時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:如果CY有民意支持,+點解代表過半數香港人的

原帖由 lamlambaba 於 12-03-20 發表
如果CY有民意支持, 點解代表過半數香港人的泛民會反對佢當選?(人民力量好少同泛民同一陣線) 再加上工商界+ ...
雖然泛民不支持CY,但亦不支持唐豬。如果你認為泛民才是得過半民意的支持,咁你亦不應高調支持唐豬,應該支持一人一票選特首。年底選立法局議員時,不要又走出來叫大家支持保皇黨啦!

珍珠宮

引用:Quote:heichunmum+發表於+12-3-20+13:37+又

最有代表性的港大民調, CY都只係有36%支持率啫, 又點算大多數港人接受呢?
大多數支持並不表示一定要超過一半,而係三名候選人中支持率最高一位。所以CY目前係有最多支持的一位。

Thimble  補充: 我係回覆lamlambaba  發表於 12-3-21 01:36
Thimble  唉......你咁拗,仲邊有人拗得過你?不如你逐個打比700萬人,去自己求證啦~  發表於 12-3-21 01:35
lamlambaba  民調領先唔等如大多數市民支持喎!  發表於 12-3-20 21:36

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:kiukiudaddy+發表於+12-3-20+20:25+

原帖由 spantan 於 12-03-20 發表
你不是多疑,反而是太多人太無知!當他日嘗到CY之狠辣手段就後悔莫及了。

葉劉為做CY政務司長之轉變態度另 ...
cy心狠手辣,唐唐昏庸,何仁沒管治能力,葉劉攻心計,哪個是你認為最佳人選呢?

如果流選,葉劉入閘機會大増,那麼她亦無必要替cy講好說話,對嗎?

男爵府

heichunmum 發表於 12-3-20 13:37
又選擇性失明,各個機構不同時段的民調都顯示梁民意高企,不如問下你主子在人地落區時佢响地牢搞咩啦

...
佢諗緊下次參加咩課外活動.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+spantan+於+12-3-20+20:53+編

都認同葉劉會鋪定2017條路!一但流選,如果曾主席和笵太同時入閳,你又覺得邊個較好呢?有咩令你覺得佢係最適合呢?

WChan  個個咪一樣, 到時又有佢地既黑材料  發表於 12-3-20 21:42

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Carelesswhisper+發表於+12-3-20+21:

兩個我都不喜歡,尤其是笵太之前扭扭捏捏嘅小動作,我覺得很討厭。不過,這兩個總比狼豬傳奇好。
...
對曾主席的認識/印象不深,可能他一向比較低調!現階段,你說CY心狠手辣,可否些舉實例?
現實中太多謠傳,很多人只懂看證據(包括我),沒有實證亦不能當謠傳是真實,不懂看臉相,沒有跟cy共事,沒有交情,也許你認識cy比較深,請分享!

子爵府

引用:如果CY有民意支持,+點解代表過半數香港人的

如果CY有民意支持, 點解代表過半數香港人的泛民會反對佢當選?(人民力量好少同泛民同一陣線) 再加上工商界+ ...
有乜數據話泛民代表過半數香港人

]

珍珠宮

好媽媽勳章

Carelesswhisper 發表於 12-3-20 21:38
對曾主席的認識/印象不深,可能他一向比較低調!現階段,你說CY心狠手辣,可否些舉實例?
現實中太多謠傳 ...
請分享我都想知多D.

大宅

lamlambaba 發表於 12-3-20 11:58

起碼民意一直都是最高都是領先,民意就是民意,如果是支持選擇性的民意,是否所有民調是做假嗎?請問民意還有其他解讀嗎?還有很多掛民主扼飯食的人都是支持選擇性,又可以當為代表全香港市民嗎?
如果豬團隊那些是社會大多數的精英,相信豬不會有如此下場......

飯民最叻講就支持民意,當民意不合心水,就想盡辦法去攪辯,唔通CY會買通及干擾民調中心嗎?如真的相信民意,你們就不用置疑,有民意支持才是正確,相信民意支持嘅同時也要相信自己嘅判斷

複式洋房

回覆 回覆:rayhong9的帖子

何生連回卿証都冇, 點個呀凸手呀? 加上他只講一樣,内容空飯,做我地7百人凸手?

大宅

Nic 發表於 12-3-21 00:40
lamlambaba 發表於 12-3-20 11:58
如果CY有民意支持, 點解代表過半數香港人的泛民會反對佢當選?(人民力量 ...

一個3X%, 一個2X%, 一個1X%, 民意好明顯3個都唔鐘意! 所以3個候選人無一個得到大多數市民的支持, 既然係咁, 何不推倒重來, 讓大家有共識後再揀過!

大宅

一句講哂,民意一直都是領先,民意就是民意,如果是支持選擇性的民意, 就不用多做,浪費人力物力,就算現在民意稍為回落,都是豬的抹黑, 還有屋宇署長聯絡不到屋主,在這件事,唔通屋宇署咁講大話,豬還說唔知點解會咁講,明顯知道就是誰做假,唔通你真的相信豬忽然正義誠實嗎?及其隊員有那麼正義嗎?會為市民大眾著想嗎?如果是的話九年内已做,你還會相信忽然正義,我不敢講你是天真,我們大家都是理性討論, 重要別處看到對人的熱誠,, 好似豬成日講cy有功就認,從天水圍事件同前天文台長的文章,可看到點點滴滴,如從cy口中說出,你可以講佢做show,但從其他講出就不一樣, 民意同誠意是假不了, 就算不知CY心想什麼不重要,重要是香港經此役什麼事已變成很公開,還可做出什麼呢?唔通cy買通所有人嗎?

Mei_Leung  agree  發表於 12-3-21 13:14

大宅

四方八面的攻擊, 民意怎會高. 因為不少市民只看標題, 未知前文後理, 都會受負面影響.

我一直留意事態發展, 在不同討論區和港台節目, 一直看一直聽的, 我感覺是大部分支持梁生的, 近來唐營的支持者多了, 但無實無據, 只以謠傅攻擊, 或個人想法, 很快被支持梁的用事實淹沒. 可反聽節目重溫, 或上各論壇看雙方理據.

就像有大部分支持唐的西九調查團, 說梁的答不知道, 不記得, 不認錯. 被告的怎會認錯, 有證據咪查出來, 查唔出就唔好一味指責. 我一年去旅行幾次, 你問我十年前旅行詳情, 我點記得. 梁生公職咁多, 大小參議事情一年起碼十次八次, 詳情唔記得都有可能.

有人話梁生從不認錯, 我對梁生認識淺, 可能是. 不過我都想知道, 商家政客, 有邊個認過錯, 多唔多, 或像唐生揭發後不得不已的認錯.

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Nic+發表於+12-3-21+00:40+lamlambab

原帖由 lamlambaba 於 12-03-21 發表
一個3X%, 一個2X%, 一個1X%, 民意好明顯3個都唔鐘意! 所以3個候選人無一個得到大多數市民的支持, 既然係咁 ...
如果流選,你認為會有甚麼人參選?會有多少%民意你才認為是公認的適合人選呢?你會選哪位?
我認為如果只得兩位候選人,其中一位超過50%, 巳經是非常難得,因為會有棄權票!如果3個參選人,如棋逢敵手,可以超過33.3%民意支持,已經係贏左,因各有支持者,亦有棄權票! 當然%越高,常理上是參選人越受公認(如果沒有造馬)!

首頁

尾頁

跳至