在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

皮蛋黃 發表於 12-11-29 18:00
你咁夠膽轉工 ? 你做開D 咩嫁 ?
我就係怕40前唔轉, 第2時更後悔

我係做會計嘅. 都係博一博咋, 但我已做好準備, 蓄咗啲錢, 份工好困身, 大假病假都難請, 年假分開1日1日,半日半日咁放, 工作同人士都唔好, 好多老闆親戚係到做, 我忍咗5年已經係超人啦 !!

大宅

如果公司唔加人工我都會開始搵工, 因為工作時間長, 而且, 我既人工完全被人壓低了

別墅

我都好想轉工,又係啱啱過左40唔敢yuk!

大宅

回覆:想八下, 有無媽咪想出年轉工 ?

今年內已轉咗3份工,出年應該唔旭住...

別墅

我諗住過完年開舖頭,宜家收工就去睇場。希望可以快d揾到ge 啦

wyrzykowska    發表於 12-12-3 12:29

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白嘅,我以前都會咁做,依家我呢份就系舊年過年同朋友講話想轉工,后尾就有呢分新工,依家冇工作壓力,唔使準時返工,基本可以準時收工。當然喇!都要靠自己自覺。好適合我。

珍珠宮

2024年龍年勳章

HWY 發表於 12-11-29 15:24
我想揾番份返5日既工, 但又怕揾吾番呢個人工

same here!!! 不過5日半如近屋企我都會仆到去做!!!

我一到星期六日要返工, 見到D囝囡無人陪, 就想喊!!!

明早咁凍我又要一大早送我D囝囡起身去我媽度....唉.....講真天氣凍自己都想瞓耐D啦.....
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

我都想下年生完放完假就轉, 份工雖然錢OK, 不過壓力大又勞氣, 成日都OT, 老細又廢, 仲要兩個月通知, 不過又唔夠膽轉, 驚轉左仲衰...

複式洋房

其實有無媽咪係過左40+++仲轉到工?可唔可以講下,我有個朋友啱啱50都轉到工,人工仲唔錯,佢係做文職嘅。有無其他姐妹都係咁上下?分享下吖!

大宅

同意, 小朋友愈大, 使費愈大, 快快找工才得. 大家努力!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我而家份工做咗半年,但係contract base, 我就冇打算轉,除非公司唔再同我續約。

大宅

回覆:想八下, 有無媽咪想出年轉工

我份工做佐八年,已經應該冇得再升,因為要有高D學歷先可以再升。上下層既人都好hea做,我對自己有D要求,想同番D真係做野既人做野。而且,呢度太遠,來回三個鐘。但好處係,請假易,返工唔駛準時。同埋,只要我維持水準,已經足夠在此生存。所以,仲係十五十六唔知轉唔轉好。

子爵府

我攞完bonus會非常積極搵工架啦!

禁止訪問

引用:我想揾番份返5日既工,+但又怕揾吾番呢個人

大宅

我都打算坐完月轉工, 為左可以早d收工返屋企照顧兩件, 人工少一半都冇計.... 但求穩定

大宅

陪月勳章

想搵近屋企, 我住新界, 返工港島, 而家返工搭巴士, 放工趕埋身餵奶, 日日坐的士, 雖然人工負擔到, 但都好肉痛

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

MAMAOKLA 發表於 12-11-29 17:48
做咗5年, 愈來愈難頂, 雖然已經40+++, 出年一定要走, 預咗難搵工

做咗1X年, 又係愈來愈難頂, 雖然已經40++++, 想走架, 都知難搵工, 等緊有人爆炸呢一刻

MAMAOKLA  40++++ 努力 加油   發表於 12-12-7 14:40

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

而家份工只做左4個月, 返5日, 可以唔使轉住

tszyau2000  再吾係就搵partime做...希望成功  發表於 12-12-7 16:38
tszyau2000  我都希望搵到份5日及近屋企kei工...人工吾係差太遠就得...  發表於 12-12-7 16:37

大宅

好媽媽勳章

HAHAHAHA 我出年應該會比人起, 轉ftm...算唔算轉工.....

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

成個11月好靜,一踏入12月,突然多左,呢個星期都幾旺幾多人揾我。

首頁

尾頁

跳至