婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ecling 發表於 12-10-24 09:15
你而家係咪唔使返工加上未有BB?全屋家頭細務你做晒

未有bb,我番全職的,放工要番去煮飯, 起碼安守番本份,
距地既生活規則絕對無影響到,我係做配合的..

洗衫洗番自己, 仲要洗埋老公,自己掠番
煮飯煮老公同69 ,因為99番下午間, 11點半先回來.
有比家用, 兩個人四千蚊
生活用品, 基本野都由我黎買,例如紙巾, 洗頭水,沖涼液
自己房自己打理番, 自己掃自己抺

我諗今次距黑面,唔係因為我, 因為我c6話,距媽股票一跌就咁
但只穩我同c6 黎黑,距唔黑距老公的(即69)
最慘係我c6唔會問媽咩事, 因為可能c 6覺得無問題
始終係距阿媽,

咁就麻煩, 我要成日估距因咩事黑面..
係米我自己做錯???

男爵府

klo5678 發表於 12-10-23 23:17
WAH...我想無一個阿媽會話自己個女 "犯賤"

佢地幫唔到你D 咩野, 但可以聽你講...而你又釋放左, 其實係件好 ...

因為c6無本事,所以要同99住,
而家儲更錢,我媽以前都有叫我考慮清楚係米嫁距
但我無因為距無錢,而放棄距
我地一齊左10年了,我地16,7歲一齊..

以前一星期去距屋k兩3晚我都係同而家一樣, 乜都要做
因為99要番工(中班),69 番夜班

媽就話過我犯賤, 自己係屋k唔洗做,去到人地屋k咩都要做
所以而家如果有委屈唔開心,我唔敢同媽講

一黎,我要照顧c6感受, 二黎我媽一定唔係安慰我
可能會講一句" 咁你米番黎訓,唔好過去lor"
所以啖氣又吞左了..

水晶宮

又唔好諗要做野就係犯賤..四千蚊真係租房都唔夠
平租咪當做家務補數囉....咩人地屋企啫....反正自己有份住...佢又要返夜

我會同媽咪呻...佢同我一齊鬧99
第日又冇事....
但係如果佢咁話你..
呻完咪仲嬲..不如上黎呻啦..
大把人聽...

男爵府

luckybaby2011 發表於 12-10-24 11:05
又唔好諗要做野就係犯賤..四千蚊真係租房都唔夠
平租咪當做家務補數囉....咩人地屋企啫....反正自己有份住. ...

四千蚊夠伙食,因為平時煮飯我自己用番錢買餸.
上網費,電話費呢D 都C6 出.
住99屋K都係因為要儲錢.

寄人離下....有D 辛苦.....
我同C 6講..第日有BB 就搬出去了...( 做人中..)

一來近娘家( BB 媽媽湊),二黎自己屋K 好過同人住..
但而家儲錢中, 所以我要忍讓......
我知道99 都一樣在忍讓..希望大家相處得黎....

始終性格有別, 99 唔開心放係塊面到
我唔開心..就喊或者同C 6講,唔會搬上塊面到....

我呻下架咋....呢件事禽日的,我今日又無事了
今日股票唔該快D 升番........mouth:

luckybaby2011  支持你能早日搬走,努力﹗知道雙方都識忍讓已經好好了。  發表於 12-10-24 11:17

水晶宮

我無受過男家氣.
不過,就算受氣,我都唔會全盤講晒比娘家知,只會透露少少.
講少少,留條後路比自己,等屋企人撐自己,
唔好講得太盡,免得日後兩家人不和.

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

慢慢來啦. 一切上天會安排. 試過後可能日後更美滿.

明天會更好嗎...

男爵府

回覆:係男家受左委屈,你會同娘家講?

一定會同媽媽講,講出梨舒服好多

希望囡囡健健康康~快高長大呀!!!!1家人幸幸福福~:ilov

複式洋房

引用:WAH...我想無一個阿媽會話自己個女+"犯賤"

原帖由 klo5678 於 12-10-23 發表
WAH...我想無一個阿媽會話自己個女 "犯賤"

佢地幫唔到你D 咩野, 但可以聽你講...而你又釋放左, 其實係件好 ...
我媽真係講我犯賤:;pppp: 同佢講只會話我自己攞黎

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:ecling+發表於+12-10-24+09:15+你而

原帖由 Honey2003 於 12-10-24 發表
未有bb,我番全職的,放工要番去煮飯, 起碼安守番本份,
距地既生活規則絕對無影響到,我係做配合的..
你咁在意你99面色及心情,你日子都好難過喎,須知心情唔好唔一定因為你做錯嘢,你自問行得正企得正,咁你99要黑面都唔關你事啦!你肯定唔係自己激嬲佢的話,咪問下佢有咩唔妥囉!你c6一定唔會問,因佢都見怪不怪了

主 賜 平 安

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

講都無用架啦
D人覺得媳婦無薪水去服侍男家系應該既!
你媽咪做媳婦時都系咁 可能話反你轉頭TIM啊

男爵府

ecling 發表於 12-10-24 13:43
你咁在意你99面色及心情,你日子都好難過喎,須知心情唔好唔一定因為你做錯嘢,你自問行得正企得正,咁你99 ...

係呀,c6唔覺有問題,可能距已慣,如果呢個係一個習慣,我都應該嘗試去接受
如果慣左,就應該無問題了..
不過我每一次都會反省自己有無過失..因為我好努力維繫一個家, 我要保護我c6
唔想因為我破壞關係..路很長的呀..

珍珠宮

No,個老公自己揀,條路自己行,唔會同外家訴苦。

公爵府

引用:我好想講但唔想阿媽擔心,因頭先我俾賤人打

原帖由 晞mama 於 12-10-23 發表
我好想講但唔想阿媽擔心,因頭先我俾賤人打
比人打你都仲忍會使人家更看不起你的

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔會同屋企講,唔想mami Daddy唔開心.
但我會同朋友講.

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆 Honey2003 的帖子

會~ 一定會~ 知無不言,言無不盡~

所以我媽媽好憎我6299

伯爵府

畀面勳章

咁耐以黎一句都冇同呀媽呻過...
可能都唔係咩大件事 / 委屈..
自己處理到..

公爵府

引用:Quote:luckybaby2011+發表於+12-10-24+11:0

原帖由 Honey2003 於 12-10-24 發表
四千蚊夠伙食,因為平時煮飯我自己用番錢買餸.
上網費,電話費呢D 都C6 出.
住99屋K都係因為要儲錢.
唉((奉勸你要搬就生B前搬啦到 你生完,你都真係唔洗指意搬得到:;pppp:

男爵府

方方媽媽 發表於 12-10-24 11:36
我無受過男家氣.
不過,就算受氣,我都唔會全盤講晒比娘家知,只會透露少少.
講少少,留條後路比自己,等屋企人 ...

我都同意, 我明白屈埋屈埋係唔好, 但有時講哂出里又解決到咩?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:係男家受左委屈,你會同娘家講

你俾99情緒控制住你嘅情緒,做人又有乜意思?你內心感受又冇人知,股票呢家嘢大上大落,咁你每日食定驚風散先得。其實你越在意佢你咪越辛苦,咁落去唔係辦法,快啲搬走搵番屬於自己嘅空間啦!我係你未有仔女的話,真係割房都照搬。放工重要睇面色,我頂唔順。寧食開眉粥,莫食愁眉飯呀!

主 賜 平 安

大宅

咩都同亞媽亞爸講架,唔講點頂呀~

首頁

尾頁

跳至