嬰兒用品

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

引用:我覺得你宜家先至7週左右,可以等多小小時間

原帖由 ctt07 於 12-11-22 發表
我覺得你宜家先至7週左右,可以等多小小時間,睇吓BB 架情況,再作決定.佢係一個生命,要考慮清楚.
...
多謝你回覆既意見,我都係咁諗,知前一直都好渴望有小朋友,我真係有d唔捨得,紿中係一條生命,但醫生冇理由都咁易放棄,話哂佢都係幫人做不育科既醫生?睇得出佢照到有3個時好驚訝!俾佢嗰下哎喲嚇親,然後二話不說就表明要減胎呀!我而家好煩

大宅

Nic-net 發表於 12-11-22 01:07
我老公都係咁講,但係咪要問一d做IVF既醫生呢?因為未做IVF之前都有見過呢一方面的醫生,有d醫生好求期,一 ...
是否減胎確是一個困難的決定, 無論幾多胎都係天賜既, 冇一個媽媽會放棄, 但係如果勉強保住三個而令媽媽丶或其他BB冒更大的風險, 就真係值得考慮是否減胎, 醫生會理性地為你分析情況, 再給你意見, 最緊要大細平安. 如果需要多睇一個醫生徵詢意見, 你可以試下睇劉子建教授, 聽多個second opinion, 可能會幫到你做決定

大宅

回覆 Nic-net 的帖子

再俾多小小時間BB,睇吓佢架發展,你之前做咁多嘢,咁辛苦都係想要有BB,宜家上天俾三個你,要好好珍惜,我自己都有三個小朋友,其中一對係孖B ,見到佢地好開心.況且你經濟冇問題,要諗清楚,減胎手術,有機會影响其他2個BB架. 我隔鄰屋有三胞胎兄弟,宜家己經20歲,佢地出世先至3-4磅乍.

複式洋房

引用:Quote:Nic-net+發表於+12-11-22+01:07+我老

原帖由 cymacyma 於 12-11-22 發表
是否減胎確是一個困難的決定, 無論幾多胎都係天賜既, 冇一個媽媽會放棄, 但係如果勉強保住三個而令媽媽 ...
今日去另一個醫生度打針,有問佢既意見,佢都係叫我等埋下次照先決定,現在唯有等!

複式洋房

引用:回覆+Nic-net+的帖子 再俾多小小時間BB,睇

原帖由 ctt07 於 12-11-22 發表

再俾多小小時間BB,睇吓佢架發展,你之前做咁多嘢,咁辛苦都係想要有BB,宜家上天俾三個 ...
我都明白,咁難得同努力到呢一歩,我真係唔想放棄但又擔心安全問題!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+12-11-22+發表同

原帖由 Nic-net 於 12-11-22 發表
好多謝你既意見,我從來冇諗過對佢係會有影響,多謝你俾到呢一個方向我,但佢対所有病人都好好,又細心又詳 ...
多謝你甘有心機解釋我知呀!
我明白醫生比既意見,
係幫你地決定同埋等你安全d對身體好d!
無論最後咩決定都好,都支持你!
一家健康快樂

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Nic-net+於+12-11-22+發表好

原帖由 soso3509 於 12-11-22 發表
多謝你甘有心機解釋我知呀!
我明白醫生比既意見,
係幫你地決定同埋等你安全d對身體好d!
多謝你既祝福,但嗰日聽佢既口吻真係必減嗰隻,當時我老公不在埸,得我一個都唔知點同佢傾,走咗即刻喊住打俾老公講,佢話下次照時再同醫生傾下,問下佢如果3個所有嘢ok點解都要減,因為有好多人都可以3胞都冇問題!

複式洋房

好媽媽勳章

我接受過訪問,講番當年醫生叫我唔要都好激動......日日以淚洗面
但三胞胎知道自己未出世,爸媽好愛他們
由未有心跳到有, 三胞胎生命力
最後33 weeks 出世
醫生講明最多34 weeks 出世

SandyCPS  為您感恩!  發表於 12-11-23 21:24

別墅

請問可否給這位好醫生的地址同電話我?
因我結婚一年都沒有懷孕,所以好心急mouth:

謝謝!

複式洋房

引用:回覆+Nic-net+的帖子 請問可否給這位好醫

原帖由 米老鼠小姐 於 12-11-22 發表

請問可否給這位好醫生的地址同電話我?
巳pm俾你!

大宅

我也是做IVF的(放了2個day5 embryo),但是在美國做,我上星期做放胎前E生叫我簽名做決定假若佢幫我放完果2個grade 3AA(best grade)的胚胎後它們有0.9%機會變成3胞胎或4胞胎(因我自己本身也是twins),他叫我自己做決定減唔減胎,我一聽到減胎即刻勁想喊!畢竟3個或4個也是自己親骨肉,我老公唔敢㨂,佢怕自己㨂錯,我考慮左3秒,即刻簽名唔減(of course my Hand was shaking when I sign )!醫生說80%的mommy 最後都choose 減胎,醫生亦有講if i choose to keep all,有可能affect 佢地的健康(因為會爭營養),但我心想,既然神比3個小生命我,我奌解要未嘗試過就放棄呢?我選擇放棄其中一個來換取另外2個的健康,我自己會開心嗎?我相信如果你3個baby都很想留在世上,你自己一定感覺到的!如果你再等一段時間番E生度做晒check up,發覚比較弱D果個連E生都話佢依然無長大到or真係有其他問題的話,禁你先考慮減唔減啦
Pls remember that what u think and what u feel will definitely affecting your babies,u are now connected with them,and they can feel what u feel!
從今天起請笑多D,食多D,做多D令自己開心嘅事,同babies傾多D計,祝你3個baby都健康出世!
我後天也去e生度做1st prenancy test了,希望同你一㨾幸運!

jellyfishy  感同身受  發表於 12-11-22 18:04
[url=http://www.pregnology.com]Make a pregnancy ticker[/url

複式洋房

好媽媽勳章

回覆 Kaka777 的帖子

既然神比3個小生命我,我奌解要未嘗試過就放棄呢..........我當時都係咁諗
kaka777 & 樓主
願主祝福您們

複式洋房

好媽媽勳章

懷過三胞胎的我,好明白您們感受
我會為您們祈禱
神的恩典好足夠

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nic-net 發表於 12-11-22 14:38
多謝你既祝福,但嗰日聽佢既口吻真係必減嗰隻,當時我老公不在埸,得我一個都唔知點同佢傾,走咗即刻喊住打 ...
係呀!!呢度都好多多胎媽媽..
都好好呀..比D信心自己同BB們!!
加油!

大宅

回覆 jellyfishy 的帖子

無錯!!這的而且確是神的恩典,我深深相信既然神比左這幾個小生命我,他必定會親手照顧babies,我們其實是何等的渺小,聖經講過:你們禱告,無論求什麼,只要相信,就必得著!(太:21-22)我也是靠著禱告,才能走到今天的:)衷心希望各媽媽與BB身體健康,日日笑hor hor
[url=http://www.pregnology.com]Make a pregnancy ticker[/url

大宅

回覆 jellyfishy 的帖子

你的3胞胎都健康嗎?感謝你為我和樓主禱告,感恩!!

複式洋房

好媽媽勳章

感謝主在神的照顧下,好健康活潑! 好聰明添呀!
而家三胞胎識唱詩詞和祈禱

SandyCPS    發表於 12-11-23 21:27

複式洋房

引用:回覆+Nic-net+的帖子 我也是做IVF的(放了

原帖由 Kaka777 於 12-11-22 發表

我也是做IVF的(放了2個day5 embryo),但是在美國做,我上星期做放胎前E生叫我簽名做 ...
多謝你既分享,另我知道更多資料,我醫生只有口頭講俾我知如果三胞胎一定要減,但冇要我sign!我都冇諗過0.9%都會中,真係冇諗過,你話有80%mother 會選擇減,咁有冇嘜嘢case可以分享嗎?另外祝你一撃即中,早早有孕

複式洋房

引用:Quote:Nic-net+發表於+12-11-22+14:38+多謝

原帖由 soso3509 於 12-11-22 發表
係呀!!呢度都好多多胎媽媽..
都好好呀..比D信心自己同BB們!!
加油!
Thx

大宅

其實E生當日叫我簽名做決定,只係notice 我會有3胞or4胞胎的可能,決定權由頭到尾一定喺爸爸媽媽自己,E生話即使果日sign左減或不減,這決定anytime可以改的!至於話有80%的mommy也會選擇減胎,e句係E生講嘅,佢亦好好從沒迫我減胎,又好細心分析佢嘅意見比我,the only reason he is worrying is 3 of them 會爭營養,my IVF doctor is the most famous one in California,his reputation and successful rate is very high,所以我絶對信任佢,一齊加油,別放棄!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至