨立
俾啲時間佢成長啦
(測考肯認真同你溫, 你已經要劏豬還神
好多口話"識㗎啦", 唔肯溫
其實乜都唔識~)

水晶宮

好媽媽勳章

其實好多小朋友都係咁,唔洗擔心

我仔小一時都係,上到小二突然間好左好多,上堂教完o既野返來有7,8成已經識串識寫,滿足感大左,自然又可以記得耐dd
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

回覆:你哋7歲讀小一的小朋友是否這樣呢??

珍珠宮

好媽媽勳章

我個女2年班之前都係咁, 唔好話默書, 呢頭教完, 轉頭再問已經一片空白.
不過, 3年班開始唔同晒.
比d時間喇.

大宅

環保接龍勳章

唔好話7歲, 我記得自己讀大學時都係咁

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我果個都係咁
仲要有陣時D作業有果D字,佢竟然話你知佢唔識讀

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rayray 發表於 11-11-25 10:21
我以前K3已經同佢溫咗"一大咋"詞語, 已經好熟, 仲識默, 好OK, 溫足一年, 到頭來, 升上小一後, 唔再得嫻溫番 ...

同佢一齊睇多D岩佢程度既書, 令佢覺得學左既字呀詞語呀係用得著既, 唔識D字, 睇唔明本書, 佢會主動D學習
淨係比"一大咋"詞語佢, 要記住, 佢唔知為乜
Relax, 上小一, 7歲人仔要適應好多野, 同K3好大轉變, 要返全日, 多左好多科, 要自己吃飯, 自己去toilet 搞掂, 上堂要坐定定, 唔可以king計, 唔可以跑, .........

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

亞貴 發表於 11-11-25 10:14
佢考時默時記得你都還神啦

有D讀完之後明明喺屋企都仲記得
我女就係咁啦.....明明可以100分, 都會突然失憶..

考試又係, 係學校考個時, 更有錯漏架....

但同一份卷, 返屋企再做, 同樣限時, 佢可以 100分囉.....

真係比佢吹脹
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

唔好話細路仔, 我都唔記得晒識書時識過d咩啦~~~

我真係背唔到野既人, 背默書都係一般般, 所以我完全冇take history個d科目考.

so, 我係設計人, 用腦唔一定要背, creative都得既o者

所以發掘其他興趣係好緊要, 唔一定要識死書先出人頭地既~~~

珍珠宮

考完默完唔記得就由得佢架啦, 平時做完功課如果仲有時間都會用來溫d新野啦! 唔記得咁多, 咁細個邊handle到咁多野

珍珠宮

亞貴 發表於 11-11-25 10:14
佢考時默時記得你都還神啦

有D讀完之後明明喺屋企都仲記得

返到學校就交白卷啦

agreed, 佢考時記得已經好好,你想佢考完都記得真係.....

平日多同佢溫書,就算唔係日日,一星期溫2,3次,每次溫一陣都好,加深記憶會好d,唔好考試先黎溫,真係溫死人架!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同我個女日日臨瞓前都溫下, 到考試默書就無咁辛苦了.
默完的書我有時都會抽問架. 咁就可以KEEP住了.

男爵府

我個果都係咁....

象牙宮

hk d教育就是這樣

珍珠宮

回覆:rayray 的帖子

係!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

係,6年班仲要問 I AM FINE個 FINE點串

只要佢地唔常用就唔記得

禁止訪問

回覆:你哋7歲讀小一的小朋友是否這樣呢??

首頁

尾頁

跳至