興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

繼續……

我一鬧完後,我房果盞檯燈就開始閃下閃下,我仲以為呢d情境睇鬼片先會有,原來係真係會咁既,個窗又有咯咯聲,咁我即刻起身開房燈,好彩!開到!開到房燈後,盞檯燈又回復正常,窗的咯咯聲都停左,房內一片光明,我訓係張床到,眼仔碌碌周圍望,靜觀其變,隔左都唔知幾耐都冇動靜,咁我就心想,可能佢走左喇卦!唔理喇!房燈檯燈都開住喇,咁光應該冇事卦,咁當時個人都好累架喇,見冇乜野咪合埋眼想瞌下都好啦,點知……合埋只係一陣,我好肯定我未訓著,我就全身冇一到係郁得既,而個身係感覺到有好似成千斤重既石頭壓到實一實,我即時想到,呢樣就係成日聽人講既比鬼(責)喇,死啦!點算呢?除左個腦係郁得有思想之外,就冇一忽郁得,而且果舊野壓到實一實,我連透氣都開始好辛苦喇…

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

引用:繼續……我一鬧完後,我房果盞檯燈就開始閃

原帖由 claudiamother 於 12-08-27 發表
繼續……

我一鬧完後,我房果盞檯燈就開始閃下閃下,我仲以為呢d情境睇鬼片先會有,原來係真係會咁既,個 ...

大宅

繼續…

當時因為冇一忽郁得,剩係得番個腦係咁不停唸野:
咁點算呢?唔通我就咁比佢(責)死?咁到第二日比人發現我死左,咁d人咪會話我係甚麼睡夢中猝死呀,甚麼隱性病呀之類,邊度會有人知唔係呀!唔係呀!我比果味野(責)死架!再唸:我而家先得二十歲,重有好多野未做架!我重要搵錢返屋企架!我唔可以死…唔可以死…

我一定唔可以就咁死,我用盡所有意志力,盡力迫到自己要郁到,幾經努力,我郁到兩隻手,自然反應立即向上推,我即時感覺到舊野向上彈開,個身立即輕哂,雙眼即刻開到,跟住全身都郁得番,真係驚到抹一把汗…

之後我一係去我男友屋企訓,一係就佢來陪我,多數都係去佢到多,但最奇怪既係我屋企人一d異樣都冇,精神奕奕,開開心心,咁我就更加唔敢同佢地講屋企有果味野

之後有一日男友打電話來我公司,話佢搵到個朋友識得一個亞婆係曉呢家野,話一陣趁我d屋企人返哂工,帶亞婆上去我屋企睇睇……
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

引用:繼續…當時因為冇一忽郁得,剩係得番個腦係

原帖由 claudiamother 於 12-08-27 發表
繼續…

當時因為冇一忽郁得,剩係得番個腦係咁不停唸野:

大宅

當晚男友來接我收工,同我講話佢一帶亞婆上去我屋企,亞婆就已經見到有一個男人同一個女人企左係我個廳既角落位,佢地係兩公婆黎,唔知幾耐之前係死係這間屋到,我當時冇在場,我男友又冇問佢地係點死既,亞婆同佢地溝通完,依照佢地想要d乜同我男友去衣紙鋪買左燒左比佢地,亞婆重幫我安了觀音同地主,重要我每晚唔記得要係幾點鐘要向窗外、大門外灑溪錢,唔記得左話要灑幾多晚了,一切做好後,佢地就再冇黎攪野了,後來我地都係住左兩年租約期滿後唔再續租搬走了,之後幾年我都冇再遇到 02 野,直至我由九龍搬左去新界後,識左我而家呢個C6,結左婚,生左個女,買左間居屋,搬左去呢間居屋住後冇耐,又有02野發生喇……

公爵府

侯爵府

2024年龍年勳章

大宅

回覆:claudiamother 的帖子

又有

大宅

繼續…

我住的居屋係在新界粉嶺,好近『和記』,我個單位就見唔到墳墓既,況且我自己一直覺得人有人住既地方,仙人都要有仙人住既地方,所以我並唔介意住得咁近『和記』。

住入去既時,亞女都只係得歲幾,佢好早就已經識講野,可以對答得好好,平時日頭都係得我地兩母女係屋企,C6放工都要成七點零八點先返到屋企,亞女果時有午睡習慣,佢張BB床係係我主人房到,通常佢訓左後,我就會關好房門,出去做屋企野,做做下野我都會間唔間去望下佢訓醒未呀,有冇踢被呀之類,有一日,我輕輕力開左度房門,見佢坐在係BB床既一邊,背向我,我見佢對住佢對面一邊好似同人講緊野咁,咁我咪行埋去好溫柔咁同佢講:囡囡你訓醒拿,跟住佢望一望我,再望返佢對面,跟住就大喊,佢比我個感覺係我入來令佢對面個(人)走左,所以佢就唔開心喊。

又有一次,我間主人房門係可以望到個廳一部份既(康和式居屋係廳中間有條長走廊入三間房同toilet),果日我同個女係主人房唔知係唔係換衫,個女突然望向廳方向大聲講:哥哥,唔好玩我部單車啦,架單車係我ga!我望出去架單車真係在我望到既視線範圍到,我當然唔知架單車係咪一直放係果個位啦,因為個女周不時走去ride下,ride到邊就放到邊加啦,咁我問亞女邊個玩你架單車呀?佢好淡定咁答我:哥哥law!佢個表情好似話比我知:亞媽乜你見唔到咩?當時我個心已經估到間屋應該有d野!

後來,有一日,在一個黃昏的時侯,我終於見到呢個亞女口中既哥哥了……

大宅

大宅

大宅

大宅

侯爵府

2024年龍年勳章

又追

大宅

話說果一日黃昏大概五點零六點既時候,我同亞女係廳張小朋友檯到玩玩具,我地係面對面坐,即係打麻雀坐對家咁,咁我當時同亞女傾緊計,所以我係望住佢既,傾傾下突然我見到係亞女身後有個小男孩由亞女身後既左方行or(飄)到佢右方,隨即消失,佢係側面咁行既,就因為我當時係望實個女同佢傾計,所以我係清清楚楚咁望到佢,佢冇擰過頭望我地,剩係望住佢既前方,雖則只係幾秒的時間,但我就係望實佢個樣幾秒,所以我唔知佢有冇腳,但佢個樣就睇得好清楚…

佢係男孩子,應該大概3、4歲,佢唔係好似鬼片中的披頭散髮呀,面目猙獰咁,佢頭髮好整齊,短短的,眼耳口鼻都長得很好看,可以講幾靚仔,唯一一樣係佢塊面既面色係好白好白,完全冇血色,在我來看,我唔覺得好驚,唔覺得好恐佈,我只係覺得好震撼既係我今次係實實在在見到鬼,之前都係聽到或者係感覺到,未試過真真正正咁係睇到,重有一樣令我更加震驚的係個小男孩個樣同我睇過我C6細個時d相,係有8成相似,令我想番我生亞女之前,我同C6因某種原因係有唔要過一次BB既,唔通個小男孩就係……

當晚C6返來我就同佢講啦,但佢一d都唔信,係咁話係我唔夠訓呀,眼花呀咁,咁佢唔信我都冇辦法架,直至到有一晚C6個契妹上來我地屋企食飯,佢個契妹係有陰陽眼既,終於有人證明我唔係唔夠訓唔係眼花喇……

大宅

回覆:我又講下我的靈異事先…

大宅

續……

當晚我地食完晚飯後,攪掂亞女沖涼訓覺後,我同C6同埋佢契妹三個就坐係食飯檯一路飲下野一路吹下水,天南地北乜都講一餐,亞契妹住係我地附近所以佢都唔怕夜d先走,當時我地係咁坐既,張食飯檯一邊係泊埋牆,咁剩番三邊我地就一人坐一邊,而亞契妹坐果邊就可以望到個長走廊既,當時係亞契妹講緊野既,我係一個人家講緊野時我係會望住果個人既,亞契妹講講下時我見佢剛剛望去走廊個方向突然停左幾秒跟住望番住我地繼續講野,因為我一直都係望住佢所以我好留意到佢既表情同反應,佢擺明頭先係睇到d野所以窒左一窒既,我知佢有陰陽眼所以我即刻問佢:你頭先係咪睇到d野?(我地兩公婆係冇同佢講過我同埋個女之前所見過既怪事既,況且C6都唔信我,我更加唔會同人講,費時比佢話。) 跟住亞契妹話原來你都見過ga,咁我就即時問佢佢所見到既係點樣架?

sorry 呀!唔講住喇!要落去食飯喇,一陣番來先再講埋落去。

男爵府

唔通, 佢真係你囡囡既"哥哥"???
好緊張呀, 等你返黎繼續講

公爵府

回覆 回覆:claudiamother的帖子

係哥哥唔出奇,最驚係你舊屋件事,好震撼

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:我又講下我的靈異事先…

待續

若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至