嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

回覆:我係唔係應該飛起奶奶,請多個工人算數?

我都係孖B媽,BB而家6個月,係易照顧好多,但又遇上另一問題,希望各位孖B媽比D意見!

先說一點背景:我有一個工人,媽咪已退休,99年輕D需輪班工作,
由我放完產假開始,BB約3個月起,星期一至五,都是工人+媽咪\\99,
媽咪一星期來4天,99就1天。

最近,媽咪生病了,有一個早上找了99過來幫手,我下午請假回家接手,
便引起問題:99說我地這個輪住照顧的方式不是辦法,建議快快快快請兼職幫手。

現在我就煩緊好不好找一兼職到來每天工作4小時,然後媽咪可以睡多點下午才到我家接手,
但媽咪說這樣請,幫助不大,她仍然要4天到來,但請兼職一整天又一定不會放心。
她說現在只是小病,沒有問題頂得住。

所以,我仲諗緊請唔請好,抑或自己間唔中請假回來接管,
如果請,時間方面又唔知點定好,一天?半天?好煩,又好難問到意見。
唔知你地孖B媽有無遇到類似問題呢?

大宅

我之前同你的諗法差不多,請左一個嬸嬸,但都要媽媽来幫忙,作用不大!最後都係決定請2個菲姐,最快2月才上班,所以現在都好忙!加上BB現在剛2個月,日夜好似不用瞓,放落床又即時喊,有否媽媽遇到此情況?

大宅

回覆:bearamy 的帖子

我對孖B七個月大,之前三個月係工人+我媽媽爸爸,一開始仲可以,但慢慢發現長老的體力其實唔係咁好,雖然有心但始終係老人家,所以三個月後早上請左本地EE,等兩老下午才來。
本地EE其實係幫到手,但佢只能來四個鐘,都係不太夠,加上我爸爸今個月要做手術,所以我最終都要請第二個工人。而家分工係一個主力做家務清潔,一個主力照顧BBs,我媽同爸爸來只需要用口吩咐佢地做。
始終有親人睇住我才安心返工。第二個工人而家工作表現唔理想,但已經係海外印,我等左三個月,所以另一個方案是今年八月送孖B入育嬰所,然後只用一個工人。

複式洋房

引用:我對孖B七個月大,之前三個月係工人+我媽媽

原帖由 Franceschingyi 於 13-01-03 發表
我對孖B七個月大,之前三個月係工人+我媽媽爸爸,一開始仲可以,但慢慢發現長老的體力其實唔係咁好,雖然有 ...
其實我都有差不多打算,現在孖仔個半月大,我仲放緊產假,所以現在由99+工人+自已照顧。

但由於同99的揍b方法唔同,有不少磨察,因此有考慮請2個工人,但又怕2個工人難管理,到時麻煩仲多過幫忙。

所以另一方案就係想俾2個Bs入日託嬰兒園,再加一個工人,但託嬰院好少位,申請左幾間都話要等到9月先有得入。

複式洋房

引用:其實照顧孖B係辛苦,這樣是我們(孖B媽媽)

原帖由 SunshineTan 於 12-12-28 發表
其實照顧孖B係辛苦,這樣是我們(孖B媽媽)先領悟到。所以,有其他人(奶奶)願意同我們一起捱最辛苦的頭三 ...
請問你的BBs幾大?3個月後佢地係會喊少d? 現在我孖仔成日扭計喊,大人累死了。另外,你請2個工人難唔難管理?

大宅

陪月勳章

引用:我對孖B七個月大,之前三個月係工人+我媽媽

原帖由 Franceschingyi 於 13-01-03 發表
我對孖B七個月大,之前三個月係工人+我媽媽爸爸,一開始仲可以,但慢慢發現長老的體力其實唔係咁好,雖然有 ...
請問邊度有育嬰園,而家先排期會唔會好遲?

別墅

回覆:lwylwck 的帖子

最好唔好要你奶奶辛苦。請多個工人又可幫得手。我同你case一樣,99幫手反而仲險象橫生,最慘又唔話得,c6又唔話得佢呀媽,最後我哋請住嬰兒照顧員先,同一時間申請多個賓賓·^99好就好,唔好上嚟又越幫越忙,棧另到同老公有磨擦攪到唔開心。生孖B係天比的禮物要開開心心。好似我咁,自己生完已3個月,其間因湊B問題都有唔開心,但一見倒對孖B,什麽煩惱都消除哂。

複式洋房

引用:最好唔好要你奶奶辛苦。請多個工人又可幫得

原帖由 oplaygame 於 13-01-06 發表
最好唔好要你奶奶辛苦。請多個工人又可幫得手。我同你case一樣,99幫手反而仲險象橫生,最慘又唔話得,c6又唔 ...
其實我都想請多個工人,只係99定必反對&吵大鑊!佢連我請陪月都勁唔鍾意,日日針對住人地,因為佢覺得自己搞得掂。同埋我地屋企細,多個工人的話即係要99走嫁啦!所以我行唔到99+2工人的方法

複式洋房

引用:最好唔好要你奶奶辛苦。請多個工人又可幫得

原帖由 oplaygame 於 13-01-06 發表
最好唔好要你奶奶辛苦。請多個工人又可幫得手。我同你case一樣,99幫手反而仲險象橫生,最慘又唔話得,c6又唔 ...
咁你請多個工人99有無唔開心?點同佢講唔駛佢幫?3個月開始孖b係咪真係好揍點?

別墅

唔到99唔鐘意,因湊B方法同我哋兩公婆有唔同,磨擦多咗又唔注重安全,而99自己親身體驗過,吃力而不討好,問佢湊得有冇問題,佢死頂話ok,但又同本地EE申辛苦…,最後c6都請多個本地EE日十夜頂住先同時申請多個菲姐。

別墅

回覆:小明粉絲 的帖子

而家3個月係比之前好湊D起碼瞓多咗少喊咗但瞓覺時間仍然少又唔定。

別墅

回覆 小明粉絲 的帖子

我兩個女剛剛六個月大了。其實她們一直以來都沒有成日喊,一喊一定有原因(肚餓,眼訓等等),解決問題就會同你笑。

我兩個工人係姐妹,所以少左好多管理上的問題,因為她們會互幫大家做好件事,而且亦不會有爭執。我覺得請兩個工人時,平衡是最重要,你要她們知道你對每人都是一樣,沒有偏心。

複式洋房

引用:唔到99唔鐘意,因湊B方法同我哋兩公婆有唔同

原帖由 oplaygame 於 13-01-07 發表
唔到99唔鐘意,因湊B方法同我哋兩公婆有唔同,磨擦多咗又唔注重安全,而99自己親身體驗過,吃力而不討好,問佢 ...
咁你請2個本地EE+工人?

起碼你99無話要你地跟佢方法

複式洋房

引用:回覆+小明粉絲+的帖子 我兩個女剛剛六個月

原帖由 SunshineTan 於 13-01-07 發表
回覆 小明粉絲 的帖子

我兩個女剛剛六個月大了。其實她們一直以來都沒有成日喊,一喊一定有原因(肚餓,眼 ...
我孖仔好多時係扭抱,但我地唔想成日抱慣佢地。

你兩個工人咁啱係姐妹!但你話有一個表現唔好,咁你會炒一個?另外託兒園你已有位嗎?我排左幾間話有幾百人等緊

別墅

回覆 小明粉絲 的帖子

我個情況係家姐一直同我做開,直到我有左就叫她安排埋妹妹過來幫手。原本家姐好好地,但當她在香港日子耐左,朋友仔多左,就開始工作退步,而且會比面色我睇,BB出世後亦發現她的強項不是照顧BB,而是煮飯清潔。

不過,她有個好處是同我奶奶好夾,所以成日心大心細換吾換工人。自己其實想換,但亦明白願意照顧孖B的工人不多,加上同奶奶夾,我又返工要依賴她們。。。嘆氣。。我都在考慮中。。。

我沒有報育嬰園,暫時老公不贊成,認為家裡有人的話就留在家會好一點。

大宅

我對仔現在22個月,不同既階段有不同既辛苦.

頭2個月
奶奶負責我坐月既飲食,呀媽同我就負責照顧孖b
未生前因奶奶話自己湊大3個孫,所以我冇打算請工人,但當對仔delivered後,我奶奶話自己夜晚起唔到身,所以急call我呀媽過黎幫手,結果頭兩個月,我同呀媽日夜一齊照顧孖b,勁辛苦.

第3個月
急請左個本地ee幫手(可留夜),所以呀媽就早上黎夜晚走,而我亦開始要返工但夜奶就由我同ee一齊餵,我對仔就只有食同訓,甚少喊,所以都尚算冇問題.

第4個月
終於等到姐姐到步,姐姐負責照顧bb,買餸煮飯就由奶奶負責,有時我呀媽會過黎幫手,當然我同先生,一放工就回家幫手,好讓姐姐可以休息一下.

第6個月
姐姐已經可以獨力照顧我對仔+家居清潔,但bb開始學爬,所以要多加留意佢地,家居安全要做足免生意外.

現在22個月,姐姐既基本工作完全冇問題,但管教就真係要父母自己落心機了,我對仔好比一對馬騮,成日琴上琴落,走來走去,爭玩具,攪破壞,可能長時間由姐姐同老人家照顧,唔多唔少都被縱壞,所以夜晚我同先生大部分時間都要落刑,罰企,入黑房就經常發生.

中途我同先生都有考慮請多個姐姐,好讓奶奶放手,但屋企地方有限,如請多個就真係冇晒地方比小朋友走動,所以我地選擇train up姐姐,而屋企有個老人家係好的,奶奶可能唔係好幫得手,但至少可以睇頭睇尾.大家繼續努力吧!!

別墅

回覆 SunshineTan 的帖子

Agree

大宅

你們好!我想問請兩個姐姐的媽媽,你們如何分配她們的工作?除分別照顧BB外!

複式洋房

引用:我對仔現在22個月,不同既階段有不同既辛苦.

原帖由 ak_twinsbaby 於 13-01-07 發表
我對仔現在22個月,不同既階段有不同既辛苦.

頭2個月
99又發表偉論,家中事無大少佢都要管,打橫來講!我頂唔順啦,向左C6爆發,即使99幫到手,但影響晒家中氣氛!我情願諗第二d方法照顧孖仔,都唔想99再留係度!真係日日都唔開心!

大宅

回覆 oplaygame 的帖子

嬰兒照顧員?邊度請?我想請個夜間餵奶員!

首頁

尾頁

跳至