跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

janettsui 發表於 12-5-31 00:16
囡囡讀緊偉思N班, 老師好好人, 囡囡好鐘意返學, 而且學到唔少野.
只因K1考到更好既學校, 如果唔係我都好樂 ...

你星期六去唔去?我睇返張通告,食完飯就係沙灘~~~

大宅

引用:Quote:janettsui 發表於 12-5-31 00:16 囡

原帖由 chingcging 於 12-05-31 發表
你星期六去唔去?我睇返張通告,食完飯就係沙灘~~~
去呀 囡囡勁期待

伯爵府

環保接龍勳章

janettsui 發表於 12-6-1 13:04
去呀 囡囡勁期待

我個女,今日6點起咗身,係咁叫我同老公快啲出門口去旅行.......我話唔係今日,係聽日呀.......佢大喊﹗

別墅

回覆 chansiub 的帖子

我仔仔都係準備讀n班, 但苦惱迦南無k1, 請問你仔仔之後讀邊間K1?

別墅

其實有無mama既小朋友讀書堅道迦南之後升返第2間k1迦南?

男爵府

其實我有另外一個諗法, 就係讀完堅道迦南n1之後去考其他幼稚園k1(包括埋偉思), 如果好運的話會有其他更好的offer, 但若果黑起上o黎間間都唔收的話我相信偉思的k1班可能都仍然有位? 因為偉思有部份讀完n1會轉去其他幼稚園讀k1, 理論上應該會有位吉出o黎, 而偉思的k1一向都不是中西熱門之選, 競爭相對較低, 我相信能考入偉思k1的機會會很大, 又或是偉思的k1可能都收唔滿?

睇睇偉思的班別和學生數目:
http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schooldetail.asp?ID=899

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

伯爵府

環保接龍勳章

spmok1999 發表於 12-6-8 14:52
其實我有另外一個諗法, 就係讀完堅道迦南n1之後去考其他幼稚園k1(包括埋偉思), 如果好運的話會有其他更好的 ...

今年偉思K1每班已36人﹗只有下午班得大約20人。所以唔好咁老定。

K2同K3會少啲人,因為有啲會返自己國家繼續讀而退學。亦有啲係考到其他幼稚園嘅K2插班而轉校。

男爵府

近年因為出生率增加而今幼兒園及幼稚園學位緊張, n1班其實有部份家長係唔會比小朋友讀的, 一讀就由k1開始, 假設未讀過n1的小朋友因為未返過學理論上在面試時的表現應該平均都會比讀過n1的小朋友差, 我覺得讀過 n1 的小朋友在 k1 面試被取錄的機會較高, 尤其係一D有n1班的幼稚園, 因為這些幼稚園有部份小朋友讀完n1班便轉去其他幼稚園讀k1, 而k1的學生便是由餘下的n1學生及面試k1的小朋友...

又講返面試k1的小朋友有咩類型:

1.未讀過n1班的小朋友
2.讀過其他幼兒園而該幼兒園沒有k1的(e.g.堅道迦南)
3.因新搬來中西區幼稚園近屋企的家庭
4.父母都是中環上班族, 方便接返學/放學
5.想小朋友讀全日班的家庭
6.作為大後備, 因為非熱門的關係有部份人覺得較容易收所以報名
7.先前報其他幼稚園全軍覆沒/只派到下午班的小朋友
8.兼收(因為是有學劵幼稚園, 所以唔排除有兼收的可能)

*插班的唔計, 因為依家講緊面試未開學...
(插班的有...由其他幼稚園下午班轉來上午班, 由其他幼稚園讀得唔開心轉校, 開o左學先搬來中西區的家庭)

結論: 讀過n1的小朋友面試能成功取錄的機會很大, 尤其是係一D非熱門的幼稚園, 如果咁都唔收的話個小朋友本身可能存在一些問題?
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

回覆:堅道迦南或偉思好? (來年讀N班)

有讀過n班的確會易入k1,我個仔今年9月返偉思k1,n班因為系細b所以要等插班,我之後又無好強烈好想佢返n,所以無再追過。其實我都系聖心校友,個仔都有去陪下跑,不過我深知傳統學校的問題所以完全無做任何練習,當俾佢去玩下,加埋佢系男仔,入吾入都系要轉校的。選偉思只因就腳小小,除了聖心堅道已經系比較近了

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 回覆:Piggyhui的帖子

你係小學校友?原來上午班畢業係未必收,因為派位只有下午班畢業先有5分,上午班畢業係冇分。因上午班係私校,佢收生係唔洗睇分。要留意。

大宅

回覆:chingcging 的帖子

我系中學
聖心的姐妹學校CC,又系全女仔,又系有自己小學,吾同區。全部姐妹學校都糸當校友計分。

別墅

我當年兩間最後都係揀左偉思... 當時都係諗如果K1無學校收都有backup...
呀女讀左一年N1後... 我都覺得呢間學校好好... 老師好有愛心... 我見學校都有教好多野...呀女返學後自己同我講... 香港的士有3隻色... 紅色綠色同藍色... 我問呀女你點知道...佢話老師講... 有時youtube撞下D英文歌仔video播下... 佢又識得唱... 最重要係呀女返學返得開心... 呀女K1都係會轉去其他學校...中西區K1選擇太多了...

而我都會同妹妹繼續報呢間學校...

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我系中學 聖心的姐妹學校CC,又系全女仔,又

原帖由 Piggyhui 於 12-06-09 發表
我系中學
聖心的姐妹學校CC,又系全女仔,又系有自己小學,吾同區。全部姐妹學校都糸當校友計分。

...
邊個u
邊個話!你攞張小一選校啲報名表睇睇!只有同小學畢業先有5分,同宗教(即已領洗)又係5分。咩姊妹學校呀,中學畢業呀,全部唔關事!

伯爵府

環保接龍勳章

堅道迦南或偉思好? (來年讀N班)

even聖心上午校畢業直升聖心書院都係冇分架

首頁

尾頁

跳至