家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:Cutemom0808 的帖子

我都唔會買有投資成份的保險,保險公司有精算師計過,投資一定叻過你,要達至雙嬴?!

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妤妤 發表於 12-6-22 17:54
我都唔會買有投資成份的保險,保險公司有精算師計過,投資一定叻過你,要達至雙嬴?!

...

保險公司有精算師計過,投資一定叻過你??

錯!!AIG 係 2008 年成間輸左!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:妤妤+發表於+12-6-22+17:54+我都唔會

原帖由 大力大力 於 12-06-22 發表
保險公司有精算師計過,投資一定叻過你??

但係經過精算師計過度過出的投資產品,大部份都係公司贏啦,你買它,贏面唔高!

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妤妤 發表於 12-6-22 23:32
但係經過精算師計過度過出的投資產品,大部份都係公司贏啦,你買它,贏面唔高!

...

對客而言,當然保險公司一定嬴!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:大力大力 的帖子

其實保險係雙贏架!唔好咁偏激啦!
唔排除有行內人缺乏操守而令個別事件發生,但作為消費者亦有責任去問多d揀合適自己既保障範疇!
每日其實都有成功索償個案幫到好多人,點解大家又唔講下呢d呢?

媽媽最愛看見你的笑面~~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sylviayan 發表於 12-6-23 02:29
其實保險係雙贏架!唔好咁偏激啦!
唔排除有行內人缺乏操守而令個別事件發生,但作為消費者亦有責任去問多d ...

每日其實都有成功索償個案幫到好多人,點解大家又唔講下呢d呢?<------ 百分比又多少?有殺無賠,鬼落答!!

澳門賭場,賭波賭馬.........每場都有人嬴錢,但輸係大多數

(同意嗎?)

買基金真係好傷

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+saladfavour+於+12-06-14+發

原帖由 木土土 於 12-06-14 發表
樓係香港,除非合資格申請公屋,否則都好應該盡力儲錢買,等老來都有個竇!比較下保險唔算必需品,話晒政府 ...

大宅

回覆:宜悅 的帖子

可否暗示你是那間保險

男爵府

畀面勳章

回覆:jennych8 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆:買樓vs買保險

其實點解你地唔會認為醫生、髮型師都係純因為賺你$而提供服務呢?我重申個句「保險係雙贏」!保險係一樣無形既野,所以好多人都忽略佢存在意義及地位!

大宅

回覆:買樓vs買保險

兩樣都唔係必須,只有健康是必須!

男爵府

畀面勳章

引用:其實點解你地唔會認為醫生、髮型師都係純因

原帖由 sylviayan 於 12-06-23 發表
其實點解你地唔會認為醫生、髮型師都係純因為賺你$而提供服務呢?我重申個句「保險係雙贏」!保險係一樣無 ...
係,樓主覺得保險是雙贏,那儘情買吧!但我自己覺得你可看到的將來是錢鎖死在三十年的儲蓄保阿,基金保身上!而無買此類產品的朋友,已儲夠錢上車了!層樓升值了!三十年後層樓升了三五七倍了!

大宅

買樓vs買保險

真係唔明,就算話保險騙人,我都相信係個別例子卦,如真係咁差,大家身邊朋友家人都唔會有成功例子啦,除非有投資成份同給經紀誤導就唔同講法…
有時候,都係給傳媒報導一些個別例子而有印象,以為保險公司真係有殺無賠,若呢個係事實的話,相信根本唔駛問自己身邊會有好多被騙例子而唔需要經傳媒得知啦。
唔好講自身果種,就算大家身為打工仔公司都有買醫療保障嘛,咁其實真係未聽過有騙人過案喎。純粹上來學野,多多指教。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

andwai 發表於 12-6-24 03:06
都係給傳媒報導一些個別例子而有印象,以為保險公司真係有殺無賠,若呢個係事實的話,相信根本唔駛問自己身邊會有好多被騙例子而唔需要經傳媒得知啦。
唔好講自身果種,就算大家身為打工仔公司都有買醫療保障嘛,咁其實真係未聽過有騙人過案喎。純粹上來學野,多多指教。

冰山一角!

XXX 101中招

BY : lskao

買左1個半月。買時說有special bonus。經紀說30年期bonus較多。就算20年後cut 單要扣錢都應該可以打和。但最近仔細睇清楚,經紀無講這個所謂扣錢,便是基金提取費用。連最初供款也要扣。延長年期的話即是說cut單的費用會大升,10年後cut單將只收得3成。如果繼續供到2.5年初始期滿,總共要比US$19K。等10年後取回3成則蝕US$13K(仲要假設無驚無險,每年回報夠cover手續費6%)。如果這一刻放棄,則蝕US$8K。欲哭無淚!
請問有無救命方法?救人一命,勝做7級浮屠。

------------------

By : yuenyipkim

見到這裏咁多投資專業者, 希望你們給些意見.
買了101死亡計劃10年期, 巳經供了4年, 應該cut 還是由得它但唔再供, icp而家cut實無晒, 由得它6年後可能有"靜"?

月供$2000, 現在值$111,000. 真係好鬼火, 一年扣四次錢, 每次扣差不多一千

--------------

By : 沙文

只供了一個月當然即cut啦,,AGENT都唔洗見架啦,打上CS cut左佢啦,
你已比我幸運,當日我信錯人,個AGENT老點我最低入場費係1800美金,白白等了一年CUT單,最後收返6蚊美金,仲係支票,為了六蚊美金要我開個外幣戶口,當蝕埋俾佢地,無去開,AGENT不可信,101根本就係保單,並非投資單
,
加入保險成份,佢地先可以sell出去
,
佢話見你就唔洗架啦,盞俾佢地講多兩講你心軟

我買在 XXX...........唔知仲供唔供好呢?
我買在AIA 3年幾, 供30年, 每月約$1,700.....有個朋友同我講話AIA間公司之後唔睇好, 收費又唔平, 又過在CIP, 叫我唔好再供,由個A/C 有BALANCE係度.......之後拎原本供既錢買股票好過.... 各位有咩意見呢???? 如果我唔再供得唔得家..... 30年之後會唔會比佢扣哂D錢家???
--------------------
By : littlekwong

供左5年,蝕2萬離場,但換來將來25年開心

---------------------

你都供左七萬蚊喎.
又供滿A戶口,呢個戶口根本就係全期最低收費
,
中期斷供都照扣30年費用
,
俾著我都唔會再供,蝕七萬好過俾佢地長期陰干

---------------------
假設 20090202 戶口價值: 1700 x 12 x 3 = 61200.
停供之後的每月收費

1 保單管理費用: 戶口價值 x 4% / 12 = HKD204
2 每月保單費用
: USD6 x 7.8 = HKD46.8
3 每月行政費用: 戶口價值
x1.2% / 12= HKD61.2
則20090302 戶口價值
: 61200 - 204 - 46.8 - 61.2 = 60888
您跟上面的例子做, 大約知道30年後乘下多少
.
假設現在戶口價值
HKD61200:
年回報 -- 30年後戶口價值

10% -- 214829.88
8% -- 120881.20
6% -- 66745.05
4% -- 35738.66
2% -- 18126.48
0% -- 8239.52
如果您用HKD61200買美國30年債券, 假設年回報5%,
27年後(30年-首三年供款期)你有
235413.20
我也是受害者
....
-----------------------
我都係蝕左差唔多錢

最初都十五十六, 但都決定斷供
因為我根本睇唔到我 30 年後確實有幾多得益
而家一次海嘯就已經打沉大部份行業
我也不知未來餘下的廿幾年會有幾多次海嘯

我只係知無論點, 你都係要現金俾足人地o甘多年錢
我都係XXX供30年PLAN
我每月供$4000....家陣供左兩年....仲有一年先可以停供
斷供就TOTAL LOSS....家陣真係騎虎難下
灰過大灰熊!!
-------------------
唉, 我都係...

供20年, 月月2000
而家同我蝕到d bonus 無曬, 仲要得返一半本金
.
d fund 佬仲死過我自己炒股, 仲好意思收管理費

----------------
幾多年 plan? 30年係絶症, 20年以下又供咗2年, 可以再供多兩, 三年, 有機會蝕少少走, 調撥得好可以回本至 cut, 30年就............., 喊完 cut咗算, total lost 都好過繼續蝕
.
我同你一模一樣.........年供!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 大家交流一下

而家諗緊壯士斷臂
果兩皮野當掉左落咸水海算
用下個月賺番來安慰自己

而之後果兩年供多四萬八喎
我現在蝕兩萬四 我之後兩年得番四萬八
我怕之後零存整付渣都無埋到時唔止蝕兩皮 而是蝕足七皮
所以 ....................考慮緊壯士斷臂!!!!!!!!!呢兩日內行動!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

而且自己另外一度有基金要供, 所以負擔會好

----------------------
死啦, 我第一次睇呢條link咋
睇返d statement, 先知自己係買左友邦 財庫之選 14年既plan
已經供左2年零一個月, 月供 HK$1700左右

已付保費: US$5,414.5
bonus: US$181.92
現有戶口價值
: US$4,503.93
net surrender value: US$2,701.22
我14年後拿得返既錢, 七除八扣後, 係咪會少過我既本金? 如果係, 我想而家cut, 咁我而家cut既話係咪可以拎返
US$2,701.22?
我真係唔清唔楚, 好慚愧, 希望你地好心幫下我, 俾d意見

我一年幾前有一份40000幾蚊既aia 101, 30年期基金......
一年內比佢蝕到超過60%,仲不斷咁食管理費。
D基金經理真係費到爆,而且轉基金又要花幾日時間,好易變成高買低賣。
搵個agent幫你睇?話唔定佢蝕得仲多過你.......
總知呢d有年期基金真係廢到爆
!
於是我怒cut 30年
plan
雖然蝕到好肉痛,但係值得。因為唔cut既話你不但要不斷蝕管理費

而且呢30年內你會成日覺得比人昆左,每個月交供費時都會覺得比人昆左
要被人昆30年.....真係人都癲喇!!會有精神病呀!!
而且,你30年內都唔可以攞呢筆錢離用,人有三衰六旺...衰起上離想攞筆錢出離應急/做生意/結婚/買樓.........全部唔得......你話到時激唔激到你嘔血丫
....
我怒cut 30年plan後自已去買ETF果類指數基金跟本就係差唔多,而且隨時可買可賣,唔洗等佢幾日先至可以換馬,好過買有年期基金幾萬倍。

ETF選擇都唔小, 台灣ETF, 美國、印度、日本、金ETF,我真係覺得...有年期基金跟本毫無優勢/好處。
未買既千祈唔好買呀!!

By : 七叔公

一句講晒
儲蓄保險買唔過
我買咗18年都要斬攬

-----------------------
"XXX
財庫之選" 斷供問題
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8089763&extra=page%3D1&page=1
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8975195&extra=page%3D1

買基金真係好傷

大宅

引用: Quote:andwai 發表於 12-6-24 03:06 都係

原帖由 大力大力 於 12-06-24 發表
我都知投資成份保險基金係有問題,年期長又唔保本,所以我都係指其他如純危疾或醫療或人壽,有錯請指教。

大宅

回覆:幸福C9 的帖子

如果每月保險費一千幾百就可以買到物業仲升值三五七倍的話,真係甘拜下風!
保險種類多,問題係視乎自己需要及能力去揀方為明智!
平時係呢版都係睇,今次實在忍唔住手留言!但絕對為表達意見,希望各位能平心而論!

男爵府

畀面勳章

引用:如果每月保險費一千幾百就可以買到物業仲升

原帖由 sylviayan 於 12-06-24 發表
如果每月保險費一千幾百就可以買到物業仲升值三五七倍的話,真係甘拜下風!
保險種類多,問題係視乎自己需 ...
其實我們這幾個努力寫叫D JM不要隨便買儲蓄投資保險的朋友,我地舉好多例子,希望年輕人及年輕人已組織家庭的jm明白多些儲蓄投資保險產品的壞處!希望不要每月為供些三十年後取回錢的保險,再無多餘錢儲起。樓市大跌時,人地有儲蓄,有即可用cash的朋友就上車哪!而後者,只有繼續供基金,供保險,繼續租樓,!我地叫人小心不買保險的人,大家都知我地無任何利益的!相反,其他寫買保險基金有多好,鎖死三十年才取回都無問題,萬一失業無飯開都不能停供保險的朋友,有可能他們是有利益有得益的!再次溫馨的提示:網上agent無真心。大家jm要提防!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+12-06-24+發表本

原帖由 andwai 於 12-06-24 發表
我都知投資成份保險基金係有問題,年期長又唔保本,所以我都係指其他如純危疾或醫療或人壽,有錯請指教。:q ...
係law,樓主提出比較既只是醫療保險,但班反保險係都要拉埋d基金儲蓄保險黎講!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+12-06-24+發表本

原帖由 andwai 於 12-06-24 發表
我都知投資成份保險基金係有問題,年期長又唔保本,所以我都係指其他如純危疾或醫療或人壽,有錯請指教。:q ...
大家都知純危疾/醫療/人壽保險,二十歲買好平。而無儲蓄成份的以上保險,是每年因通漲及年齡要加保費,現在是供一千,到最多機會發生危疾的年齡,每月保費可能加到你供唔起!而今天買的危疾保保額可能三四十萬,但到不幸要claim的年齡,可是是二十年後,到時三四十萬係可能等如現在的十萬八萬!mouth:現在工作的公司,都有為員工買了上述保險,何必哂錢再買!大家把錢儲起來!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+andwai+於+12-06-24+發表我都

原帖由 木土土 於 12-06-24 發表
係law,樓主提出比較既只是醫療保險,但班反保險係都要拉埋d基金儲蓄保險黎講!

...
木木,再看看再比意見!

首頁

尾頁

跳至