時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

fungwongphie 發表於 12-7-31 09:58
三個,我老公都係咁講話其實宗教科都係洗腦。我都同意。但,我哋唔好忘記佢哋宗教科有好多係教道德,一D廣 ...
我細個讀伊斯蘭學校, 好彩無比佢本可蘭經洗腦

heaheamama  每日要跪拜5次都洗唔到?  發表於 12-7-31 10:40

大宅

引用:簡單d,你自己當年讀宗教,考試時,有無埋

原帖由 gigayan 於 12-07-31 發表
簡單d,你自己當年讀宗教,考試時,有無埋沒你憎恨基督的心,答一d你認為"不符"是實的答案在試卷上?如果 ...
國民教育科不用考試同評分

ccycherry  係呀! 反而我讀中學會考要考宗教科添  發表於 12-7-31 11:29
我愛搞笑,不愛搞事~~~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

回覆 我想生三個 的帖子

太長我冇心機睇

不過由一開始話國民教育會洗腦開始, 我即時反應就係宗教洗腦咪更嚴重? 我由小學開始已經係讀基督教學校, 日日被迫聽道, 讀聖經, 考試都要答神愛世人.... 我唔係想貶低基督教, 但我真係唔信, 冇入教亦冇被洗腦

不過係咁ga la, 傳媒一講到共產黨就=洪水猛獸 & 十惡不赦. 當然共產黨令中國有個黑暗時期, 但近呢三十年中國人民生活好咗好多亦係事實

我贊成有國民教育, 但內容可以改為中立啲, 亦唔需要去到罷課咁extreme

alicemic  你講咗我想講既野!  發表於 12-7-31 13:05
fyyjott  同意....其實好多政黨都想使市民既腦,亦都有好多人已經被洗左....  發表於 12-7-31 12:38
ccycherry  agree!  發表於 12-7-31 11:30

珍珠宮

我想生三個 發表於 12-7-31 09:15
近日討論得好Hit既議題係國民教育,點解有人對國民教育如此反感,我有一個睇法,就係,佢地完全唔認同共產黨既 ...

同我老豆講嘅差唔多 佢話宗教洗得更加厲害呀!

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:共產主義與宗教(不喜勿入)

其實我唔反對國民教育!d家長自己可以再解釋架嘛!

36日咋...緊張緊張

禁止訪問

回覆:共產主義與宗教(不喜勿入)

大宅

兩者都是哲學...又可說是幫助統治者安定人心的途徑

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

日日陽光普照無落雨會旱災..
日日落雨玩水會水浸..
我只會同我個仔講, 所有事都有2面, 無事係絕對好與壞,

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:fungwongphie+發表於+12-7-31+09:58+

原帖由 rubyplk 於 12-07-31 發表
我細個讀伊斯蘭學校, 好彩無比佢本可蘭經洗腦
最緊要,從宗教科所教既嘢當中,對你對人對事既態度有冇正面影響先? 我覺得正當教派既宗教科係導人向善的。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 fungwongphie 的帖子

同意fungwongphie你所講.

所有學校o既宗教, 係唔會黑白不分, 只係宣揚愛o既精神, 係大同, 唔係共產. 我地有自由去決定信唔信, 我地可以自由咁去討論呢個宗教入面o既人物, 我地可以話天主教教宗咁老有病仲要在位, 我地可以話某某基督教教會係異端, 要小心, 我地可以公開評論天主教同基督教history 入面o既對與錯, 等等等等. 請問呢個紅色教育可唔可以呢? 你見到教育入面有負面評論我地偉大o既毛主席嗎?

仲有, 佢地o個句: 爹親娘親不及毛主席親.... 我唔係唯人父母都頂呢句唔順啦. 佢地 d "教義" 真係不敢恭維.

無錯, 愛國就等於愛家庭, 係必需要o既. 但如果o個個家庭, 係污煙"漲" 氣o既...... 仲愛唔愛得落先得o家?

redbi115  agree  發表於 12-7-31 16:08

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想生三個 發表於 12-7-31 09:15
近日討論得好Hit既議題係國民教育,點解有人對國民教育如此反感,我有一個睇法,就係,佢地完全唔認同共產黨既 ...
耶和華係舊約殺人如麻
真的嗎?

子爵府

但係共產黨有軍隊有權力,有坦克車,一吓就率死你

男爵府

畀面勳章

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

fungwongphie 發表於 12-7-31 10:32
最緊要,從宗教科所教既嘢當中,對你對人對事既態度有冇正面影響先? 我覺得正當教派既宗教科係導人向善的。 ...
岩呀, 但係好多人都好假, 做完D唔好既事, 就求個神去原諒, 無意思

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bobosweet 發表於 12-7-31 10:24
同我老豆講嘅差唔多 佢話宗教洗得更加厲害呀!
agreed

水晶宮

marten 發表於 12-7-31 10:36
但係共產黨有軍隊有權力,有坦克車,一吓就率死你

有D國家為左自己既宗教而戰, 佢地都有坦克mouth:

fyyjott  仲好殘暴...  發表於 12-7-31 12:40

禁止訪問

首頁
12345...14

尾頁

跳至