論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Lenatsang 發表於 12-2-17 13:29
我想問下呢, 唔知由幾時開始, 我家姐姐每日必定飲3合1coffee, 佢唔係好鍾意食隔夜餱, 所以好多時都會食餅做 ...
我99都差不多,老人家都較慳, 飯任食, 但"送"由99夾出來比佢食(即限份量)
我的幾個工人都鍾意呢D嘢: COFFEE, 餅, 即食麵, 可能佢地文化上係咁... 通常新來港乜都食,但還晒錢後佢地都開始唔食正餐.

COFFEE我會間中買些, 我同工人講可以飲但要留番少少比我, 所以佢地唔敢飲晒, 唔夠飲自己買.

餅乾麵包我會買,因小朋友要帶返學校食, 如果佢食得太多,我會問工人係咪我囡囡成日食零食,點解咁快食晒... 不過我工人會自己買,因我買的唔夠佢食.

我大約1-2個月買一次印尼即食麵比佢食,佢食晒自己買,佢都有拿我地的出前一丁食,但唔算多我由得佢.

食飯時,如我地有煮飯我會叫佢一齊食,隔夜菜我和佢一齊食, 我會夾起部份"送"比佢, 如果佢唔夠可以食我地剩餘的"送".
(通常如果D "送"唔啱食,佢食自己的零食,唔敢開火煮)

如唔夠飯食,或我地無煮飯, 佢可自由煮嘢食(通常佢會食麵).

大宅

回覆:Lenatsang 的帖子

你試下預先夾開,睇下佢食唔食。

大宅

回覆 winwin815 的帖子

因為煮飯係我阿媽煮的, 佢喜歡煮多d 留返第二日同工人一齊食同比我帶飯, 所以我阿媽真係好難控制份量啱啱好.

男爵府

畀面勳章

回覆 Lenatsang 的帖子

有時, 我又覺得如果個工人同你夾到, 做野又企理, 又真係唔好做到咁 mean~

而且, 公仔面及 coffee, 都是有限錢, 有限數目, 除非佢拎你買的野食, 去賣俾人或去 share 俾佢 d 朋友, 就另計~
我寧願 keep 個好工人夾自己, 好過下下同佢計住計住, 又或者要去自找新問題去另找新工人~ 可能代價仲大~

morningmum  非常同意.  發表於 12-2-18 10:53
yammie7928  AGREE   發表於 12-2-17 16:26

複式洋房

但係大家有冇發覺d工人都係唔鍾意食隔夜餸架!! 而且, 食野都ok揀澤。
我家工人初初黎既時候, 直情問都唔問掉左我d餸, 同埋因為佢係印印, 唔食豬肉比較麻煩。
不過, 我而家唔理佢咁多你食就食唔食就算!

男爵府

畀面勳章

回覆 mcvita 的帖子

我唔係好明......

我姐姐就真係好鍾意食隨夜餸喇~
每次 dinner, 都是由佢自己煮, 我會叫佢先分開自己的 dinner 及明天的 lunch的部份, 才上檯~
就算佢煮到一pat 野, 我都要佢我地一樣, 食返自己煮的大作.......
而且, 我們每次煲湯, 我們湯煲內的物料如雞腳/豬肉(我們未必放太多上檯), 都超仲意, 冇哂湯, 執野時都會自己留起 lunch 再食....

我覺得佢唔係咁鐘意食公仔面.....不過, 我都唔想佢食咁多公仔面, 會食到唔健康, 食死佢呀.....

如果我們當天冇 dinner, 我會俾佢食"波仔";
如冇隨夜餸做 lunch, 我叫佢自己煮公仔面~
佢早餐, 一般食自己買的餅干~

公爵府

畀面勳章

回覆 mcvita 的帖子

好彩我賓好大食, 唔會留隔夜, 因為佢就算食左飯, 我話食剩, 比佢食, 佢就會食埋
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

回覆 minna_minna 的帖子

我覺得佢唔係鐘意, 而係懶再煮
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

複式洋房

唉...我嗰個咪又係咁...可能我開頭都買定D沖濟飲品...佢依家一飲完就叫我買...我諗...嗰D又唔係好貴...咁我都可以接受

但最近...叫佢食飯D隔夜餸做佢第二日的lunch...佢都好似唔想咁...成日都expect 我比錢佢買野食...我自己都係咁帶飯架la...個心真係頂住頂住...主人都係食隔夜餸...冇理由個工人日日去買掛...唔知可以點同佢講

男爵府

畀面勳章

其實 lunch, 我唔想佢再開火再煮新野~........我寧願佢全力睇住我阿 b , 比較好 d~
佢肯食隔夜餸, 我已經覺得唔洗煩我了~

伯爵府

wongnaldo 發表於 12-2-17 16:33
唉...我嗰個咪又係咁...可能我開頭都買定D沖濟飲品...佢依家一飲完就叫我買...我諗...嗰D又唔係好貴...咁我 ...

我唔會直接同佢講.

佢叫我買我答佢買完唔係好耐,暫時唔會再買, 叫佢口渴可以飲水或者沖茶飲 (我屋企有好多茶葉)
肚餓可以食飯.
我唔會理佢是否鍾意食隔夜餸, 總之我唔會因佢食晒D麵專登再買,佢唔鐘意食佢的事.

你咁講多幾次,工人就唔會再叫你買比佢食.

公爵府

畀面勳章

回覆 minna_minna 的帖子

咁又係, 因為我兩個小朋友返全日幼稚園架, 返學時, 姐姐一個人在家, 放假時, 小朋友都要食, 所以無呢個煩惱
歡迎參觀『文。穎之家』

伯爵府

minna_minna 發表於 12-2-17 16:53

其實 lunch, 我唔想佢再開火再煮新野~........我寧願佢全力睇住我阿 b , 比較好 d~ ...

係架! 佢地做嘢慢吞吞,如果比佢自由煮食,日日煮大餐加洗碗可能要搞2-3個鍾, 咁咪無時間做嘢.

男爵府

畀面勳章

原來係咁, 有小朋友一起食, 咁俾佢煮新野, 更係會好食 d, 小朋友都食多 d ~

大宅

佢咁大個人仲要照顧埋佢想食D咩, 我採佢都傻, 早午餐我都唔知佢食咩, 我都唔會問佢, 理得佢, 總之長期有印尼noodle, 每星期一包雪魚比佢自己食, 晚餐我地食咩佢食咩, 有時有隔夜餸第2晚仲响到, 我自己食番.

大宅

合約無要求比coffee/其它食物!正常3餐供應比佢好足夠,諗下有好多地方d人想食都無得食,仲要多多要求!我工人比乜都食,coffee/0食叫佢放假自己買千其唔好仲慣丫,如果唔係連工人都無埋,肚餓就自然乜都食駛乜埋佢食定唔食。

大宅

回覆 Lenatsang 的帖子

工作態度係大問題, 如果佢工作各方面都OK, (連你阿媽都覺得佢ok的話..因為佢地成日對住.)...續啦, 唔係一陣搵件極品公主返黎重死...
至於最大問題係3 in 1 coffee and leftover..其實如果佢真係好鍾意3 in 1 coffee , 你可以叫佢自己買, 甘佢都要付出去享受佢既至愛既麻....我地提供 meal 唔包飲品..因為提供水都可生存到...佢要清楚呢一點...
隔夜送問題,, 叫佢食餅or 面...如果公仔面覺得貴, 你可以買一大包的面要佢自己cook, 計返平過公仔面既...

複式洋房

樓主的姐姐已經很好. 不可錯過呀!

每日晚餐時間, 我都容許姐姐自己煮自己喜歡食的餸.

有時會煮很耐, 但佢係會煮多兩三餐的餸自己食, 由佢自己準備自己的 lunch and dinner.

有時煮得無甘耐, 因為前兩天己煮定一些份量.

姐姐暫時都覺得食得開心.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我唔會理工人食咩, 總之, 屋企係得咁多食物, 佢自己搞掂, 基本上, 工人只係煮夜晚果餐, 我會留起d飯餸比阿女第2日中午放學食, 至於工人, 早午餐我唔知, 亦唔理佢食咩, 只知晚餐煮好, 佢會分自己果份, 自己係廚房食, 不過, 大前提係, 我工人因為宗教問題, 好多野都話唔食得, 豬啦, 雞啦, 就連用酒煮的野都唔食, 所以, 我都唔理佢, 費時搞到佢食左d佢唔食得的野, 一於叫佢自己顧自己, 我唔過問

首頁

尾頁

跳至