樓市動向

跳至

首頁

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

tracy_wong 發表於 12-3-21 13:09
出租左個單位比呢個租客半年無一個月準時交租,用到d渠塞晒又識得call 我去整,總要比我發現佢係間屋度養左 ...
你係租約有無寫明唔可以養狗呀?

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

別墅

回覆:babyislove 的帖子

有呀

男爵府

回覆 tracy_wong 的帖子

咁一係三口六面同佢講, 又違犯規又遲交租(幾多日?), 叫佢早D搬啦 !

有時做包租公/婆, 都要夠惡先得, 當然可以先禮後兵啦 ~

我剛剛走個租客大家都好開心, 佢交樓時多謝我短租俾佢送左盒朱古力, 情人節時已收過古古力玫瑰花 (大家都係女仔~)

對住唔好既租客/鄰居, 我亦試過潑婦罵街咁攪到報警, 最緊要解決到個問題 !

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我係個租客..如果我個業主有你地咁好就安樂晒....我個業主令我很想哭.....佢賣左層樓當日才通知我, 當時我仲唔響香港, 佢打電話搵我唔到, 就咁放左張紙落信箱, 要求我一個月內搬走, 但我發現張紙時已經係幾日後, 打比佢, 佢就叫我自己搵佢賣樓個位經紀同新業主傾(咁都得...好似過左海就神仙既感覺).....而家仲等新業主回覆....

自問肯定係個好租客, 租金準時, 知道只係借人地方住都唔想整花整污糟人地個地方, 連新業主見到間屋都話我住得好整齊乾淨, 唉...始終都係租人地方, 唯有再搵樓呢~ 當然最希望佢可以比我繼續住啦.....

大宅

引用:我係個租客..如果我個業主有你地咁好就安樂

原帖由 herbalcandy 於 12-03-24 發表
我係個租客..如果我個業主有你地咁好就安樂晒....我個業主令我很想哭.....佢賣左層樓當日才通知我, 當時我 ...
我個時租樓都同你差唔多,但係我個業主重衰。約時間比人黎睇樓,話係人地想買樓上個單位,不過有人睇唔到,要睇住我呢個先,人地可以唔比睇,我就一定要比你睇,乜我唔係人咩

到賣左都唔出聲,重要cut左水電,好在新業主好人,搵左律師發封信比我,話我知之前交租比佢,唔係真係照交比舊業主就死得啦。

跟住無耐係雨季,個冷氣機位流水,成屋水塘咁,搵齊新舊業主黎傾,舊業主一句"好簡單唧,補補佢搞掂"跟住即刻走人,都係新業主好,即刻出錢整好去。

最好玩係舊業主要我地比返最後個期電費,我地未話"都無收過電費單,點知比幾多?",佢敢膽話"比住一千先啦,差唔多架啦"我唔肯,一定要睇到單先交。過左唔夠一個禮拜,佢羅住張單黎,要收錢,我話無錢响身,比張單我自己交。我拖足佢成月,係玩野唔比住,佢就是日日一早黎拍門,鐵門都比佢拍彎。邊個叫你有事就A字,收錢就快過乜,唔玩你我條氣都唔順。

咁新業主好人,我交樓比佢個時,間屋係好乾淨咁比返佢,地都掃過擦過架,都係個句"你點對我,我點對你"

我要努力搵錢

伯爵府

據我所知,舊業主無責任(我覺得道義上應該)通知租客已經出售了單位,應該是新業主透過律師發信給租客有關情況,並請租客交租給新業主的。

另外,租客有權不開門讓人看樓的。

大宅

回覆 edpo 的帖子

哈哈打錯字,係---->賣樓....而家個market都ok嘛

首頁

尾頁

跳至