婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆:62知道我會搵c父幫bb改名,很唔高興

我絕對唔會比6299改!我個囡都係比師傅改,都係一千蚊~
如果比左6299改,佢地就會一世都同你bb講「你個名係爺爺改架!係咪好好聽呀?」諗下者覺得煩...!:;pppp:

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

引用:我絕對唔會比6299改!我個囡都係比師傅改,

原帖由 babyhoi 於 12-01-23 發表
我絕對唔會比6299改!我個囡都係比師傅改,都係一千蚊~
如果比左6299改,佢地就會一世都同你bb講「你個名 ...
其實我有d唔係好明,佢咪幫佢自己d仔女(我c6同姑仔)改左名囉!做咩個孫個名都要俾佢改。6299話要改,如果我阿爸阿媽又話要改咁掂呀?邊有咁多個名改呀!昨晚佢不斷想說服我俾佢改架!又話咩我c6的堂姐弟叫東東,丹丹都係俾人改(麵甸人)。又話咁普通。最過份係有一個叫黑狗。跟著我話lee d 名我都唔會用啦!

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+12-01-22+發表你老

原帖由 mfcfish 於 12-01-23 發表
搵師傅改個bb名又唔使幾千蚊,我bb都係搵師傅改架,個師傅都幾有名都係收一千!果時99知我想搵師傅改名,即 ...
請問你可唔可以俾你個師父的資料我呀?謝謝

男爵府

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+12-01-22+發表你老

原帖由 mfcfish 於 12-01-23 發表
搵師傅改個bb名又唔使幾千蚊,我bb都係搵師傅改架,個師傅都幾有名都係收一千!果時99知我想搵師傅改名,即 ...

男爵府

當年我要生b,6299唔知我陀仔定陀女時...

我62係半個風水佬,自己改左一堆60-80年代流行既名,
我同c6見到都嘔血,ban晒

我99又係迷信人仕,生完知道係B仔就自己出去搵cf改名,
唔係筆劃多就係騎呢,又俾我地ban晒

雖然話唔怕生壞命至怕改壞名,
樓主你咪睇下62想改咩名囉,睇下無壞ga!
唔岩心水咪唔用囉~

別墅

引用:Quote:原帖由+mfcfish+於+12-01-23+發表搵

原帖由 Maybcity 於 12-01-23 發表
send 左俾你!

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 回覆:Maybcity的帖子

我都係搵cf改,就係唔想62多多意見,同埋要俾佢知,我哋至係BB嘅父母。點知我62係都要參與,問長問短,猛問要用邊個部首,跟住改咗個佢個年代D人用嘅名,勁老土!我聽完當無聽過。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我唔係幫樓主嘅老爺,但係中國傳統禮節上,子孫名字係要跟族譜嘅,所以會係爺爺改嘅。
現代人流行搵cf改姐,樓主可以叫62改咗,再比cf睇㗎!比老人家開心下囉!
我亞囡一出世,我就叫62改名囉,佢唔改我先搵cf改。我自己名都係爺爺改嘅!
可能我比較傳統,覺得禮節、禮儀嘅嘢,會盡量去學、去做,身教做好,慢慢教亞囡!一代傳一代!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:可唔可以叫62諗幾個o岩心水o既名,再比師父

原帖由 anna_my_baby 於 12-01-23 發表
可唔可以叫62諗幾個o岩心水o既名,再比師父睇架?

佢咁想,對老人家黎講,可能意義好重大~ ...
好方法!
不過要請62比幾個choice你揀,唔好話cf揀

我是一隻喵

伯爵府

講真師父都唔不定係有料!

子爵府

不如咁啦,叫師傅夾左啲字再攞俾你62湊名啦,咁米當佢改囉

複式洋房

我6299果邊都要跟族譜, 男仔個字還可以, 女仔個字就超唔鍾意, 分分鐘我連第三個字都捍衛唔到呢

男爵府

引用:我6299果邊都要跟族譜,+男仔個字還可以,+女

原帖由 rachelstarlai 於 12-02-02 發表
我6299果邊都要跟族譜, 男仔個字還可以, 女仔個字就超唔鍾意, 分分鐘我連第三個字都捍衛唔到呢 ...
唉!族譜又好難唔跟

男爵府

引用:我6299果邊都要跟族譜,+男仔個字還可以,+女

原帖由 rachelstarlai 於 12-02-02 發表
我6299果邊都要跟族譜, 男仔個字還可以, 女仔個字就超唔鍾意, 分分鐘我連第三個字都捍衛唔到呢 ...
唉!族譜又好難唔跟

男爵府

我朋友同你相反, 佢想自己改, 但62 C 都要俾CF改(話係名師喎), 最後俾咗幾個普通到唔普通嘅名佢(打開電話簿幾頁都係同一個名嗰隻), 真係揀唔落手, 最後佢唯有俾自己心目中嘅字俾嗰位CF 睇邊個最好。

不過佢62都唔係咁高興。

子爵府

antheaanthea 發表於 12-1-22 23:42
我兩個小朋友都係找師傅改名的,就是要免麻煩,老爺若然真的幫bb改了名,唔用的話會更加唔高興同更多說話聽 ...

係呀, 我62係八字C父黎, 但我C6都係自己改, 因為佢改D名比較大路, 改D"輝, 耀"咁上下, 可能係夾倒八字, 但真係太行, 所以我地連問都無問, 因為問左唔用真係會唔老LIKE架! 咁多一事不如少一事啦!

珍珠宮

一句講晒, bb父母話事~

我兩個女出世, 老人家都想幫手改名~ 我c6只講左一句: [bb名一定係我同老婆話事!]

子爵府

如果無族譜, 我一定唔俾6299 / 公公婆婆插手改名事宜, 聽得邊個講?? 62唔like就唔like

佢幫自己仔女改名, 旁人no say; 我個仔女個名一樣, 我有say, 62冇

子爵府

如果無族譜, 我一定唔俾6299 / 公公婆婆插手改名事宜, 聽得邊個講?? 62唔like就唔like

佢幫自己仔女改名, 旁人no say; 我個仔女個名一樣, 我有say, 62冇

珍珠宮

Can you pm the CF for me?

首頁

尾頁

跳至