跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

Re: 幼兒園

Chris,
小虎爸真係唔話得喎

小虎真叻仔, 四日就可以適應...我希望我家zoe可以用少於一個月ge時間就可以適應到啦...唉......... :cry:

大宅

蓮蓮,

小虎無咁o力, 4日梗係唔够啦, 我都預左無我地既日子佢會做左大喊十, 不過阿仔要學獨立, 喊下又有乜所謂呀.......而家我反而擔心佢响學校蝦d同學仔, 妳知啦, 無我地睇住, 佢會失控架麻.....所以我預左會有家長complain佢, 如果咁o岩小虎同Zoe編左同一班, 而佢又蝦Zoe既話, 到時請妳多多包涵呀!

我有個friend, 佢個仔好文靜內向, 佢喊左成個月先適應到校園生活, 不過我個friend話值得wor, 自從佢個仔返左學之後, 成個人活潑左開朗左, 而家問佢返學好唔好玩, 佢會笑住答:好玩! 所以妳唔駛咁擔心架!

伯爵府

咦~ 乜 PN 有好多班架咩?? 我仲以為得一班添...

坦白講丫, 你都見過 zoe 係咩款架啦, 一見到人就即刻夾到我實一實, 個頭又即刻 lay 埋, 真係名乎其實係一隻"縮頭烏龜" 我真係唔知佢要幾耐ge時間先可以適應到...

老實講, 有幾多個小朋友會又乖又聽話丫, 班裡面緊有d活躍d, 有d文靜d, 小朋友佢地點溝通, 都唔到我地去控制, 由得佢地自己互相聯誼啦, 總之唔好搞到血流成河咁就得啦 :mrgreen:

大宅

蓮蓮, 好似有2班幼兒班架.....

有老師睇住, 點都唔會血流成河ge, 跌跌踫踫就好難避免啦, 但係騷擾到其他同學仔上堂就唔係咁好lor.

伯爵府

hmm...真係唔知囉...

學你話齋, 有老師睇住, 小虎想騷擾人都好難 :mrgreen:

男爵府

pauline

比你o甘講一講, 我又係擔心到我c啦, 我仔實比人投訢到暈, 佢一定吾會跟先生ge程序, 又係自已鐘意反咩就咩野 ... 再吾係就又打d小朋友, 吾同人地反, 真係而家諗起都驚, 我諗佢一返學之後, 我電話一響我就實嚇c lu :cry: :cry:

男爵府

How many sets of uniform and sport uniform you will buy?

伯爵府

zeco,
唔好咁擔心啦, 我地 d 小朋友得兩歲人仔, 未識守紀律, 所以我地先要咁早比佢地返學, 就係去學習過群體ge生活同守紀律, 我亞娘話d小朋友通常都會怕老師架, 我相信你家公子都唔會例外 :mrgreen:

伯爵府

以我地報果間幼兒園為例 : 每樣一套, 逢星期一,三,五就著普通校服, 星期二,四就著運動服 :mrgreen:

mamay 寫道:
How many sets of uniform and sport uniform you will buy?

男爵府

Pauline,
so you have to wash it in a daily basis?

伯爵府

may,
當然每日洗啦! 亞囡返學, 實反到污漕xx咁返黎, 唔洗點得!!
查實果件普通校服好鬼薄, 隔日著應該無問題

大宅

各位準翠茵同學仔,

我家angie 重未交留位費呀, 事關我地重未解決湊佢返放學嘅問題...因為亞仔得果幾個月仔, 工人日日抱佢出出入入湊angie始終有危險性, 再加上angie一落商場就成隻馬蹓咁, 捉都捉唔住 (我都試過一斬眼就唔見左佢, 搵左成幾分鍾先响shop入面搵番佢)...

我地而家諗緊兩個方案....

1. 遲兩個月等angus大少少可以坐bb車時 angie先返PN
2. 唔讀pn, 到出年直接返K1

大家有何高見?

伯爵府

天拿,
首先你要問下自己先 --- 想唔想 Angie 讀 PN
If yes -> 就等到你覺得你家工人可以同時 take care 兩個 ge 時候先返 PN (反正應該都有位, 又或者可以同幼兒園果邊商量一下)
otherwise -> #2 直接返 K1

好奇一問, 你架 bb 車應該有得比 Angus 平訓架, 到8月開學時, Angus 都有4個月人仔, 推出推入應該唔大問題啦!

老實講丫, 你家 Angie 學野快, 又聽話, 其實真係唔駛返 PN 都得啦 (我亞娘都係咁講) :mrgreen:

伯爵府

另外, 我今日已經去交埋學前 playgroup 之學費, 希望 zoe 可以順利過渡啦...

大宅

pauline,

我都十五十六....但好多朋友包括老公都覺得返pn得三個鍾, 對angie幫助唔太大....其實angie已經戒晒日夜片, 算做自己可以筆野食, 用杯飲水, 連我最擔心'學講野'果part而家都算滿意, 所以我諗返pn對angie最大好處係: 唔駛日日困响屋企咁悶, 試下學校群體生活!

我架bb車無得瞓低, 其實要六個月以上bb識坐先用得. 同埋我打去翠茵問過, 佢話上午班多人排, 個位只可hold到十月.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佑佑會響8月返北角衛理堂n1~ :mrgreen:

伯爵府

天拿,
其實睇你寫ge野, 你地都應該係偏向覺得唔需要返 PN 啦, right? :mrgreen:

查實你朋友同你老公都講得好o岩架, 返得果三個鐘, 學到d乜丫...Angie 又已經介到片, 又識自己"不"野食, 又識講野, 又唔怕生保人, 基本上返學對佢黎講作用不大, 直接d黎講就係"side"錢添啦

如果我家 zoe 有 angie 咁叻 & 乖囡的話, 我一定唔會俾佢返 pn, 慳番d$$, 同埋唔駛擔心佢會成日病

話時話, 我今日去幼稚園俾錢時, 見到d小朋友都好開心

大宅

pauline, 都算係, 個個月摼番兩千幾蚊都幾好駛, 但硬係'人有我無'個心總係有點不足感....

伯爵府

"人有我無" ~ lee 個心態我都好明白...咁就要睇下你過唔過到自己果關喇 :mrgreen:

別墅

Hi Pauline, Tinna & Chris,

阿脾 is also joining Greenville but the one in 新寶城 and for whole day class. I'm planning to employ local helper after my maid's contract finished in mid Sept.

He can now speak better but toilet training is still not ok. His favourite words/phrases are '士多啤李' , '金巴士' '(七力)蘋果食' - almost all related to food :wink:

首頁
12345...17

尾頁

跳至