烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tiffanykidsshop 發表於 12-5-1 22:02
回覆 tammy2008 的帖子

無睇呀 但請暇正常係搓幾耐呢 我尋日搓左好耐好耐都唔光滑 ...
要睇手技....

有d人15分鐘左右..有d人45分鐘.....

拉個薄膜試真d ~

禁止訪問

回覆 回覆:tammy2008的帖子

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 12-5-1 22:44
要睇手技....

有d人15分鐘左右..有d人45分鐘.....

TAMMY , 你的指導真係好好架...
我都成日有疑問 , 點解焗完第二朝帶返工食會唔得軟熟,
係唔自己焗過龍?
搓得唔夠啦?
面團唔夠水份....等等
試左好多次, 都仲係摸索階段 , 所以你的指導是很寶貴

水晶宮

crystal2442 發表於 12-5-1 23:32
係唔自己焗過龍? ...
哪有這麼寶貴....大家分享分享罷了 ~
說真的....我說的東東很普通...隨手一本包包書也說得比我詳細罷....

有很多事情要慢慢來....一步有缺失也會影響下一步的進展....

可是, 有時家庭小食品...其實又不需要 要求得太高級...有時候跟小朋友玩玩的食物 / 一家人開開心心吃的食物....次一點點也沒關係啊~ 吃著開心便成了 ~

一個溫馨洋溢的家庭, 就算咸魚青菜也是美味的啊.... 好像說遠了 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:tammy2008+發表於+12-5-1+22:44+要睇

原帖由 crystal2442 於 12-05-01 發表
係唔自己焗過龍? ...
Tammy 我想問如果想做起絲的方包,用柏翠的話,搓麵糰部分應該點set,我通常用程序8,但只得20分鐘搓,之後就開始發酵,每次都不能起絲,是否要自編?請指教,謝謝!

大宅

點樣可以整到好似「凱施餅店」的面包又圓又拱?附成品圖

同你地傾一傾真開心,今日我跟你地的提示整,效果果然好唔同,焗起成個波咁。多謝晒各位。

我參照tammy2008延長搓粉時間。又按mimikids教導噴水,焗起果然成好圓,而且有d拉絲的口感!

不過,我的面包仍然唔夠輕盈,拉絲唔夠多,唔知差d乜?

可能我搓過龍,下次減多返少少時間。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:同你地傾一傾真開心,今日我跟你地的提示整

原帖由 puib 於 12-05-02 發表
同你地傾一傾真開心,今日我跟你地的提示整,效果果然好唔同,焗起成個波咁。多謝晒各位。

我參照tammy200 ...
嘩!果然領悟力高經tammy老師指導一下,就完全不同,好靚呀

tammy2008  邊關我事呀....  發表於 12-5-2 21:19

已刪除用户

水晶宮

bonbon123 發表於 12-5-2 00:11
Tammy 我想問如果想做起絲的方包,用柏翠的話,搓麵糰部分應該點set,我通常用程序8,但只得20分鐘搓,之後 ...
妳可以重新開機用多次 搓粉程式架嘛....

又或者用自編要佢搓 14 + 20分鐘 ...之後停咗佢 ~

我 blog 教咗架.... 敎咗唔講咁詳細...

bonbon123  唔該晒TAMMY, 我也是時間要溫書了!!  發表於 12-5-2 21:37

水晶宮

Popo01 發表於 12-5-2 21:11
TAMMY, 真的多謝妳,雖然我只是READ ONLY,但我見有好多問野的POST妳都會答得好詳細(不只包包TOPIC),連帶我都 ...
唔好客氣啦....喂喂喂...知道自己成日 read-only...就俾d野家睇吓八吓羡慕吓啦...

水晶宮

puib 發表於 12-5-2 20:47

我參照tammy200 ...
唔洗減搓揉時間, 唔好估估吓 ( 會有幾耐呀 ? ), 下次有疑惑, 妳影底個搓好既麵團, 拉開既薄膜俾大家睇吓 ~

好像未請教妳用咩機搓.....

搓得夠, 發酵時間掌握得也不錯, 焗既溫度同時間也很ok ~
再來便是改良妳滾圓排氣做型既手法 ~

同一個麵團, 做型手法不同, 效果就有相差 ~

參考一下這個啊, 希望對妳有幫助 ~
http://blog.yahoo.com/_IJVWYXEDAR3YBRVNETZPAHOWRI/articles/235757/category/%E6%9F%8F%E7%BF%A0%E9%BA%B5%E5%8C%85%E6%A9%9F+8800s

滾圓還有這個做法啊 :

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:puib+發表於+12-5-2+20:47+同你地傾

原帖由 tammy2008 於 12-05-02 發表
唔洗減搓揉時間, 唔好估估吓 ( 會有幾耐呀 ? ), 下次有疑惑, 妳影底個搓好既麵團, 拉開既薄膜俾大家睇吓 ~
...
我同片尾剛相反方面,按下粉團,將四週推上,有分別嗎?

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

水晶宮

winwin815 發表於 12-5-2 21:54
我同片尾剛相反方面,按下粉團,將四週推上,有分別嗎?
推2次以上都ok架 ~

怎麼 "推"....."包"啊要...

方向不是問題....表皮要 "拉緊" ~

這個只是小型包才要的, 土司就隨便包一個圓可以了, 用包裹的手勢....不是搓湯圓般搓圓啊, 超過150g左右的麵團, 要放在抬面 "包個圓形" ~

大宅

Tammy2008,

謝謝你的分享。

很多網友都在嘗試用麵包機加時去搓包, 但理論上, 你覺得加時應否是在未發酵前?
意思即: 15分鐘搓 + 15 分鐘搓 + 45 分鐘發酵, 還是:

15分鐘搓 + 45分鐘發酵 + 15分鐘搓 + 15分鐘發酵

因為我個人覺得, 發左酵再去加時再搓, 會否破壞麵團呢?

另一個topics 的網友就試了一個叫option 2 的做法, 就是:
15分鐘搓 + 15 分鐘搓 + 15分鐘搓 + 45分鐘發酵,
但結果是失敗, 他們說發過龍, 那是否用了45分鐘搓的時間太多所致呢?

謝謝你!

tammy2008  睇唔到原來呢道有問題...已pm交流了 ....  發表於 12-5-7 19:29

大宅

tammy,

謝謝你的教導,你的blog好有用,我有時間會詳閱。

今天才有時間覆,sorry.

我係用kenwood bm250的,有無值得注意的地方?

上次我懷疑搓過龍,係因為搓了有40-45分鐘多,同埋見住夠面團,由好光滑搓到好似月球表面咁(或者成面火山洞咁嘅樣),所以先覺得搓過龍。

今日再整(牛油排包食譜整衛星包),更有拉絲感,更輕盈了,唯有我都未掌握到搓粉時間。上次同今次一樣,拉薄膜時都不太薄,而且好快穿同有狗牙。

水晶宮

puib 發表於 12-5-7 19:27
tammy,

謝謝你的教導,你的blog好有用,我有時間會詳閱。
麵包機搓 40-45分鐘唔過份, 直接法的話, 無咁易會搓過龍..

搓過龍的麵團, 看上去一pat野軟身, 表面有濕潤感 ( 水水的 ) , 拉起好似拉咬過既香口膠咁....

so妳應該未到搓過龍 .....
留意一下水份罷~
牛油後下也是基本要領 ~

搓麵團不用一味死搓...先搓20分鐘, 讓它休息15-20分鐘, 再run 20分鐘搓揉....這比不斷搓效果更好~

這次的發酵好像有一點點 over 了~

做型方面有下苦功嗎 ? 不要只著眼於 "搓過龍 "....
搓揉 - 做型 - 發酵控制 - 烤焗溫度
其中一樣有差錯, 效果就不會讓妳滿意 ~

上次的蠻不錯的嘛....

大宅

兩次我都整湯種,不過我有d覺得,直接法做得好,一樣可以好鬆軟。我做湯種,有時想錦上添花or買個保障。

其實呢兩次整包都有同樣的問題。兩次都搓唔到舊光滑嘅面團,兩次搓出黎嘅都係一pat不成形的面團,做得成,係有d撞彩。

今次整牛油排包,由於加入whipping cream好黏,更加難滾圓。你話發酵過度,唔知你係咪見到包表面有d「粒突」不平?我唔sure係咪發酵過度,佢只係發大左1-2倍,但倒出黎已經黏住晒個底,無辦法完整倒出黎。另一方面,由於佢倒出黎已經一pat野,我起初就無醒面,後來滾滾下圓,先發現有氣泡,果時先醒面,之所以包表面有些不平滑。再另一方面,我影呢張相唔係新鮮出爐影,係面包仍溫暖時放入膠袋後影的,因為有水氣,都影響左外觀。

亦都想趁呢度問你,係咪搓好的面團一定係好光滑成個波咁?我兩次都搓唔成,但我兩次都係跟食譜,份量出入好有限。

雖然今次無咁好樣,但輪鬆軟輕盈,今次係好過上次。

真係仍未掌握!好多野仍要學。

多謝分享及教導。

大宅

造型so far 都ok,可能我整黎整去都果幾款。滾圓亦算掌握到,起碼都圓同均等。反之而家被搓面團的方法膠住,搓到一pat野,滾圓造型都好難靚。

水晶宮

puib 發表於 12-5-7 21:18
兩次我都整湯種,不過我有d覺得,直接法做得好,一樣可以好鬆軟。我做湯種,有時想錦上添花or買個保障。

...
眼看似發酵有點過, 只是因為入面太鬆及氣泡有點大...."眼看" 質地有點粗糙而已 ~ 沒妳想的這麼多啦 ~

我唔sure係咪發酵過度,佢只係發大左1-2倍,但倒出黎已經黏住晒個底,無辦法完整倒出黎。
說的發酵過度是說最後發酵, 即焗前 ~不是第一次發酵啊~

另一方面,由於佢倒出黎已經一pat野,我起初就無醒面,後來滾滾下圓,先發現有氣泡,果時先醒面,之所以包表面有些不平滑。
妳是不是有點誤會了 "醒麵" 啊...
醒麵是分割排氣滾圓後, 休息5-10分鐘 - 這個5-10分鐘讓麵團筋性鬆弛一下的叫 "醒麵" 啊.....

反之而家被搓面團的方法膠住,搓到一pat野

是說機搓成這樣子嗎 ? 還是機搓完, 妳又再搓耶 ?

我兩次都搓唔成,但我兩次都係跟食譜,份量出入好有限。
這個觀念要改.....人家的麵粉不是妳家的, 每家每牌子的麵粉吸水力不同~ 照跟食譜仍然失敗的個案周圍都是啊....
水份一定要自己調節....如果妳機子搓時一直 keep 住係一 pat野, 麵團無形成一個球的話, 妳麵團的水份是過多了~

可是上次見妳的包包是 ok 的啊...

跟妳說...我個人最討厭湯種的口感..........:lol:

簡單的整作流程說一下罷...不知是表達方面還是什麼, 總感到妳流程有點......
用小型包做例子 :
機子搓好麵團後, 發大至2倍, 手指輕按不收縮~
取出放在枱面 ( 防沾這種事請自行辦妥), 分割 , 輕手排氣, 滾圓 ~
醒5-10分鐘 ( 防乾
這種事請自行辦妥) , 用捧壓平排走氣體 ~
再做型 ( 包餡 / 圓包再滾圓 / 長型包折長型 / 腸仔包包腸仔... )

放焗盤上最後發酵 ( 發大2倍左右 )
加裝飾 or 直接焗
待涼....食......

男爵府

Love is True~ :-D

首頁

尾頁

跳至