跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最後一次去健康院佢地冇俾紙我
亦冇提我4歲要返去驗
但係我知4歲要驗,所以阿女4歲生日前幾個月就會打去book定

我家姐個女都岩岩驗完,3百幾度散光,已經配左眼鏡
但係佢唔鍾意戴,戴下又除下

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我最後一次去健康院佢地冇俾紙我亦冇提我4

原帖由 sheung1126 於 12-05-16 發表
我最後一次去健康院佢地冇俾紙我
亦冇提我4歲要返去驗
但係我知4歲要驗,所以阿女4歲生日前幾個月就會打去b ...
我仔都要載眼鏡!有近視加散光

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

諾軒 發表於 12-5-16 23:19
我仔都要載眼鏡!有近視加散光

我而家都好怕我個女要戴眼鏡,因為佢實會戴戴下冇左新鮮感就唔戴,就算同佢講道理話一定要戴,佢都唔會理~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:諾軒 發表於 12-5-16 23:19 我仔都要

原帖由 sheung1126 於 12-05-16 發表
我而家都好怕我個女要戴眼鏡,因為佢實會戴戴下冇左新鮮感就唔戴,就算同佢講道理話一定要戴,佢都唔會理~ ...
我都怕!今日係第一日戴!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

睇左你地個post, 我先記得阿女要去驗眼, 但已經過左半年了, 而家4歲半, 仲可以驗嗎?

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:4歲去健康院驗眼

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

miumiu0101 發表於 12-5-17 11:40
睇左你地個post, 我先記得阿女要去驗眼, 但已經過左半年了, 而家4歲半, 仲可以驗嗎? ...

打電話試下BOOK,如果唔得,直接打去健康院問下

大宅

回覆:miumiu0101 的帖子

!可以驗,我仔都係咁

大宅

回覆:a9602066 的帖子

我女啱去check左。700度遠視+400度散光(兩隻眼差吾多),即時出去配眼鏡
我自己有深散光
請問點知有冇弱視?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

4歲去健康院驗眼

我個女五月已經4歲,不過我諗住8月先去驗,應該無問題掛?

大宅

健康院話滿4歲開始至小一入學前

利媽媽:SUSANNA (亞SU)    利爸爸:CHRIS
利BB: NATALIE (邋遢妹、妮妮)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

wcpcelia 發表於 12-5-18 19:07
打電話試下BOOK,如果唔得,直接打去健康院問下
打左電話去健康院, 但排期排到7月頭了

wcpcelia  都OK了  發表於 12-6-11 11:06

公爵府

我都未打去book tim, 多謝大家提醒.

子爵府

how they check? use machine?

大宅

好似每日得10個位

利媽媽:SUSANNA (亞SU)    利爸爸:CHRIS
利BB: NATALIE (邋遢妹、妮妮)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

oh no....

忘記左添.... 今晚快快手電話BOOK先.
mouth:

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 aking 的帖子

妳去私家的眼科醫生度檢查啦. 我個囡囡去左養和度檢查, 結果两隻都係350度散光加100度遠視, 醫生話有弱視要即時配戴眼鏡矯視呀. 而且要隔三個月就去檢查一次.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

回覆 aking 的帖子

嘩, 我囝囝同妳小朋友差唔多呀, 我冇等政府喇, 政府要等到9月尾.
依家私家驗佢一隻600遠視+300散光, 一隻770+200
好在佢都好肯帶眼鏡, 依家帶咗3星期, 到8月中再返去見醫生.

大宅

回覆:Manwah 的帖子

係咪要足4歲先可約?

男爵府

電話約期係逐日放位的,清早打去,會較易約到。

首頁

尾頁

跳至