懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jasmeenmalik 發表於 12-10-29 15:24
回覆 Sugarpink 的帖子

身邊已經有兩個龍b出咗世, 仲有我同我表嫂都會先後跑出

你有兩個+你自己同表嫂兩個只係四個...太少了..

我有兩個舊同學+我妹+我堂嫂+我表弟+老公表弟婦+一個舊同事已經生左 = 7個
黎緊仲有我+舊同學+我鄰居 = 3 個

淨係我識都有十個...
唔計都唔知有咁多個添~
   每日都咁開心!!!

大宅

我屋企十幾個表兄弟姊妹, 我係最早結婚同有bb果個, 而且我老公果邊又無人有bb, 呢一part都已經輸蝕咗

全公司今年又係得我一個有咗, 朋友果堆又係得我同另外兩個有咗...

所以點計都差你一大截

伯爵府

jasmeenmalik 發表於 12-10-29 16:04

我屋企十幾個表兄弟姊妹, 我係最早結婚同有bb果個, 而且我老公果邊又無人有bb, 呢 ...

我未計公司果四個呀, 加埋我五個~因為都唔熟,我當唔識所以唔計~

又咁講..你兩公婆可能細我好多呢~
   每日都咁開心!!!

大宅

我下個月中先至27, 我老公又係下個月先至26, 同阿b預產期又係下個月頭

下個月一家3口一齊生日

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

哈哈, 我同你相反, 我公司一定要我放前4後6, 反正頭4個week都係晒咗, 仲有因爲我老公medical claim到$8000 生BB, 但一定要足280日先claim到, 如果阿女早咗, 就claim唔到$$
所以我寧願阿女遲d 出世 (最多逾時居留嗰幾日no pay leave), 咁拖多幾日再加埋自己拎多幾日, 等到過埋農曆年先返工

子爵府

我12月中先預產期,我而家耐唔時都會發惡夢有關見紅,穿水

我都好緊張.............

子爵府

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 11月6號,+下星期

原帖由 jasmeenmalik 於 12-10-29 發表
回覆 piggymonkey 的帖子

11月6號, 下星期二就係喇~~
我都係,依家冇任何動靜:;pppp:

大宅

回覆 dmyoyo 的帖子

我唔想催生....

子爵府

引用:回覆+dmyoyo+的帖子 我唔想催生....

原帖由 jasmeenmalik 於 12-10-29 發表
回覆 dmyoyo 的帖子

我唔想催生....
醫生話4lw就要催生……:;pppp:

大宅

回覆:dmyoyo 的帖子

OMG

大宅

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 我唔知呀~~~+都

回覆 piggymonkey 的帖子

我唔知呀~~~ 都係人地同我講咋
你咁遲放,都唔係好浪費姐

大宅

回覆 肥仔一名 的帖子

總之阿b乖乖地準時出世就好喇

大宅

jasmeenmalik 發表於 12-10-30 10:53
回覆 肥仔一名 的帖子

總之阿b乖乖地準時出世就好喇

仲未有動靜...仲有幾日就到40W喇...mouth:

大宅

回覆 肥仔一名 的帖子

唉... 我唔想催生呀...

有無話食咩/做咩會快d出世呀??

琴晚我想食綠豆沙, 但我驚食咗, 琴晚就出世

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 jasmeenmalik 的帖子

我今個星期先放產假,放前三後七。

原本諗住煲綠豆沙,但係屋企人話唔好,怕BB太早出世…
佢地想BB遲一兩個禮拜,大隻少少先出世,之前照一路係中細碼BB。

結果,我食芝麻糊,屋企人好贊成,話BB頭髮靚D,食芝麻又會易生D。
白蓮鬚一早就俾佢地禁左…

放假先得閒洗BB野,點知今個星期都落雨,放假就係得個訓字。放左兩日已經悶悶地…
我本來想BB早D出世咁我就可以餵耐D人奶,宜家都係想等多一兩個禮拜先。

大宅

回覆:年尾龍b陸陸續續出世

我未生個時都有你既擔心,但只要你準備充足(包括心理準備),到時你就識處理㗎喇!

大宅

回覆 MoutonB 的帖子

我會聽晚先至食綠豆沙, 想阿b喺11月先至出世, 咁以後就可以同我地兩公婆一齊喺同月慶祝生日

其實到而家, 我都唔知咩係白蓮鬚, 係咩樣咩味都唔知

咁你係買磨果d芝麻糊, 定係一盒盒即沖果d呀??

我上一兩個星期都好努力咁洗bb衫, 其實都無點"浪"出街曬, 都係喺屋入面, 用風扇吹咋, 吹足幾日, 先至收埋

我就係怕悶, 所以先至遲d放...

大宅

回覆 happymami.baby 的帖子

我而家都係驚生阿b果時痛啫, 其實痛唔痛, 都要生阿b出黎, 只係唔想佢要我辛苦好耐先至出世口

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 jasmeenmalik 的帖子

之前喺糖水舖食即磿嗰D,好食D。三十四周後得閒我就清胎毒,煲過兩次腐竹蛋。

宜家我食即沖嗰D,方便D,但係添加劑一定多少少…
買左台灣出的,一盒十包,一日沖一包,清得黎就差唔多到預產期。

注意台灣 / 大陸嗰D好鍾意加「黑色野」連埋芝麻一齊做芝麻糊。
除左黑豆外,見過有黑木耳…黑木耳係大肚唔食得的(清瘀血,唔知後期得唔得)。

大宅

jasmeenmalik 發表於 12-10-30 14:18
回覆 肥仔一名 的帖子

唉... 我唔想催生呀...

哈哈...我都係想快D生,但又好驚突然之間出世,我都想11月架,最好1號啦

首頁

尾頁

跳至