論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無僱主俾工人放4日假-復活節

復活節係無得放,連續四日只係放一日喳!D工人好奸咖!

大宅

其實關於工人邊個唔會冇辛酸史架,我都係過來人,經驗會話妳知可以用錢settle而令自己脫離痛苦,得回開心、放心、僱主應有既話事權係好值得!努力、加油,有機會就出招!唔開心唔應該係我地嗎!

dream_cool00 寫道:
唉!你地唔知我請工人有幾辛酸 ,唉.....我都忍得好辛苦、好 :-(

大宅

birdbird 寫道:
[quote]
m9394pp 寫道:
如題
.....
你地識唔識呢d破壞規矩既僱主呀?
人地個僱主可能在easter 出門旅行, 叫工人在家放幾日 annual leave,
即係個工人本身在 easter 都冇假放.

[/quote]

佢話佢朋友全部紅色假都有得放ga, 不過我都無理佢,
仲安排晒d工作俾佢, 所以佢呢幾日都黑面

男爵府

好媽媽勳章

[quote]

水晶宮

m9394pp 寫道:
仲安排晒d工作俾佢, 所以佢呢幾日都黑面

工人開工黑面都冇辦法. 我工人初黎我家時, 佢都係咁. 後來我同工人講, 我唔想見到佢黑起塊面, 我一日在家只係幾個鐘頭, 佢都唔比好面色我睇, 我會搵過一個笑口常開的返黎, 我想bb似湊佢的人咁笑口常開. 日子耐o左, 工人已好少黑面, 可能佢覺得自己比上不足, 比下有餘.

侯爵府

m9394pp 寫道:
[quote]
birdbird 寫道:
[quote]
m9394pp 寫道:
如題
.....
你地識唔識呢d破壞規矩既僱主呀?
人地個僱主可能在easter 出門旅行, 叫工人在家放幾日 annual leave,
即係個工人本身在 easter 都冇假放.

[/quote]

仲安排晒d工作俾佢, 所以佢呢幾日都黑面[/quote]

呵呵, 吾好話我話呀, 好有可能, 係你工人個朋友的僱主, 緊本吾知工人只係放勞工假, 亦吾知道原來吾係所有紅色假期都係佢地的假期, 而工人的朋友又搏大霧先有紅色假放既者

我第一次請bun bun, 個bun bun都係甘呃我, 第一年我就係甘'好人', 逢紅色都放比個bun.................................而吾係我'好人'

男爵府

easter 根本就無得放,工人面黑就要兇佢,我地自己打工都唔可以面黑啦,自己一肚氣返屋企重要受佢地氣??

如果重係咁就炒左都唔可惜

大宅

我起初都差0的以為放4日俾佢,好在睇番0的假期表先知道咋…
不過佢又冇講過要放禁多日喎,可能佢0的朋友都係感啦…
佢就好鐘意放星期日,因為佢0的朋友全部都係放星期日,不過佢知道我0地都要返工,所以都冇刻意要求放哂全部星期日0既,有時如果佢放唔正星期日,佢就會留0係屋企幫手,我每次都俾100蚊佢0架…佢不知幾開心…
我對佢都算係感啦,差唔多隔日就買份菲律賓報紙俾佢,一星期買一本雜誌俾佢,又買埋好多菲律賓零食俾佢,佢0的待遇都不知好過幾多工人啦…
所以如果佢要求多多,2年後就叫佢過主啦…

伯爵府

我嗰個自行放假+冇翻來訓 ,仲要係thursday晚8opm話我知今晚就出去,佢死左我地都唔知! 鬼叫亞囡靠佢咩,就要忍

如果係我, 我會同佢講, 佢一出門口我就報警, 玩大佢. 跟手炒q左佢唔補錢.

佢死左仲好地地, 佢攪大左個肚就唔得佢死.

小心佢惹埋d乜菌俾妳個囡tim丫, 換過個啦.

伯爵府

hinhinmummy 寫道:
呵呵, 吾好話我話呀, 好有可能, 係你工人個朋友的僱主, 緊本吾知工人只係放勞工假, 亦吾知道原來吾係所有紅色假期都係佢地的假期, 而工人的朋友又搏大霧先有紅色假放既者

我第一次請bun bun, 個bun bun都係甘呃我, 第一年我就係甘'好人', 逢紅色都放比個bun.................................而吾係我'好人'

如果個工人再博懵, 就call 佢個friend問下佢個僱主仲請唔請人, 佢工人跟佢個fd既僱主返工lor. 我信有僱主好似hinhinmummy咁, 新手唔知咁多野架. 等佢個衰fd扣番晒d紅日都好喔....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個maid喺清明前一日問我清明係唔係佢o既假(佢喺香港都成8年啦, 都唔知?), 我話俾佢知係呀, 不過復活節你哋就冇假放, 咁佢哩幾日都冇黑面.

首頁

尾頁

跳至