懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

好媽媽勳章

順產雖然痛,但我好老土地覺得要咁樣痛過,辛苦生出黎先似真正既媽咪(對於開刀既媽媽,對唔住,絕無冒犯之意!)每一下陣痛感覺上係bb同你一齊努力緊出黎!生完之後見到自己個寶貝咩都抵番曬啦!
終於有褲着!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

回覆:聽聽埋埋之後, 我有少少淆底順產......

很多人說順產復元好啲,對BB好啲,其實有咩好?我眼見好幾個親戚朋友開刀,也是早上開,晚上已下床看B,出院後也不用吃止痛薬;我原本選擇開刀,最後因某些原因在公立順產,陣痛真的好很痛,生的過程也痛得很,我只有在生產前一小時有笑氣聞,我很後悔沒有緊急開刀!原本想著看到BB會令我忘記一切痛楚,最後痛楚淹蓋一切感動時刻,我只記著痛楚!生產後復元,相比我的開刀朋友,我不見得順產比開刀復元快,順產其實也有傷口,我的會陰也痛了好幾天呢!如再生,我選擇開刀!因為陣痛(10級痛)的時間是unknown,那不知維持多久的10級痛令我很痛苦,尤其是在公立醫院,只有有限的笑氣紓緩痛楚;開刀,不用承受無了期的10級痛,痛極也只是傷口痛(不會是10級吧!)痛時可吃止痛藥,可瞓覺忘記痛楚,總比10級痛易過!
我眼見身邊朋友個個開刀,復元不比我慢,身體不比我差,BB健康不比我BB差,但痛楚我比她們多,多很多

vivi0308  agree!!所以D名星多數都係開刀,我都會開刀  發表於 12-3-29 10:27

大宅

引用:Quote:原帖由+fungfungcat+於+12-03-27+發

原帖由 20120110 於 12-03-27 發表
我都驚,所以之前諗過去私家開刀,一了百了。但又唔想幾皮嘢洗左响私家喥,想留返個錢俾bb買嘢好過。唯有忍 ...
諗法相同!yeah!

大宅

我都係好怕痛, 但見身邊朋友個個都係順產, 自己經歷過, 陣痛咗十九個鐘, 痛到想死.... 但生完之後, 又覺得無乜嘢~
如果俾我再生, 我都係會揀順產, 因為我想用最自然嘅方法生bb。

ddaa  贊同~世界上咁多億人,個個有阿媽生,以前d人又咪係咁生, 自然最好!  發表於 12-3-27 12:07

複式洋房

記得千禧BB個特輯做過個案研究得出結果:「順產BB將來面對人生逆景嘅能力比開刀嘅BB強,因為出世時都經歷過壓力。」我信㗎!加上上胎我順產,見到間離床開刀嘅媽媽們痛到郁都唔敢,我更加希望今次都可以順產!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實都係唔好聽咁多。。。

大宅

YUKIYAN 發表於 12-3-27 11:12
順產雖然痛,但我好老土地覺得要咁樣痛過,辛苦生出黎先似真正既媽咪(對於開刀既媽媽,對唔住,絕無冒犯之 ...

我都好老土, 好想感受自己生係點樣.

我催生左十幾個鐘都係失敗, 痛到癲左, 催左好多個鐘都係0度, 最尾先得1度.
係1 度!!! 然後姑娘話要開刀, 我就喊左出黎, 因為覺得催生咁多個鐘竟然得1度, 痛左咁耐都係失敗,好難過.
姑娘唔明我點解要喊, 因為通常政府醫院有得開刀, D人會好開心, 因為痛左咁耐終止可以解脫.

生完左, BB擺o係我隔離, 我都開心, 但係我仍然喊, 因為我真係好想自己生.

痛, 其實係一種感覺, 好主觀的感受, 十級痛, 擺o係你身上, 同我身上, 感受都唔同的. 即係話, 好似用刀o係手上切一下, A君會覺得好痛,但B君可能冇咩野.

我開完刀, 可以即刻餵人奶, 仲夠膽抱住黎餵 (通常係suggest訓低黎餵). 我自己就覺得開刀後傷口唔係好痛, 係可以接受的. 但比我再揀, 我都好想自己係順產, 我好想感受下, 同埋唔想催生之痛係白費的呢...

BY THE WAY, 唔知係咪間間醫院唔同, 我在威爾斯, 笑氣係STAND BY o係度 , 我係去到頂唔順先聞, 仲要聞完一樽, 換一樽新的.

vvvvvhk  上胎都係威院生,2支笑氣比我聞晒...好彩趕得切生個女出來  發表於 12-3-30 22:37
vvvvvhk  上胎都係威院生,2支笑氣比我聞晒...好彩趕得切生個女出來  發表於 12-3-30 22:37
YUKIYAN  我都係pwh生,兩胎都有聞笑氣,但生細女就聞得少d,因為開得好快~  發表於 12-3-27 17:01
YUKIYAN  如果情況係需要要開刀都係無辦法,唔需要唔開心既!最緊要大小平安嘛!  發表於 12-3-27 16:58

男爵府

引用:Quote:fungfungcat+發表於+12-3-27+11:28+

原帖由 meimei11 於 12-03-27 發表
通常用過既都讚好;無用過既就叫人唔好用,話有n咁多既副作用!
咁睇你相信用過無痛既人既分享,定係信無用 ...
我用咗,但我下次唔會用,因為盤骨果個痛係止唔到,痛到我癲咗,仲要因為用咗無痛,用唔到push果度力,push極都唔得,搞到個產程拖長哂,痛耐咗,搞咗我十幾個鍾!下次我唔用啦,寧願快快手搞掂佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

雖然係第三個,但係我依然好驚順產(真係好痛)...唯有頂硬上!

別墅

到果刻就唔驚架喇, 我都係好怕痛的, 我生大仔時穿水無陣痛所以要催生 好快就大痛, 攪左9個鐘先生得出。當時真係唔會覺得驚, 只係一心一意生佢出黎, 係好痛好辛苦但係係受得住的。反而生完果晚有D猶有餘悸既感覺, 但第二朝已經乜都唔怕。因為其實真係。。。無乜好怕的。

而家我第二胎了, 都係會選擇順產。

別墅

回覆:聽聽埋埋之後, 我有少少淆底順產......

真係痛到癲嫁,但生完之後見到囡囡眼仔碌碌咁望住我,仲笑個下咩都唔記得

大宅

回覆:fungfungcat 的帖子

如果年紀大,或個肚比較大的媽媽,應該選擇開刀較好。
因為我有朋友是高齡,陀到個B八磅幾,政府醫院都不肯幫佢開刀,結果順產剪會陰傷口很大,產後幾個月都未復完,個傷口縫針又縫得唔靚,佢自己都接受唔到。

fungfungcat  你朋友好慘呀~  發表於 12-3-27 15:14
fungfungcat    發表於 12-3-27 15:13

別墅

我未生前, 都係亂諗野, 又係好怕, 人地成日講, 到時你唔得閒驚, 原來真係呢, 入到產房, 係好痛, 一路嗅"笑"氣, 都唔知自己係痛定暈, 總之個鐘, 又會轉得好快, 話咁快就話ok, 可以生勒..

反而生左, 傷口仲痛呢, 但都係覺最痛既時候係大約1星期度. (因我有第3度撕裂), 所以我生個時, 唔覺痛, 但估唔到都有第3度撕裂既情況出現..

fungfungcat  咩係第三度撕裂呀????如果時間過得快都好d.,好驚勁痛之餘時間又過得好漫長!  發表於 12-3-27 15:16

大宅

引用:Quote:c_cbread 發表於 12-3-27 00:56 我都

原帖由 fungfungcat 於 12-03-27 發表
我知呀~所以我揀順產咖!!!
但上星期六再埋個分娩過程講座之後就仲驚~~~~
我睇完都好驚!後尾選擇左開刀

fungfungcat  唉........你果陣係咪好早就轉呔啦??我而家26wk 啦~我諗我轉唔切...  發表於 12-3-27 15:17

大宅

引用:如果年紀大,或個肚比較大的媽媽,應該選擇

原帖由 muffincake 於 12-03-27 發表
如果年紀大,或個肚比較大的媽媽,應該選擇開刀較好。
因為我有朋友是高齡,陀到個B八磅幾,政府醫院都不肯 ...
知唔知邊間呀?

別墅

回覆:fungfungcat 的帖子

其實我都同你一樣好驚。但99同老公成日安慰我叫我唔好諗咁多。99話生既時候痛到咩都無得諗。生左見到bb就會好滿足。之前幾痛幾辛苦都已經覺得無所謂我地一齊加油

首頁
12345...9

尾頁

跳至