在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:唉~搵工搵到好灰

Add Oil

洋房

JobsDB果D公司質素會好D
不過全部都係英文 睇到都想死
GoHour就有中文! D公司都正常過勞工處好多!!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

dorabell 發表於 12-2-9 13:27
自己d英文本身又唔好~d搵工網成日都成大堆英文
真係睇死我
最黑人憎係好多公司咩資料都無

你搵文職工作嗎? 如果係, 就難免佢地要求需要基本嘅英文水準~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

引用:Quote:Lu324+發表於+12-2-9+18:45+我覺得,

原帖由 turtle14 於 12-02-09 發表
hai mea i think those who put advert in newspaper, just reflect they r old fashioned....
...
我不是指報紙,而係指比$出recruit ad。如果連ad$都慳,公司老細梳爽極有限。所以勞工署既工冇咁筍

水晶宮

我公司岩岩都向recruit 登廣告請人...原本想話比大家知...不過最後果位同事又話留番低...唯有下次再通知大家啦...大家吾好灰心...實會搵到工ka!

伯爵府

我發覺現在揾文職好難揾,揾咗好多份都係等,人工又唔係工,又豬多要求,揾到我都灰哂,為有試吓揾售貨員啦,我現在揾到份店舖助理(慢0)做,好快就請咗我,所以冇計啦,為咗揾食咩工都要試吓。

carol_fu311  agree, 文職好難揾!  發表於 12-2-16 09:49

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以試上搵AGENCY呀, 叫做搵多個搵工既途徑.
我份工都係AGNECY 幫我搵既

aprilbaby04  已pm你~  發表於 12-2-20 13:17
fatpanda  可以pm你個agent聯絡資料比我嗎?   謝謝!  發表於 12-2-10 18:00

大宅

係唔係年過40 好難搵工????

fatpanda  我覺得係囉~  發表於 12-2-10 18:00

禁止訪問

回覆:唉~搵工搵到好灰

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好灰心,加油呀~

大宅

好媽媽勳章

回覆 laumaymay 的帖子

我也是過了40歲, 剛上班, 但以前見工時,係有人會介意, 因為你老闆仲細過你, 不過, 不用灰心的, 總有人會欣賞的,因為我們比較成熟,不會隨便走,加油吧

複式洋房

我聽過一個搵工網gohour,聽講幾得架go search。

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

出面個市好靜,我都有心理準備預左要一段時間先搵到工,唯有在屋企揍下bb 啦.

大宅

我都搵緊工, 現d 工要求好高, ot 不再講, 我自己係1月中己無野戈, 自己見工都係見左3份工, 咁agent d 工都係見左3份, 但份份工都係等消息, 我做開 shipping 的, 係做garment, 但d 工要求你好似要做埋跟單果份咁, 要 test 你好多野.
我上網見到係好多媽咪都係搵唔到工做, 講真我地真係唔可以唔做野, 供樓的媽咪, 唔可以唔做野的, 只係依靠個老公果份真係唔得, 就算自己唔用錢, 小朋友都要用, 食飯都係錢, 現乜都係錢,現乜都係貴, 加上自己的學歷唔夠班, 現自己 f.5 咁又點, 無一科係 passed 的, 你話我地點搵工, 就算我地幾努力都好, 見工時人地都係要你返家等消息. 一諗係都係無.講返若我不用供樓, 真係不想做野, 份份工都係要 ot, 現真係不知點算好, 真係好worry, 自己真係強唔過人,自己係後生果個.

你地話唔灰都假, 就算自己肯做咁點, 要人請先得, 點等, 一諗係無供樓錢就想死. 唔怪得知d 人諗唔開啦.

你地可以at 我 [email protected].

日日都上網睇工, d 工重覆係咁 sent 出去. 無一個電話打黎叫你見工,你地話係未

carol_fu311  ADD左你MSN  發表於 12-2-16 10:31
我家有位小主人

伯爵府

回覆:lyanlyan3 的帖子

係呀,我已前都係文職時間好,但現在真的好難搵,所以為有轉行做店務助理,妳可試吓,人工都唔差。

禁止訪問

子爵府

vickycheung36 發表於 12-2-9 14:06
努力

複式洋房

8仔 發表於 12-2-10 11:23
可以試上搵AGENCY呀, 叫做搵多個搵工既途徑.
我份工都係AGNECY 幫我搵既
agency will charge high fee?
i dun like thru agency cuz that will take away a big part of my income><

maybe those online ones better la>< cheaper ar ma

goofy1111  Agency will not charge the job seeker.  They charge the employer only!  發表於 12-2-16 21:52

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至