母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆 worm_store 的帖子

謝謝提點。可惜我兩邊都極痛,本來左邊好一點,但這兩天集中吃左邊右邊泵,現在連左邊都有小水泡了。我努力忍痛及嘗試jm 建議的欖球式,但位置怎調較都吃不到,亞B越炆越喊越餓,我又辛苦,這一 下子很心痛,我何苦為了執著埋身令大小都咁辛苦呢。反正都是全母乳,不如用樽便解決了。亞B啜奶不正確,我之前已經去了找母乳姑娘4次指導都失敗,下月頭覆診時會再問。我真的忍受不到痛楚了,看看乳頭復元后能否再試。但機會應不高,亞B已滿月了,恐怕很難改。

大宅

陪月勳章

唔痛, 如BB啜時痛可能是:

1. 初初餵唔慣乳頭敏感, 一兩個月後會習慣.
2. BB食得唔啱, 啜個乳頭唔係乳暈
3. 塞左/乳腺炎, 會勁痛
4. 損左.

複式洋房

回覆:kenniswsyip 的帖子

我初時埋身都超痛,明明人奶姑娘喺身邊教,阿B嘴型啱晒但係都好痛。所以頭一個月放棄左埋身,只係全泵。到阿B滿月我又再試下,今次都痛,但冇之前咁痛,咁我就變左半泵半埋身。到接近兩個月覺得只係啜頭幾下痛,之後已經唔痛。我阿B好鍾意啜住黎扯,初時真係痛到入心入肺,不過而家佢就算扯我都唔痛喇。
所以以我經驗,排除左阿B嘴型唔啱同乳頭損左嘅話,我覺得:一、初時乳頭太敏感,掂下都痛何況啜。二、初生BB嘴仔太細。三、媽媽乳頭大。如果係第二、三點,即使BB嘴型啱晒,但係佢始終只可以含住邊邊位,所以咁啜係超痛架。
我阿B就係出世細粒,嘴仔細,所以到滿月我先開始餵到咋

大宅

畀面勳章

回覆 o_oheidio_o 的帖子

噢,原來之後都可以試番埋身㗎,我以為BB大左啜慣樽就冇得番轉頭添,咁等我復元后再試下啦。家下全泵了。無奈!

複式洋房

引用:回覆+o_oheidio_o+的帖子 噢,原來之後都

原帖由 qmat 於 12-11-30 發表
回覆 o_oheidio_o 的帖子

噢,原來之後都可以試番埋身㗎,我以為BB大左啜慣樽就冇得番轉頭添,咁等我復元 ...
係呀,我仔仔可以呀

大宅

第一次好痛,乳頭變形且有血,兩邊都係。
不過2日後好翻少少我再接再厲,而家唔痛啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊