婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+貧窮媽媽+於+12-12-10+發表本

原帖由 wingwong1102 於 12-12-10 發表
全中
我都試過有你這情況(命令),如果唔係呢種語氣,我會去,但佢要咁嘅我採佢都儍

男爵府

雖然99態度唔好,
但長輩生日, 出席係後輩應有禮數.

都係果句啦, 無論人地有無禮貌(99), 當時人人品好唔好,
都無關係, 最重要係我有家教,
所以我會出席.

男爵府

如果得閒咪去下囉~

但由於99態度不佳,唔到果日都唔答佢去唔去,一直同佢講:唔定架,睇下點先~

子爵府

BK Milk勳章

crystals 發表於 12-12-10 13:11
所以舅公係一個家族入面地位好高~
我想問舅父和舅公有乜野分別??

男爵府

chowchow2012 發表於 12-12-11 15:14
我想問舅父和舅公有乜野分別??

你舅父=你個仔個舅公

chowchow2012  哦..即係相差1代, tks!  發表於 12-12-11 15:18

大宅

引用:雖然99態度唔好,但長輩生日,+出席係後輩應

原帖由 小鈴鐺 於 12-12-11 發表
雖然99態度唔好,
但長輩生日, 出席係後輩應有禮數.
如果俾99d親戚唱我無家教,以後幾十年都可以不用出席呢d無謂應酬同聽c6舅父發up風,又幾制得過喎。我又返工又freelance又湊b, 訓覺都無時間仲要帶阿b去做人肉佈景,我覺得好無謂囉,不過c6要去我唔會阻佢

大宅

回覆:99話佢阿哥大壽,我地一定要去喎

最多封返封利是俾佢,當破財擋災

男爵府

大廚勳章

我6299成日話一定要呢樣果樣,係我字典無一定,他地要命令人先開心,有病

琥珀宮

引用:完全無問我地得唔得閒,仲要我地帶埋阿b去

原帖由 wingwong1102 於 12-12-10 發表
完全無問我地得唔得閒,仲要我地帶埋阿b去,c6話又大壽?舊年咪去過囉?99就話上年係普通食飯

查實如果係 ...
舅父做生日,你老公係外甥,你地全家 出席好正常!都算自己人,由99通知亦合理,洗洗咁巴閉要人地個仔親自邀請先叫有誠意呀!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+小鈴鐺+於+12-12-11+發表雖然

原帖由 wingwong1102 於 12-12-11 發表
如果俾99d親戚唱我無家教,以後幾十年都可以不用出席呢d無謂應酬同聽c6舅父發up風,又幾制得過喎。我又返工 ...
將心比己,如果你有阿哥,將來佢老咗擺大壽,你係咪真係覺得自己個仔同個孫出席係做佈景板呢?你如果無特別理由都堅持唔去,咁真係無家教,不過難得你又唔介意!

大宅

其實如果係我舅父大壽,我媽都會「通知」我一家去,好正常無得揀,係我親舅父喎。所以我覺得99通知佢個仔去都屬正常。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

除左天上雷公,仲有外甥多係舅。你就知佢地位啦。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:除左天上雷公,仲有外甥多係舅。你就知佢地

原帖由 chowqv 於 12-12-11 發表
除左天上雷公,仲有外甥多係舅。你就知佢地位啦。
應該是外甥多似舅吧?因為大家都同母親有直接血緣關係,又都係男性,所以有時會外貌相似而已

大宅

引用:我6299成日話一定要呢樣果樣,係我字典無一

原帖由 IceCream12 於 12-12-11 發表
我6299成日話一定要呢樣果樣,係我字典無一定,他地要命令人先開心,有病
就係呢樣野令人條氣唔順,家下我又唔係靠佢養,佢又無養過我,憑咩命令我啊?

大宅

引用:Quote:原帖由+IceCream12+於+12-12-11+發表

原帖由 wingwong1102 於 12-12-11 發表
就係呢樣野令人條氣唔順,家下我又唔係靠佢養,佢又無養過我,憑咩命令我啊?

...
Agree. 命令式令人好似被迫要去,一d都唔專重。

大宅

木土土 發表於 12-12-11 20:57
將心比己,如果你有阿哥,將來佢老咗擺大壽,你係咪真係覺得自己個仔同個孫出席係做佈景板呢?你如果無特別 ...
其實我從來未同99阿哥講過一句話, 相信o係街見到佢亦不會認得我, 佢都叫唔出我個名, 咁我同阿B去到唔係佈景板係乜? 同樣地, 我自己都有好多舅父同姨媽, 佢地連埋我有成廿幾三十個姪同外甥, 咁我C6同阿B去唔去佢大壽, 又有咩關係呢? 老實地, 又有幾多jm當99外家的人是自己家人?

水晶宮

木土土 發表於 12-12-11 20:57
將心比己,如果你有阿哥,將來佢老咗擺大壽,你係咪真係覺得自己個仔同個孫出席係做佈景板呢?你如果無特別 ...

Agree.

不過可能佢本身對自己親人都係咁卦?!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-12-11+20:57+將心

其實我從來未同99阿哥講過一句話, 相信o係街見到佢亦不會認得我, 佢都叫唔出我個名, 咁我同阿B去到唔係佈景 ...
呢個係你老公舅父,你淨係classify人地係你99外家既人!你識唔識佢唔係關鍵,最緊要係你老公有無當舅父係親人,如果有,你老公帶老婆仔女去祝壽係好正路!跟你講法,連你阿爸阿媽生日你老公同仔都可以唔去,因為你阿媽阿爸都係你外家人law!

大宅

畀面勳章

睇完你D reply~

我估係...
1. 你對你99有偏見~ 佢用咩語氣講咩你都唔順超~
2. 你自己根本唔想去~ 唔鍾意99"命令"你去只係一個藉口~

其實只係一餐飯~ 怏則1個鍾~ 慢則3個鐘~
何苦咁執著?要搞到自己谷住度氣幾日呢?

講完~
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

男爵府

引用:Quote:原帖由+wingwong1102+於+12-12-11+發

原帖由 木土土 於 12-12-12 發表
呢個係你老公舅父,你淨係classify人地係你99外家既人!你識唔識佢唔係關鍵,最緊要係你老公有無當舅父係親 ...
我真係好認同你呢段說話…… 先利申先……樓主,我係一個會反擊會駁咀駁舌,但禮數就一定會做足既心抱…因為我個人應為,禮數=禮貌,情況就好似一個你好討厭既同事,如果請你食粒糖,你一樣會講多謝咁~ 當然啦…佢請你食糖你大可以唔食…但宜家始終係c6個邊既屋企人…所以不如睇你c6頭…去定唔去交比佢決定啦

首頁

尾頁

跳至