1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

係呀...聽過醫生話一歲可以戒奶, 食固體係會好D, 外國BB都係一歲後飲紙包奶架咋, 我個B依加兩歲, 剛戒咗睡前奶, 即每日早上只飲7安奶+飽OR餅, 另下午茶俾杯豆奶+飽OR餅佢, 佢不知幾開心.

bilobilo  ahhhh. 好開心呀,終於有個媽媽支持!  發表於 12-3-9 11:15

大宅

BB防敏心得分享勳章

你 bb 幾大 ? 點樣戒? 可以分享吓嘛 ?

BB固體食得好好。
下午訓醒之後我會比點心佢食,飲多D水,或者生果。
夜晚果餐就推遲到七點左右。

如果夜訓就會比方包或者加多半碗湯或者牛奶。

佢便秘呀,好煩,唔戒都唔得。

點解你BB咁細就要戒奶粉?

大宅

細細個就要比佢試多點吾同嘎食物,腸胃吾會甘差~~

大宅

我呀女啱啱一歲, 星期六開始咗第一支鮮奶 (120ml 全脂, 120ml 脫脂).

早餐 8:00 鮮奶 (120ml 全脂, 120ml 脫脂) + 半塊方飽 + 一小塊芝士 + 小小水
午餐 12:30 一碗爛飯 (有菜 + 魚或肉) or pasta or 薯蓉
下午茶有水果
4:00 240 ml 奶粉
晚餐 7:30 一碗爛飯 (有菜 + 魚或肉) or pasta or 薯蓉
9:00 瞓覺

我老公係鬼佬, 佢地一歲就戒奶粉轉飲鮮奶, 因奶粉有太多化學品. 其實, 如果小朋友食固體食得好, 佢地會喺固體入面吸收到佢地要嘅營養. 鮮奶有脂肪可以幫助佢地長肉, 但全脂會好肥, 所以我地問過醫生意見之後, 決定兩溝, 唔想呀女變肥妹. 大部份美國人都係飲全脂, 所以你會見到佢地係肥d嘅.
今日去完健康院打針, 姑娘都話幫佢轉飲鮮奶係好好, 好難得!
呀女飲完第一日d便便好少同埋硬, 跟住我俾多d水佢飲, 第二日同今日d便便都回復正常. 兩個星期後, 會改一吓個 pattern, 如果佢腸胃及便便冇問題, 就可以兩餐都改做鮮奶喇.

其實, 點解 bb 要飲奶粉唔飲鮮奶呢? 係因為佢地d腸胃未發育得完整, 唔能夠消化鮮奶嘅脂肪, 所以要到佢地夠一歲先可以俾佢地飲鮮奶. 有d人話奶粉先有好營養, 跟本係錯晒. 如果小朋友食固體食得好, 佢地係應該從固體食物吸收得最多, 奶只係一個協助. 有揀飲擇食嘅小朋友先至有須要keep住飲奶粉.
所以我地咪幫呀女戒奶粉囉, 咁佢食固體又食得好, 我地亦好少俾零食, 佢好健康呀.

Chingwoo  要呀, 我會用熱水坐暖支奶俾佢飲  發表於 12-5-18 10:24
Jan2010  請問支鮮奶洗吾洗坐熱先呀? THX  發表於 12-3-15 17:31

禁止訪問

男爵府

我都想帮囡囡轉飲鮮奶呀, 而家姖已一才, 諗住食晒D奶粉存貨便試下轉, 因為外國的奶粉都係去到一才, 之後便飲全脂奶的. 但係香港便有分甘多號的奶粉.

大宅

bilobilo 發表於 12-3-12 18:25
我呀女啱啱一歲, 星期六開始咗第一支鮮奶 (120ml 全脂, 120ml 脫脂).

早餐 8:00 鮮奶 (120ml 全脂, 120ml ...
我會坐幾分鐘, 暖飲, 唔會凍飲. 就算遲d天氣熱d, 都係暖飲, 咁細個唔好俾凍嘢佢地飲.

Jan2010  Thanks~  發表於 12-3-16 09:58

大宅

回覆 Jan2010 的帖子

我都係因為呀女夠一歲, 所以幫佢戒奶粉, 不過唔係飲全脂, 係一半全脂一半脫脂, 怕佢會太肥.
今日啱啱報紙都有講小朋友食奶粉嘅問題, 不防上網睇吓, 我覺得好開心, 我個決定係正確嘅!

Jan2010  同意呀, 香港的奶粉廣告太利害了 ++  發表於 12-3-16 10:00

大宅

回覆 bcbeeshkg 的帖子

轉自東方日報 :

衞生署助理署長(家庭及長者健康服務)梁士莉表示,根據世界衞生組織兒童生長標準計算,本港的調查中,兩歲及四歲群組的幼童各有百分之三點八屬超重或肥胖,遠較原預料的百分之二點一水平高。她引述外國文獻表示,若幼童四歲已有超重及肥胖情況,兩至四成長大後會持續肥胖,變相增患心血管及糖尿病的風險。她提醒家長,部分奶粉的熱量較全脂牛奶還要高三分之一,常飲用會更易致胖。她建議,幼兒自一歲起要戒飲奶粉,轉飲全脂牛奶,且每日最多兩杯。

不少奶粉廣告聲稱含各種營養素,可令孩子更聰明更健康。調查發現,五成四家長深信奶粉含有的添加營養素可促進幼兒腦部發展,其他食物「無可取替」。但醫生強調,DHA或AA等營養素在天然食物內全含有,家長勿過分迷信廣告。

營養素並非奶粉獨有 中大的研究發現,八成半家長認為「大仔奶粉」比全脂牛奶更適合一至四歲幼童的健康需要,衞生署助理署長梁士莉認為是大錯特錯。她指,奶粉商常聲稱含有的DHA、牛磺酸等營養素,可於三文魚、肉類等天然食材找到,目前並無文獻證明奶粉增添的營養素對幼童更有益,質疑部分奶粉宣傳廣告有誤導成分。衞生署正計劃收緊奶粉的監管守則,預料明年上半年推出新守則。

禁止訪問

回覆 回覆:bilobilo的帖子

大宅

回覆 man12345678 的帖子

呀女食 240ml 奶一餐, 咁我咪俾 120ml 全脂 + 120ml 脫脂囉, 佢食咗一星期喇, 冇問題喎. 淨咗嗰d奶我地飲埋囉.

禁止訪問

回覆 回覆:bilobilo的帖子

大宅

咁我又唔知呀, 不過我地咁樣兩溝, 係我奶奶問過佢個家庭醫生, 佢ok咗我地先咁決定架咋.
其實d鮮奶開咗, 飲咗一半, 淨低嗰一半只要蓋返實, 放返入雪櫃, 而且又可以即日飲返嘅, 係冇問題架喎. 我地用呀女飲淨咗嗰d, 溝咗早餐嘅 coffee, haha ... 咁咪唔駛又開過包奶囉 :p

禁止訪問

大宅

bilobilo 發表於 12-3-16 15:29

咁我又唔知呀, 不過我地咁樣兩溝, 係我奶奶問過佢個家庭醫生, 佢ok咗我地先咁決 ...

我都諗住同我bb轉鮮奶, 不過兩溝聽落唔太好, 而且脫脂奶唔適合比bb飲, 我細個都係飲全脂奶, 我飲都成廿幾歲先無飲, 但我身形、體重係瘦的, 所以我諗飲全脂奶都未必一定會肥的。你係咪一足一歲就比佢飲??我bb就來一歲了, 係咪一歲零一日就可以轉鮮奶??

大宅

回覆:rubywu 的帖子

乜你冇睇新聞咩?奶粉跟本未必係好似 d 奶粉商咁講,咁有營養而且會至肥亦太高糖份。我只不過幫呀女轉飲鮮奶,唔係戒奶,我認為冇問題吖。而且我個女食固體食得非常好,佢一定有足夠營養。我會聽專業人事講囉。幾個醫生加健康院都讚成,冇理由有問題。

大宅

回覆:kwokbobo 的帖子

最後我地都冇兩溝,買咗全脂俾呀女,但份量就由兩餐八安減到兩餐6-7安。我地買 pura 俾佢飲,一轉就轉到喇。係頭一個星期出咗奶癬,睇完醫生停咗一星期又轉返鮮奶,到而家喇。
我由呀女一歲零一日就轉喇。你要留意頭幾日佢轉奶後嘅便便係咪正常,有冇肚瀉或者太硬或者直情冇便便。因為佢地可能腸胃會未習慣,如果有問題就要先停幾日,等腸胃好返再試。記得轉奶過程中要俾多d水佢飲。又要小心睇吓會唔會好似我呀女咁有奶癬啦。總之有大問題就最好睇咗醫生先。記錄低佢轉奶過程,可以俾醫生參考嘛。
我呀女轉奶流程係咁嘅:
頭兩個星期:一日一餐鮮奶,一餐奶粉(如果你寶貝食開三餐奶,我諗頭兩星期都係食住一餐鮮奶先會好d,等佢慢慢適應)
如果一切正常,可以去第二階段:
第三及第四個星期:
第一日:一日一餐鮮奶,一餐奶粉
第二日:兩餐鮮奶
跟住梅花間竹咁跟住個次序,維持兩個星期。
成個轉奶過程一個月(如果一切正常),跟住就可以轉晒鮮奶架喇。
我買1公升裝,4日一定飲晒,記住蓋好放返入雪櫃,keep 唔超過7日係冇問題嘅。不過梗係拿拿聲飲晒佢好d啦。每次都坐返暖先好俾小寶貝飲喎,3-4分鐘左右,記得試咗熱唔熱先呀。
希望幫到你啦。可以隨時分享心得架!

複式洋房

回覆:bilobilo 的帖子

咁High Calcium 高鈣奶得唔得呀?

BB 你要快高長大, 身體健康呀

大宅

回覆:ePanda 的帖子

I am not sure hi calcium is good for bb wor! Better check online or ask doctor first. I just know u can give skimmed milk after two year old

大宅

回覆 bilobilo 的帖子

你好bilobilo,
我好開心睇到你個post, 因為我個女由細到大都唔鍾意飲奶, 我毎次餵佢食奶花了我好多時間.
最近仲因為便秘問題令我煩上加煩, 到下個月到佢已經1 歲, 咁岩見到你呢個post, 好 想比佢試下唔飲奶粉!!!

但而家先要解決佢便秘既問題再去試第二樣野~~~

首頁

尾頁

跳至