論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

真係,有時見D工人好多野pack寄返鄉下,裡會唔知會唔會有自己D野o係裡面

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

回覆:菲傭個半月用三支洗潔精

我fd個工人洗米時會洗咗好多落垃圾桶:;pppp:

男爵府

回覆:菲傭個半月用三支洗潔精

我以為我一個月用晒一支高x樂漂白水、一支洗衣液同柔順濟(我洗衫用,但唔知點解用得咁快)、一星期無咗一卷廚房紙同埋一盒紙巾已經好過分,原來真係一山還有一山高!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我工人同你地相反, 幾個月先買左1支洗潔精, 用極都用唔完, 係呢度見得多jm話佢地會溝水呃出去賣, 我都有留意下, 果然俾我發現支洗潔精好稀, 咁我扮唔知問佢點解水左咁多, 會唔會唔小心入左水, 佢話係佢加左水,咁樣用會慳d, 次次唧1pat好浪費

大宅

我家姐姐都試過過量用漂白水同清潔劑,我哋唔鍾意,一來唔環保,二來化學品用得多對健康唔好,三來浪費,四來我無咁多時間成日同佢補倉(因我不用姐姐落街買嘢).

當時辦法就係:佢用完剛剛我老公喺屋企,於是佢向我老公提出,我老公記得上一批買完無耐,所以知咩事(因為老公以前會自己洗厠所,知道倒多啲清潔劑,啲跡會自動脫落,工人就可慳力唔洗"卒"),佢同工人講話以後用清水得啦,唔再買清潔劑,但要記住我要求係一樣咁乾淨,工人望住老公眼神打晒問號亦唔多開心,我老公補充叫佢"唔洗怕攪唔掂,只要"落力卒"就得,你可以食完午飯有力至做!"呢句比老公笑死.

結果工人面慒慒唯有照做.過咗一個月我哋先再買過漂白水同清潔劑比佢,提佢"合理地"使用,之後無再發生同樣問題.

首頁

尾頁

跳至