在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

你咁問, 就即係你好想keep住工作同好鍾意份工, 咁當然繼續照自己心意行。在職媽媽其實無問題, 何且你又唔係因為實際原因如錢呀移民呀無得揀, 請返個工人就攪掂。
我都好鍾意以前份工, 但工作性質不分朝晚又成日唔喺香港, 咁我咪湊bb, 湊落我又好享受湊囡, 所以前題係, 自己揀邊條路都好, 要樂在其中, 無話後悔就OK啦~

洋房

要睇你個心想唔想呢

男爵府

我認同BB好重要
但BB係你生命中GE一部份,唔係全部
工作亦都係你生命中GE一部份(如果你好鍾意份工)
如果係我 我會咬緊牙關
捱到請到下一個工人

複式洋房

政府工真係幾難去放棄

別墅

我以前都係公務員,仲係有長糧嗰隻,初時我mama幫我湊,セ都就晒佢,我覺得唔掂,驚佢變公主病,毅然resign咗,家下d舊同事個個人工萬萬声,但你問我有冇後悔,係冇,因為咁多年我擁有最美好嘅回憶,囡囡每日点滴永遠記得,錢絕對換唔到,但經济担子將全放上蝦子餅膊頭上會較辛苦lor!

大宅

其實生得仔,都要有心理準備自己take care 番。

ctt07    發表於 12-8-29 15:00
:oops:

大宅

首先要多謝各位的意見.

最終我自己真的不舍得, 所以請no pay leave 60天去take care my sons, 1人湊2仔, 真係好辛苦, 又要買餸又要畏食, 最終病倒了! 在我病到最高峯的時候, 6692兩突上來, 原來只是來取證件及之前寄存的物品. 我都預左啦! 我都無期望又無失望. 苦戰後, 工人姐姐終來到, 真的workload少了不少. 但因是新來的, 樣樣都要教. 不過 好過無啦. 最終我的媽媽忍不住來幫我, 遲來好過唔來呀! 但我媽是大過99好多, 所以我都叫佢, 當頂唔順時出聲, 那時我真的要做ftm.

之前post有人話每個人都有壞習慣, 不過唔過份就算. 但針唔咭到肉唔知痛. 有無d62每日play dvd 去睇毛澤東flighting, 用刑拷打等彩色鏡頭不繼在我家看, 仔仔坐在一起看, 62也不覺有問題, 同佢講過n次, 都係甘. 仔仔所以常用比較粗魯的手法, 不得不拜他所腸!! 他個人衛生問題我都算左佢好多.

到99, 她比較like talking phone and phone, 有次我要泵細仔瞓, 叫她不要講住, 出來睇住大仔先, 佢都居然同我講佢甘大個駛乜睇, 之後就入房繼續她的人生大事(講八婆野). 其實佢乜都不用做, 全部都係62做, 所以其實62是有用過佢, 但因男女有別, 所以咪2個都來湊wor. 又有一次我大仔同我講"食屎飲尿", 我好驚訝! 問邊個教, 我個仔講係嫲嫲教.唉唉! 總知家家有本難念的經.

複式洋房

如果係我,我願意resign, 始終以家庭為先.

複式洋房

May媽媽 發表於 12-7-13 16:34
首先要多謝各位的意見.

最終我自己真的不舍得, 所以請no pay leave 60天去take care my sons, 1人湊2仔, ...
恭喜你過左難關

May媽媽  多謝你!  這些日子真的很難捱.... 開心是終於過了...希望一切順利!!!!!!!!!1  發表於 12-9-4 15:34
hi,我係住係uk 的媽咪

大宅

其實香港好多媽媽都係
明明喜歡返工多過湊仔
但係唔明點解偏偏要生
生左出來俾人湊又厭人地湊得唔好

大宅

其實我覺得如果經濟可以,應該自己湊,湊小朋友根本應該係父母嘅工作,感對小朋友公平d,點解要生又唔想湊,無野比囝囡更重要,如果經濟唔可以感就無辦法,只係我個人意見

大宅

More133 發表於 12-6-26 18:57
我以前都係公務員,仲係有長糧嗰隻,初時我mama幫我湊,セ都就晒佢,我覺得唔掂,驚佢變公主病,毅然resign咗,家 ...
我都係同您一樣, 做咗ftm一年嘞... 人工同埋假期當然係唔捨得, 但見住自己小朋友每日o既成長同埋好多o既第一次就真係已經心滿意足嘞... 至少佢到依家我個位置都係第一先啦.....

禁止訪問

大宅

回覆 sumkok 的帖子

無錯! 政府工不是你想做就有得做架, 仲係長工, 不是臨時工wor! 所以先唔舍得姐.

如果是做私人公司, 我resign左九世啦!!! 不用 冋大家掃苦.

係, 我生得佢出就要有承擔, 但bb未出世未湊過, 點知自己唔係呢飯既人呢?? 我並不是想推責任, 我都每天一放工(5:30pm)就即刻返屋企talke care my 2 sons, 都好耐無同friend gathering lar! 不過算啦! 仔仔都好須要我.

但問題有來啦! 9962又來煩我家, 話佢家要裝俢, 要我家給6萬(共有4家, 每家要出6萬), 我想問一問公屋要裝俢24萬, 我自私地想問唔係自己錢就豪裝, 每家都有仔女, 都有負擔, 好想大大聲同佢講, 我地唔係提款機呀!!!!!!! 如取24萬食咗佢, 可以食好耐. 又差不多可作首期買樓都得. 唉!!!

第二, 9962話裝俢時要返來暫住先, 即係又要見到佢地. 救命呀!!! 點解編編選中我. 佢地可去佢d女都住, 橫點佢d女個個個口都話好賜佢地嗎. 有事佢地去咗邊呢?

第三, 現在我媽幫我睇住d仔先, 6692就話要暫住, 咁即係要我媽返歸, 想問咁即係點呀? 得閒過來住下就要我媽走, 得閒就在我家(6692)大打出手, 唔理d仔d感受. 主呀! 救救你幫幫我, 救你幫我脫離佢地的魔掌, 令他們不再騷擾我家的秩序. 主呀!! 請你憐憫我家啦! 我受夠啦!

男爵府

回覆 May媽媽 的帖子

我以過來人嘅身份勸妳都係返工好過.我C6支持我做FTM,講就好聽,真正做到累死都得唔到理解,好似只得出邊返工辛苦,日日三餐,買餸煮飯喂BB食飯都忙餐死,仲要諗咁煮咩花式.仲有洗衫拖地抹台,整理廚房湊仔.宜家C6放緊長假,唔好以為佢係屋企就輕鬆好多,成日掛住打機,睇卡通片.仲話個仔點解痴佢,搞的佢唔可以專心睇卡通片,成日UM UM腳等我煮野食.指揮我做呢樣個樣,成個阿四甘,又無人工哦.
我要勤力D

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:考到政府工, 點解要我放棄去湊仔呀.....!!!!!!!!!!!

講真,呢度有幾多人放棄咗幾多嘢,為的都只是可以一手一腳湊番自己既細路,你唔好介意我咁講,其實你根本唔想做FTM,怕辛苦,唔捨得份工只是藉口啫!可能你老公仲清楚過你,既然你覺得要保住嗰份所謂百年難得一遇既政府工,就唯有隻眼開隻眼閉。

大宅

如果係你老公resign份工, 得唔得呢?唔係悔氣說話, 講真架, 佢都可以過幾年再搵過第二份工啫, 佢叫得你resign, 即係一個人返工都可以support到家庭支出啦, 何況爸爸湊, 點都好過老人家或工人卦?

男爵府

減齡達人勳章

好想有份政府工,宜家好難找.
終於成功驗證及開通咗親子王國會員身份啦! 好開心

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你6299系咪退休???

其實6299照顧已經足夠 個問題根本吾系你到

男爵府

引用:過五關斬六將才考入到政府工,+一直是99,+62

原帖由 May媽媽 於 12-06-15 發表
過五關斬六將才考入到政府工, 一直是99, 62, 工人姐姐幫手湊仔, 開心工作不足半年, 但自從炒左之前工姐姐( ...
我會嗱嗱聲揾多幾間請姐姐公司,唔會放棄份工。

首頁

尾頁

跳至