論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:以我經驗,+菲take+care小朋友會好好多.+會

原帖由 sasahunghung 於 12-11-02 發表
以我經驗, 菲take care小朋友會好好多. 會細心同醒目好多. 印就懶d同好易學壞, 所以見d印多數都take care老 ...
老公但就系怕菲太醒目,菲的團隊又好龐大,耍賴出古惑又好叻,印似乎易教d,但聽你甘講我又覺得菲做野好d,唉,好苦惱,好怕一失足成千古恨

大宅

引用:回覆+kimberlymama+的帖子 菲會黑面,失蹤

原帖由 pinguxx 於 12-11-02 發表
回覆 kimberlymama 的帖子

菲會黑面,失蹤,奥c卡女主角上身
好得人驚

大宅

引用:Quote:原帖由+kimberlymama+於+12-11-01+發

原帖由 mouseSiu 於 12-11-02 發表
那你老公點解堅持要請印印呢?
因為佢覺得菲好奸,出好多古惑,呃錢,印佢覺得純d

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我之前請過2個海外印同1個海外賓, 2個印印都算聽話做到完約, 諗住請個賓賓等仔仔多d機會接觸英文, 點知請到個極品, 公主病到不得了, 好多野都唔想做咁, 成日掛住玩手機同講電話, 又成日唔知醒要我叫佢起身(夜晚唔夠10點就訓, 到第二朝6:30起床, 都有最少8個半小時睡眠), 最終佢做左岩岩2個月就同我辭職, 一野翹起晒我. 請人真係好講彩數. 有d朋友都請到好好既賓賓但我就搵到件極品囉. 自呢次之後, 我老公唔再讚誠我請賓賓, 而家請緊個海外印, 希望11月底前會黎到啦....

大宅

引用:我屋企的海外賓都OK幾好,做野自動波又鍚BB,

原帖由 Phylliscpy 於 12-11-02 發表
我屋企的海外賓都OK幾好,做野自動波又鍚BB,係間中黑面唔係咁好,不過諗真D自己有時都會黑面對老闆啦 ...
有時黑面都接受到,但系長期的話就真系貼錢買難受,我想問海外賓即系咩意思?有不是海外的嗎?

大宅

引用:其實你不要再信d+人講印印比菲律賓聽話d現

原帖由 mouseSiu 於 12-11-02 發表
其實你不要再信d 人講印印比菲律賓聽話d現在已沒有這支歌仔唱。現在請工人真是睇你彩數 ...
我都系呢幾日先知原來有好多印都系好衰,既然兩邊都無特別好,我就梗系想揀菲拉,但系如果真系請到個爛燈泡我老公實哦我
by the way,如果換一次要使多幾多錢?可不可以列出來給我一個參考,thanks

大宅

引用:我之前兩個都係印。第一個嚟我度做之前做咗

原帖由 lachatte 於 12-11-02 發表
我之前兩個都係印。第一個嚟我度做之前做咗四年同一僱主,所以我基本上唔使教。第二個就一般,衛生意識麻麻 ...
好gd牙,用多d英文呢點就系令的想博一提的動力喇!系喎,請問大家,請工人應該有咩要求和注意系必須註明,或者講定先會好d?而且系請黎照顧小朋友有無特別要求?

大宅

回覆 kimberlymama 的帖子

海外賓即係唔係係香港做,佢地係其他國家或者本地做ONLY...通常海外都乖DD,但就等耐小小囉~

大宅

回覆:請指教,印傭vs菲傭。急!

不是全部都是海外來嗎?

複式洋房

海外即未嚟過香港做的那些

"怕菲太醒目,菲的團隊又好龐大,耍賴出古惑又好叻,印似乎易教d,但聽你甘講我又覺得菲做野好d,唉,好苦惱,好怕一失足成千古恨
因為佢覺得菲好奸,出好多古惑,呃錢,印佢覺得純d"

可以話俾你聽, 所有衰工人都係咁樣, 不分國籍, 只係睇你好唔好彩請到一個正常人, 仲有印的團隊都已經好大喇

大宅

回覆:cadencetse 的帖子

同意。

大宅

引用:海外即未嚟過香港做的那些\"怕菲太醒目,菲

原帖由 lailaimama 於 12-11-02 發表
海外即未嚟過香港做的那些

"怕菲太醒目,菲的團隊又好龐大,耍賴出古惑又好叻,印似乎易教d,但聽你甘講我 ...
我都同意你講法,我都會盡量說服我老公!請問你知吾知請一個工人系咪多數有三項收費,機票+介紹費+驗身,大約八千?

複式洋房

回覆:kimberlymama 的帖子

如請菲agent fee + 菲律賓 gov 收 保險費+ 額外自已幫她驗身(agent 包是很簡單) + 勞工保險 ; 而請印就少了gov 收的保險;但現在一般agent 收請印的費用比菲起碼高於$2000 以上

大宅

點解印會貴d既?尋日問過一間,佢居然同我講無人會請菲照顧一歲甘小的小朋友,我都吾系好明點解

珍珠宮

我都請過4印和2菲,暫時覺得菲好d,衞生常識和照顧小孩都不錯。別迷信印傭純d,我的經驗是佢地真係好衰。

首頁

尾頁

跳至