夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

回覆:比著係你,會唔會生?

其實你地想生但係又放棄唔到自由,刀無兩頭利,有小朋友就要放棄某啲野,小朋友重要定係個人興趣重要?可能你生左發現原來培養自己bb先係自己最愛的興趣呢?既然其實想生既就早啲生!女人快覆完啲,再遲啲就後悔lu。。

大宅

哇, 好有共嗚呀樓主.....我結左婚超過5年都未諗通呢個問題

就係因為對細路 "唔討厭, 但唔特別喜愛"

同埋兩公婆都唔想放棄現有舒適既生活模式囉.....

lingwu  所以妳同樓主都係一樣,唔好生..對妳對B都好  發表於 12-12-27 17:04

男爵府

小小太陽 發表於 12-12-27 16:54
哇, 好有共嗚呀樓主.....我結左婚超過5年都未諗通呢個問題

GIVE ME FIVE.

但你幾多歲,如果你仲係20幾,仲可以再諗下.
我30喇.

男爵府

小小太陽 發表於 12-12-27 16:54

唔討厭, 但唔特別喜愛! yes......

珊瑚宮

畀面勳章

lingwu 發表於 12-12-27 15:58
咁鐘意去旅行去玩同咁鐘意有私人時間
以上種種妳就唔適合生B啦....
有個B係到,妳既所有時間都係要俾晒佢
同意, 等妳地 get prepare 左為小朋友犧牲所有私人時間 / 空間先算啦

大宅

回覆 fukuoka_saga 的帖子

樓主, 我由28 諗到今年33 勒......

應該都係唔生. 因為老公同我都認為, 生左出黎如果唔比時間唔比心機去教, 太不負責任

況且, 因為要獨力養上一代幾個老人家太辛苦, 唔想自己再搵自己笨.....

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:fukuoka_saga 的帖子

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:sky_kikiki 的帖子

侯爵府

如果你地兩個都未READY要為小朋友作出生活上的改變,就唔好生住..
生左出黎真係兩個都唔變,阿B就慘了..你地會做,但可能唔ENJOY...咁又何必呢....

大宅

建議依家唔好決定住. 到你兩個準備好先. 我同老公想了好耐, 真係肯犠牲私人時間先生. 我依家38 先第一胎, 但起碼兩個都好期待, 亦準備好心理

大宅

真係要你同c6有共識,遇左有牺牲大家個人時間先好。小朋友生出來 真係要教 要花好多心機 錢係事少,時間同心思先係最重要。唔係一個工人可以搞掂既。工人/照顧者唔可以代替到父母。 但係好多朋友又真係到生左後好享受家庭樂,變左住家男/女。你有冇信心?

男爵府

完全有!!!

情況都差不多....
不過..我地2個都無乜活動..中意宅響屋企..
打下機..灘下屍....

朋友 / 家人都覺得我地完全係時候..
其實自己個計畫都係1-2年後..
真係搬左出去住...又2人世界1年...
睇下d開資如何先再決定..

不過..近排開始傾向唔生bb了..(我同老公都係)
如果...唔要bb..一年去三几次旅行..勁爽!!!
如果...唔要bb..日日放工返屋企就可以灘屍...灘到夠沖涼訓覺..

但係一有左bb.......................................

男爵府

hello_kristy 發表於 12-12-27 17:53
完全有!!!
如果...唔要bb..一年去三几次旅行..勁爽!!!
如果...唔要bb..日日放工返屋企就可以灘屍...灘到夠沖涼訓覺..

我地除左各自既興趣班之外,其實都係在家居多,佢就上internet,我就睇劇.

男爵府

同埋我c6係大陸做野的.一星期只有星期六日係香港.如果真係生左.我要自己一個對住個b....

男爵府

Chid 發表於 12-12-27 17:34
建議依家唔好決定住. 到你兩個準備好先. 我同老公想了好耐, 真係肯犠牲私人時間先生. 我依家38 先第一胎, ...

38,都高0,辛唔辛苦呀?

大宅

回覆:奶茶小露寶 的帖子

想去旅行就搵家人幫手湊,溫習方面就盡量自己去同小朋友溫及做功課,一係請家庭教師。都唔係好大問題ja

男爵府

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 16:07
c6既意思係,佢想生bb,但係佢唔會減少自己既私人活動.
我c6平日已經係大陸做野,只係星期六,日係香港.
我30喇 ...
我地既想法唔一樣..

係考慮生唔生時己經想到會有既犧牲..
要慳d..無得去旅行..無得一入屋就灘屍 / 打機..
放假又宅響屋企hea...

亦都肯定自己如果真係有個bb..一定會以佢為先..
一定會改變而家既生活...其實我地都算接受同願意咁做...

所以好猶豫............

別墅

回覆 fukuoka_saga 的帖子

呢個問題真的要想清楚,你媽講得啱,女人生仔有時限.以前有個同事同你一样,老公在大陸工作,星期六.日返hk.生活多采多姿.夫妻恩愛.到左五十歲.先知老公係大陸有頭家.仔都五歲.原以為有老公陪伴到老,點料到有今日呢,

男爵府

回覆:fukuoka_saga 的帖子

我有小朋友,但當然有苦有樂!細個個陣可以同佢玩,依家佢升上小學日日要跟功課,考試仲要同佢溫書!我有工人,但也要返工,生咗之後私人時間相對大大減小,但放工之後返到佢會抱著我,又會話媽咪我好掛著你!真係心都甜而且我老公都好鈡意小朋友!人生當然要取捨,你生得就要好好管教!自己選擇:)

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 15:50
我同先生結左婚1年多,其實一路都打算生既.
經濟方面冇問題,唔係大富有貴,但養1-2個小朋友可負擔,有自己樓仲 ...

根據你既資料+自我分析. 我覺得你地唔適合生bb.

你地只係喜歡玩bb, 而唔係喜歡小朋友. 不如你地養寵物好過啦.
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至