嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...15

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 正確使用濕疹膏

複式洋房

正確使用濕疹膏

oilatum 幾好架, 試下 :-P
該用戶已被刪除

別墅

Hi, all

想問

複式洋房

我覺得oilatum 好d

別墅

我有一支Protopic (tacrolimus ointment) Ointment 0.03% 30g(用了好少約5%) 及 Elidel 15g (用了約20-30%) 可平讓.

:-)

男爵府

好媽媽勳章

kathychoi 寫道:

禁止訪問

複式洋房

得覺得oilatum cream 好好

別墅

我都覺得oilatum幾好,我阿仔都係用oilatum沐浴露,係DR介紹ga!!!

民房

我比仔仔查"EGO"的CREAM, 它话NO类固醇的,但查左成1MTH都只是好左D,仔仔肩上仲有1"噠"白左~5毫子大啦,有无人都有呢D情况? :cry: :cry:

男爵府

用Mustela巳一段時間,幾好。
有冇MAMA同樣用佢?

大宅

FROM 2006 01 20 YAHOO 新聞

美國食品及藥物管理局限令兩種濕疹膏加上可能致癌警告,本港衛生署說,兩種藥膏均有在香港發售。

雖然沒有證據證明有關藥膏可致癌,但截至去年十月,已收到報告,有78名使用這些藥膏的人患上皮膚癌及淋巴瘤,已呼籲普特皮(Protopic)及膚樂得(Elidel)的藥廠在說明書列明,藥物有致癌的可能,只能在患者使用處方藥物無效後才能使用這兩種藥膏,兩歲以下兒童不適宜使用。

香港衛生署說,這兩種藥膏有在港註冊,都需要醫生處方才可購買,署方會跟進。

生產兩種藥物的公司表示,大約有一千萬人曾使用過這藥,其中包括兒童。

click here

大宅

Hi wanlucky:

Mustela 邊到有得買?

別墅

My son used to use Mustela but there was no improvement. He now uses Cetaphil and the improvement is more significant.

大宅

DorisTSL 寫道:
My son used to use Mustela but there was no improvement. He now uses Cetaphil and the improvement is more significant.

DorisTSL,
我係一間十字藥房,
買到 Cetaphil Cream,
但係個盒, 同支cream出面係橙色,
又唔似在網上看到的綠色,
唔知你用的係咩色呢 ?

別墅

I am using the orange one, which is in the form of cream

大宅

香港的只有橙色包裝, 細支裝, 綠色的只能在外國買到或上網訂(但會較貴), 而且有500g, 抵用好多.

美心 寫道:
[quote]
DorisTSL 寫道:

DorisTSL,
我係一間十字藥房,
買到 Cetaphil Cream,
但係個盒, 同支cream出面係橙色,
又唔似在網上看到的綠色,
唔知你用的係咩色呢 ?[/quote]

複式洋房

甘有無人知revitalife個隻好唔好ar...

大宅

tpy,

唔該你的幫忙,
我bb搽 Oilatum 在身上有紅點,
我唔敢搽面上, 另外有一隻cream亦是,
Cetaphil Cream 我都會試吓,ok的話,
可否幫忙訂大支裝.

tpy 寫道:

香港的只有橙色包裝, 細支裝, 綠色的只能在外國買到或上網訂(但會較貴), 而且有500g, 抵用好多.

首頁
12345...15

尾頁

跳至