跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

引用:回覆+豆豆卡卡+的帖子 50+lbs

原帖由 mrschao 於 12-12-23 發表
回覆 豆豆卡卡 的帖子

50 lbs
Thank you!

民房

回覆:坐 UA 返香港?

UA 差到爆
FA 鬧人
機舊
餐又難食

我早兩個月同九個月大女係坐星航 ,勁好

別墅

我鍾意星航空姐套制服,好有線條美。

別墅

回覆:坐 UA 返香港?

最重要係UA只可帶一件行李, 你一定要俾$$$ for 2nd luggage, so I take CX instead now

複式洋房

The seats for UA is bigger. CX's sliding seat is very uncomfortable for long flight.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jenn0418 發表於 13-1-31 21:35
The seats for UA is bigger. CX's sliding seat is very uncomfortable for long flight.

That is so true, the sliding seat is just crap. Don't know who invent this seat, cannot sleep for the whole trip from US to HK. But I have to admit that CX offers 2 free luggages, each 35lbs for economy class is pretty good as compared to one 50lb luggage from UA.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

我未坐過UA返香港, 之前住東岸都係坐DELTA因為平. 都唔錯~
搬左去OR, 就要UA去SFO轉CX返香港. 但好衰, UA得一件行李.

但上次坐UA係墨西哥去DEVER轉機返OR. 架機突然遇氣流, DUN左一下好勁, 成架機即刻突然熜晒燈, 嚇到d人尖叫. 過左一陣先正常返. 真係嚇死.........
Be a Traveller~

大宅

請問各位, 我有兩條有關 UA 的問題:

1) 我上網想訂 UA 香港 <> 美國機票, 我見佢 show 8,xxx 一里, 如果轉機會 9,xxx 里, 我想問, 如果我買來回機票, 我有幾多里數賺?

2) 我見佢有部份香港 <> 美國機票, 獎勵可以低到 32,500 來回, 係咪真係咁抵?

謝謝回答!

複式洋房

引用:請問各位,+我有兩條有關+UA+的問題:1)+我上

原帖由 asknask 於 13-04-09 發表

1) 我上網想訂 UA 香港 美國機票, 我見佢 show 8,xxx 一里, 如果轉機 ...
點可以儲里數?咩網訂機票?我打算6月回港:) thanks jm

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

asknask 發表於 13-4-9 17:51

1) 我上網想訂 UA 香港 美國機票, 我見佢 show 8,xxx 一里, 如果轉機 ...

1。來回成2囉。不過睇你點飛法。你可以去嗰程賺9xxx,返來唔同路程得8xxx。其實爭嗰2千,值唔值浪費多d時間。最平一張免費機票要儲幾多個2千先有?直航應該會平過要轉機添。

2。睇清楚係咪寫"each way based on round trip purchase"之類既字眼。如果冇就好抵啦。
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

blythegill623 發表於 13-4-10 02:39
點可以儲里數?咩網訂機票?我打算6月回港:) thanks jm
你去航空公司website開個account,之後你去邊度訂機票都得。
你飛之前check吓你個rewards account number係咪已經登記左就ok。

大宅

眼訓 發表於 13-4-10 03:50
1。來回成2囉。不過睇你點飛法。你可以去嗰程賺9xxx,返來唔同路程得8xxx。其實爭嗰2千,值唔值浪費多d時 ...

我唔係貪果千幾分呀! 我係想知, 我一來一回, 究竟係賺 16XXX 分定只有 8XXX 分?

另外 each way based on round trip purchase 係咩黎架?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

asknask 發表於 13-4-10 09:54
我唔係貪果千幾分呀! 我係想知, 我一來一回, 究竟係賺 16XXX 分定只有 8XXX 分?

另外 each way based on ...
即是話你要買rt先可以用32500咪價買單程

大宅

我睇過, 又唔覺有果段句子

http://www.united.com/web/en-US/ ... s/travel/types.aspx

咁我可否理解, 香港來回紐約係 16xxx 里, 而要俾 32500 里就有一程?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我睇過,+又唔覺有果段句子+http://www.unit

原帖由 asknask 於 13-04-10 發表
我睇過, 又唔覺有果段句子

http://www.united.com/web/en-US/content/mileageplus/awards/travel/types.as ...
俾32500 係saver award,用飛行里數換既,一個人來回要用65000 miles。UA 番香港可以揀star alliance 既機,例如星航、泰航,都係有兩喼行李allowance。我上次番香港stopover 左東京,只係俾機場稅就得,可以stopover 泰國、韓國,等等。

如果你有UA 信用卡,上佢網買機票可以儲兩三倍積分,視乎你用邊張信用卡、membership status 係點,一般黎講買正價票係有100% mileage 既,飛一程計一程既。我西岸番香港,打電話去UA 訂機票平過就咁上網訂,你試下。

大宅

回覆 sfmeow 的帖子

明白, 好詳細! UA 信用卡係咪大新銀行果張? 另外要打邊個電話問?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+sfmeow+的帖子 明白,+好詳細!+UA+信

原帖由 asknask 於 13-04-10 發表
回覆 sfmeow 的帖子

明白, 好詳細! UA 信用卡係咪大新銀行果張? 另外要打邊個電話問? ...
我係美國用chase 果張UA, 唔好意思唔清楚香港咩卡啊,上網頁有訂票部電話(ticketing)

大宅

謝謝回答, 等我了解一下香港呢邊係點做先

男爵府

最近岩岩往返過香港美國一次, 搭UA,
去程: 內陸機-->芝加哥-->香港
回程: 香港-->東京成田-->芝加哥-->內陸機

感受好唔同, 以前經常貪方便chicago直飛香港往返, 多數全機滿座, 又逼又嘈(主力係要去香港"轉機"的人嘈, 我唔想比人話我歧視, 所以我唔開人地係咩人), "轉機"人士多大聲講野似演講talk show 。 尤其今次感受特別深, 因隔離坐左香港中年夫婦, 座位後坐了一位中年台灣婦人, 大家當然都有講野, 但全程機我9成時間只聽到"轉機"人士們的噪音, 包括同小朋友大聲玩樂的尖叫聲, 大聲宣揚大國崛起的說詞之類(真架!!!我無作野!).... 鄰座的中年夫婦也幾次回頭叫"轉機"人士細聲點, 結果係當然無人理! 連台灣女士直接坐我背後我亦很少聽得清佢說話!

回程時香港飛東京, 係細機, 當然比較逼, 不過時間短, 所以過得去。東京飛芝加哥用777客機, 有個人電視, 選擇不少, 乘客亦相對芝加哥飛香港的747少 (747無個人電視) 。第二好處是飛行時間比較短, 只需11小時多, 無16小時咁辛苦。最大好處當然係乘客好! 呢樣野當然非常主觀, 但今次全程機都可以好靜(合理說話音量), 小孩都非常守禮, 亦無人大聲演講, 過程順利!

有今次經驗, 我諗以後都會選飛東京, 因為其實連轉機時間都唔係長太多, 下次仲可以stayover, 買下野!

男爵府

sfmeow 發表於 13-4-11 00:14
我係美國用chase 果張UA, 唔好意思唔清楚香港咩卡啊,上網頁有訂票部電話(ticketing)

...
我一路都係用呢張, 但一直都唔係太識用佢的milage, 只係換過一部KA stand mixer only....
你有無試過用佢黎upgrade business class? 會唔會貴好多? 指教下!

首頁

尾頁

跳至